De la inceputul anului, politistii de frontiera au confiscat tigari in valoare de peste 4,2 milioane euro

Avand in vedere amploarea traficului de tigari, Politia de Frontiera Romana a intensificat masurile de combatere a acestui fenomen, in acest sens, prin dispozitia inspectorului general, fiind demarate, actiuni in forta, independent sau in colaborare cu institutiile abilitate. De la inceputul anului, politistii de frontiera au confiscat peste 3.600.000 pachete de tigari de contrabanda, in valoare de aproximativ 13.500.000 lei (4.218.000 euro). In aceeasi perioada, politistii de frontiera au intocmit 33 de dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda pe numele a 106 persoane.

De la inceputul anului 2007, au fost intreprinse, in toate punctele de trecere a frontierei si in zona de competenta, mai multe actiuni, fie independent, fie in colaborare cu Autoritatea Nationala Vamilor, Politie sau Garda Financiara, in urma carora au fost inregistrate urmatoarele rezultate:

au fost constatate 278 infractiuni de natura economico-financiara, numarul lor crescand cu 152%, fata de aceeasi perioada a anului trecut; au fost retinute 3.618.825 pachete tigari, de diferite marci, in valoare de aproximativ 13.572.604 lei (4.218.000 euro); fata de 106 persoane, au fost intocmite 33 de dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda.

Referitor la cetatenii depistati la frontierele Romaniei cu preocupari pe linia traficului ilegal de tigari, se constata ca 55% sunt romani, 30,7% moldoveni si 8,5% ucraineni.

Metode

Din analiza acestui fenomen, se constata ca persista metodele practicate de traficanti si in cursul anilor trecuti, si anume:

persoanele fizice achizitioneaza produsele din tarile vecine (Ucraina si R. Moldova), iar la intrarea in Romania le ascund in locasuri special amenajate sau nu le declara autoritatilor vamale; persoanele juridice actioneaza, in majoritatea cazurilor, prin declararea unor cantitati mai mici decat cea transportata in realitate, inscrierea in documentele de insotire a marfii a altor categorii de marfuri, folosirea de facturi subevaluate in vederea achitarii unor taxe vamale mai mici sau ascunderea printre marfurile transportate a bunurilor de contrabanda (metoda "capac"); in trenurile internationale, in special in cele sosite din R. Moldova, au fost descoperite importante cantitati de tigari, ascunse in diferite locuri greu accesibile echipelor de control (podul vagoanelor, bazinele de apa, sub podele, etc), traficantii incercand sa profite si de timpul scurt de asteptare al trenurilor in garile internationale; folosirea magazinelor duty-free din punctele de trecere a frontierei si zonele libere, drept "sursa de aprovizionare" pentru piata neagra de tigari interna si externa (in special, in Serbia si Moldova); de asemena, s-a constatat o reorientare a traficantilor spre contrabanda cu tutun vrac, la punctele de trecere a frontierei din Estul tarii fiind depistate importante cantitati de tutun, depozitat in saci si ascuns in mijloacele de transport (in special TIR-uri si microbuze), prin metoda "capac" - metoda prin care tigarile sunt ascunse in spatele marfii pentru care soferii prezinta acte de provenienta.

Rute

Se constata ca cele mai active frontiere, din punct de vedere al incercarilor de introducere a tigarilor in Romania, sunt frontierele de Est, Nord si Sud-Vest.

La frontiera de Est sunt predominante tigarile de origine din R. Moldova (tigari de calitate inferioara - Plai, Doina, Plugarul, MT), unele din cele mai "incercate" puncte de trecere fiind Albita, judetul Vaslui, si Galati - Rutier unde, de la inceputul anului, au fost inregistrate peste 50 de cazuri de contrabanda cu tigari. Politistii de frontiera au descoperit baxuri intregi cu tigari, ascunse printre diferite marfuri pentru care soferii posedau acte de provenienta - mobila, obiecte din fier sau chiar alimente.
Totodata, majoritatea punctelor de trecere de la frontiera cu R. Moldova au fost "testate" de traficanti, politistii de frontiera si lucratorii vamali inregistrand confiscari de ordinul zecilor si chiar sutelor de mii de pachete de tigari.
Un alt aspect specific frontierei de Est ramane faptul ca, majoritatea celor care se ocupa cu traficul cu tigari - persoane fizice - introduc in Romania, de mai multe ori, cantitati mici - incadrate in plafonul vamal - le depoziteaza la anumite persoane din Romania si, ulterior (dupa ce se aduna o cantitate suficienta) le transporta catre cei ce se ocupa cu vanzarea ilegala. La frontiera de Nord, traficantii incearca sa insele vigilenta politistilor de frontiera prin trecerea pachetelor de tigari, de obicei de provenienta ucraineana, peste granita dintre cele doua tari, noaptea, folosindu-se de diferite mijloace de transport.
Traficantii sunt organizati in adevarate grupuri infractionale, cu segmente in strainatate, la frontiera si in interiorul tarii, care au atributii bine definite si responsabilitati precise, in cadrul filierei. In judetele din Sud-Vestul tarii, sunt descoperite, in general, tigari de calitate medie si superioara, majoritatea retinerilor fiind inregistrate la P.T.F. Stamora Moravita (unde de obicei, tigarile sunt achizitionate din magazinele duty-free si transportate, atat in interiorul tarii, cat si in tarile vecine).

