Focuri de arma si 9 moldoveni retinuti la granita cu Serbia

Politistii de frontiera timiseni au fost nevoiti sa faca uz de armamentul din dotare pentru a retine, in apropierea granitei cu Serbia, 9 cetateni moldoveni care intentionau sa ajunga ilegal in Italia.

In dupa-amiaza zilei de 05.01.2006, in jurul orelor 16.00, politistii de frontiera de la S.P.F.Moravita au observat, in apropierea localitatii Jamu Mare, un grup de persoane ce se deplasa peste camp, spre frontiera.

Imediat a fost declansata o actiune, in care au fost angrenate si alte trei echipaje mobile ale politiei de frontiera de la S.P.F.Moravita, dotate inclusiv cu caini de serviciu, acestea ocupand un dispozitiv, in apropierea frontierei.

Politistii de frontiera au reusit ca, dupa aproximativ o ora de monitorizare a grupului, sa retina, la mai putin de 500 metri de linia de frontiera, cele 9 persoane ce intentionau sa treaca ilegal granita.

Pentru retinerea celor in cauza, politistii de frontiera au fost nevoiti sa foloseasca inclusiv somatia prin foc de arma, fiind executate, in conformitate cu prevederile legale, 5 focuri de avertisment in plan vertical, intrucat cei in cauza, in momentul in care au fost decoperiti, au incercat sa se "imparta" in alte patru grupuri, de 2-3 persoane, cu intentia de a se "pierde" in decorul destul de accidentat al zonei.

Dupa retinere si identificare, politistii de frontiera i-au condus la sediul S.P.F.Moravita, stabilind ca cei retinuti sunt din Republica Moldova, 4 femei si 5 barbati, cu varste cuprinse intre 23 si 39 ani, intrati legal in Romania, la inceputul acestui an.

Cele 9 persoane s-au deplasat pana in zona de frontiera cu un microbuz, iar la mai mult de 25 de km de frontiera, au coborat si si-au continuat deplasarea pe jos, peste camp, ocolind localitatile, spre frontiera, orientandu-se dupa traseul unei cai ferate din zona.

Ceea ce nu stiau cetatenii moldoveni era faptul ca politistii de frontiera deja ii luasera in "obiectiv" inca de la mai mult de 8 km. fata de linia de frontiera si continuasera monitorizarea deplasarii acestora pana in momentul in care mai aveau doar 500 metri pana in tara vecina Uniunea Serbia si Muntenegru.

Cele noua persoane incercau sa ajunga in Italia, in cautarea unui loc de munca, insa lipsa vizelor de calatorie i-a determinat sa alega calea ilegala de iesire din Romania.

Politistii de frontiera le-au intocmit acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de tentativa la trecerea ilegala a frontierei de stat.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe