Filiera moldoveano-slovaca de traficanti de migranti, anihilata la Oradea

• Politistii de frontiera oradeni, impreuna cu ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCOA) Oradea si Cluj, ai Serviciului Independent de Informatii Bihor si in colaborare cu atasatul de afaceri interne roman de pe langa Ambasada Romaniei la Budapesta au destramat o retea de migranti moldoveano-slovaca;

• Au fost retinuti 66 migranti, toti cetateni moldoveni - 52 au fost descoperiti ascunsi intr-un TIR incarcat cu vata minerala, iar alti 14 au fost ridicati de la diferite locatii unde asteptau sa fie preluati si ascunsi in mijloace de transport;

• Cinci calauze - patru cetateni slovaci si un cetãþean din R. Moldova - au fost retinute de autoritatile romane si maghiare;

• Cercetarile sunt continuate sub directa coordonare a procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Oradea.

In baza schimbului operativ de informatii cu atasatul de afaceri interne roman de pe langa Ambasada Romaniei la Budapesta si cu autoritatile maghiare, politistii de frontiera, in colaborare cu ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCOA) Oradea si Cluj si cei ai Serviciului Independent de Informatii Bihor au declansat, aseara, o actiune de amploare, in urma careia a fost destramata o importanta retea de migratie moldoveano-slovaca, ce folosea tara noastra ca ruta de tranzit.

In data de 16 iunie. a.c., in jurul orei 17.00, la iesirea din tara in P.T.F. Bors, jud. Bihor, s-a prezentat un autotren, inmatriculat in Slovacia, incarcat cu vata minerala de la o societate comerciala din loc. Cluj-Napoca pentru o firma slovaca.

La controlul efectuat in mijlocul de transport, printre balotii de vata, au fost depistate ascunse 52 de persoane (14 barbati si 38 de femei), care au fost conduse la sediul DPF Oradea, unde au fost demarate cercetarile preliminare.

Totodata, in baza informatiilor existente si a verificarilor efectuate, politistii de frontiera oradeni au stabilit faptul ca alte 14 persoane, cetateni moldoveni, sunt cazate in diferite locatii din apropierea localitatii Alesd, jud. Bihor, urmand sa fie imbarcate in mijloace de transport, pentru a fi scoase ilegal din tara. Intreaga actiune ilegala a fost orchestrata cu cateva saptamani inainte de catre trei persoane, doi barbaþi slovaci si o femeie din R. Moldova.

In urma descinderilor efectuate, anchetatorii i-au retinut si pe ceilalti 14 migranti, iar organizatorii din Romania ai retelei - doi slovaci (Jan S. si Richard R.) si o moldoveancã (Olga A.) - au fost reperati si retinuti, chiar in momentul in care se pregateau sa iasa din Romania, cu destinatia Republica Ungara.

Totodata, datele puse la dispozitia autoritatilor maghiare de frontiera au dus la retinerea altor doi cetateni slovaci, care urmau sa preia grupul de pe teritoriul maghiar si sa-l calauzeasca mai departe, spre Spatiul Schengen.

Migrantii sunt toti cetateni din Republica Moldova, cu varste cuprinse intre 19 si 38 ani si intentionau sa ajunga ilegal in Spatiul Schengen. Intrucat nu posedau vize pentru a putea intra pe teritoriul maghiar, acestia s-au decis sa isi finalizeze actiunea intr-o maniera ilegala, cu complicitatea unor cetateni slovaci, membrii ai retelei. Acestia din urma, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 3.200 si 3.500 EURO de persoana, le-au promis celor 66 de cetateni moldoveni ca ii vor ajuta sa ajunga, prin diverse metode ilegale, la destinatie. Conform declaratiilor cetatenilor moldoveni, toti au platit, dinainte, "calatoria" spre Europa, celor care urmau sa-i "ajute" sa-si indeplineasca visul. Suma aproximativa colectata de calauze se ridica la aproximativ 200.000 de EURO.

Cetatenii moldoveni au intrat, legal, in Romania, prin punctele de frontiera de la granita de est, cu diferite mijloace de transport. De acolo, s-au deplasat, cu alte mijloace de transport ocazionale, in loc. Cluj-Napoca, unde au fost preluati de 2 cetateni slovaci. Acestia i-au cazat, in municipiu, la diferite pensiuni agro-turistice, dupa care, dupa cateva zile, i-au indrumat, pe grupuri mici, disparate, catre loc. Alesd, jud. Bihor, unde timp de 4-5 zile au fost cazati la diferite adrese din localitatea respectiva, precum si din localitatile rurale adiacente.

In dimineata zilei de 16 iunie, 52 de persoane au fost imbarcate intr-un autotren slovac, incarcat cu vata sticlata, fiind ascunsi printre balotii care formau incarcatura, deplasandu-se catre P.T.F. Bors, urmand ca ceilalti 14 sa astepte alt transport "favorabil" trecerii ilegale a frontierei.

Activitatea ilega a retelei a fost stopata insa de interventia autoritatilor, cei 66 migranti moldoveni, impreuna cu cei doi cetateni slovaci si cetateana din R. Moldova, retinuti in Romania, care au pus bazele acestei actiuni ilegale, fiind prezentati procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Oradea.

Cercetarile sunt continuate in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si depistarii tuturor persoanelor implicate, urmand ca la finalizarea cazului sa se ia masurile legale care impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe