In vederea combaterii migratiei ilegale a cetatenilor romani, Politia de Frontiera Romana actioneaza la nivel european

Eficienta controalelor efectuate in comun la frontierele Statelor Schengen, de catre autoritatile tarilor respective, in colaborare cu ofiterii romani, nu s-a lasat asteptata, dovada fiind reducerea numarului cetatenilor romani care sunt inapoiati de la frontierele europene. Un exemplu edificator in acest sens il reprezinta scaderea cu aproximativ 90% a numarului cetatenilor romani carora nu li s-a permis intrarea pe teritoriul statului spaniol in luna iunie, comparativ cu luna februarie a acestui an.

Conform statisticilor puse la dispozitie de autoritatile spaniole, a rezultat ca numarul romanilor inapoiati de la frontiera franco-spaniola a scazut progresiv, de la 9.980 persoane in luna februarie, 5.167 persoane in luna martie, 2.264 persoane in luna aprilie si 949 persoane in luna mai, la 728 cetateni romani in luna iunie.

Acest fapt se datoreaza inclusiv masurilor ferme intreprinse la frontiera romana, unde, in primul semestru al anului 2005, politistii de frontiera nu au permis continuarea calatoriei, deoarece nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate, unui numar de aproximativ 560.000 cetateni romani.

Totodata, ca urmare a faptului ca din informatiile obtinute de politistii de frontiera, a rezultat ca o parte din cetatenii romani ce intentionau sa calatoreasca in tari din Spatiul Schengen, declarau la iesirea din tara ca se deplaseaza, in scop turistic, in Ungaria - tara de unde, in realitate, isi continuau calatoria individual, tranzitand Ungaria si Austria - s-a procedat la efectuarea unor actiuni comune cu autoritatile ungare si austriece.

In acest sens, s-au organizat actiuni complexe trilaterale, fiind efectuate controale amanuntite, de catre politisti de frontiera romani, unguri si austrieci, in cele mai importante puncte de trecere a frontierei romano-ungare si ungaro-austriece, respectiv in interiorul celor 2 state.

Astfel, numai in luna iulie, in punctul de trecere a frontierei Nickelsdorf (frontiera ungaro-austriaca) politistii de frontiera romani au efectuat 5 actiuni comune cu autoritatile austriece, verificand, in total, un numar de 219 mijloace de transport si 875 de persoane si nepermitand intrarea in Austria unui numar de 51 de cetateni romani care, desi iesisera legal din tara, declarand ca se deplaseaza in Ungaria, s-au prezentat pentru a intra in Austria, fara a justifica scopul calatoriei in Spatiul Schengen.

Politia de Frontiera Romana va continua sa-si indeplineasca atributiile cu aceeasi rigurozitate si sa intreprinda masuri ferme, impreuna cu autoritatile din statele UE, pentru contracararea fenomenului migratiei ilegale, scopul fiind combaterea infractionalitatii transnationale, dar si de creare a unei imagini pozitive a Romaniei in strainatate.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe