* Valorile de trafic pe sensul de intrare in tara au crescut cu peste 32%, comparativ cu luna anterioara
Valorile de trafic inregistrate in punctele de control trecere frontiera, in luna aprilie 2006, au fost de 2.216.745 treceri persoane (1.345.591 cetateni romani si 871.154 cetateni straini) si 286.569 treceri mijloace de transport.
In comparatie cu luna martie a acestui an, valorile traficului de persoane au fost cu aproximativ 18 % mai mari, cresterile fiind inregistrate atat la segmentul "cetateni straini", cat si la "cetateni romani".
In ceea ce priveste traficul romanilor, in luna aprilie 2006, s-au inregistrat un numar de 668.177 treceri persoane, pe sensul de intrare din tara - cu 32% mai mult decat in luna anterioara - si 677.414 treceri persoane, pe sensul de iesire in tara, acest ultim indicator inregistrand o crestere de peste 14%, comparativ cu luna trecuta.
Valori crescute ale traficului au fost inregistrate in special in perioada sarbatorilor Pascale, cand o mare parte din cetatenii romani aflati in strainatate s-au intors in tara, pentru a-si petrece sarbatorile alaturi de familii. Astfel, in aceste perioade, prin punctele de frontiera aflate la frontiera cu Ungaria, au intrat in tara, in medie 35.000 cetateni romani pe zi. Pentru fluidizarea traficul, a fost necesara suplimentarea personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si cresterea numarului arterelor de control de pe sensul de intrare in tara.
Dintre romanii iesiti in mod legal din tara noastra, in luna aprilie 2006 au fost inapoiati de la nivelul frontierelor altor state, inclusiv Schengen (nu li s-a permis intrarea pe teritoriul statului respectiv) doar 1.242 romani - reprezentand 0,18 % din numarul celor iesiti din tara - motivele fiind nejustificarea scopului real al calatoriei sau existenta interdictiei de intrare pentru o perioada determinata, restul intrand legal in tarile Schengen.
Totodata, in luna aprilie a anului 2006, au fost returnati din alte state (inclusiv spatiul Schengen) 1.734 romani, ceea ce reprezinta un procent de 0,25 % din totalul celor iesiti din tara.
Procentele reduse ale cetatenilor romani inapoiati si returnati din strainatate demonstreaza atat ca majoritatea conationalilor nostri calatoresc legal in strainatate, cat si faptul ca cetatenii romani au inteles ca trebuie sa respecte atat scopul calatoriei, cat si reglemenarile statelor de tranzit si destinatie.
In luna aprilie, din totalul romanilor care intentionau sa iasa din tara prin punctele de trecere, politistii de frontiera au luat masura nepermiterii iesirii din Romania fata de 10.723 romani, ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare.
Principalele motive pentru care politistii de frontiera au procedat la intreruperea calatoriei au fost determinate de lipsa asigurarilor de sanatate, a biletelor de calatorie sau a asigurarii pentru autoturisme, lipsa mijloacelor financiare necesare, nereguli in documentele de calatorie, incalcarea normelor vamale sau savarsirea unor infractiuni, in general de fals si uz de fals.
La frontiera verde, politistii de frontiera au depistat, in luna aprilie a acestui an, 18 cetateni romani care au incercat sa iasa ilegal din tara, prin trecere frauduloasa peste frontiera verde si 13 persoane, ce incercau sa intre ilegal in Romania (pentru a nu suferi consecintele legale ca urmare a infractiunilor comise in tara si strainatate), iar in restul zonelor de competenta, s-au mai descoperit 362 cetateni romani care au incalcat legislatia in vigoare, fata de acestia fiind intreprinse masurile legale ce se impun.
Politia de Frontiera Romana va continua intreprinderea masurilor ferme in toate zonele de competenta, acestea neavand ca scop ingradirea dreptului la libera circulatie a persoanelor, ci mentinerea lui, prin asigurarea respectarii, de catre toti romanii care calatoresc in strainatate, a legislatiei interne si internationale in vigoare.