Masuri

Avand in vedere rezultatele evaluarii, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera va adopta, pe aceasta linie de competenta, urmatoarelor masuri:

continuarea actiunilor pe linia prevenirii si combaterii traficului cu bunuri si in special al celui cu tigari, prin implicarea mai activa a tuturor factorilor responsabili; stabilirea unor legaturi mult mai eficiente si directe in cooperarea cu alte institutii ale statului cu atributii in domeniu; intensificarea actiunilor informativ-operative si cercetarea calificata a cazurilor inregistrate, fara a se limita doar la captura propriu-zisa, in vederea depistarii intregii retele de traficanti; monitorizarea continua de catre factorii de conducere a tuturor aspectelor care au legatura cu fenomenul contrabandei, sub toate formele, ce se manifesta in zonele de responsabilitate.

Pentru contracararea acestui fenomen, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda, impreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate in traficul cu bunuri de larg consum (inclusiv tigari), precum si retinerii in vederea confiscarii a marfurilor traficate.

Cele mai reprezentative cazuri:

Grupare de contrabandisti, anihilata la Maramures

In urma actiunilor desfasurate de politistii de frontiera de la S.P.F. Sighet si Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, sub indrumarea procurorilor DIICOT Maramures, a fost dezmembrat un grup infractional care se ocupa cu introducerea ilegala in Romania de tigari, de provenienta ucraineana, care, apoi, erau comercializte pe "piata neagra" de desfacere.

Politistii de frontiera au depistat 13 persoane implicate in activitatea de contrabanda de tigari, pe numele a trei dintre ei fiind emise mandate de arestare pe o perioada de 29 de zile.

Cantitatea totala descoperita de lucratorii nostri asupra persoanelor cercetate este de 65.000 pachete de tigari.

Actionand in baza unor informatii, politistii de frontiera au identificat, in cursul noptii de 26/27.04, in jurul orei 01.00, la cativa metri de raul Tisa, patru persoane care incarcau cutii de carton intr-un microbuz si un autoturism marca "Audi".

Cei patru, impreuna cu autovehiculele, au fost condusi la sediul I.J.P.F. Maramures, iar in urma verificarii masinilor, s-au descoperit 25.677 pachete de tigari, marca "Ronson", de origine ucraineana, pentru care persoanele nu posedau acte de provenienta.

In dimineata zilei urmatoare, politistii de frontiera au verificat atent zona in care i-au gasit pe cei patru, descoperind inca 9.000 de pachete de tigari, aceeasi marca, ascunse in vegetatia din zona, la aproximativ 50 m de raul Tisa.

Politistii de frontiera maramureseni au extins cercetarile si in urma obtinerii unei autorizatii de perchezitie asupra unui imobil din Sighetul Marmatiei, politistii de frontiera, sub directa indrumare a procurorului, au descins in imobilulul supravegheat si au descoperit alte 30.000 de pachete de tigari, marca "Ronson".

Dupa confiscarea celor 65.000 de pachete de tigari, politistii de frontiera au continuat cercetarile si au constatat ca mai sunt implicate, cel putin, alte trei persoane domiciliate pe raza localitatii Valea Viseului.

In data de 27.04.2007, Gheorghe T., Maria P. si Nicolae S. au fost prezentati judecatorilor din cadrul Tribunalului Maramures care au emis pe numele acestora mandate de arestare pe o perioada de 29 de zile, pentru savarsirea infractiunilor de organizare si sprijinire a unui grupari infractionale cu caracter de criminalitate organizata si contrabanda.

Lucratorii nostri au continuat cercetarile si dupa arestarea celor trei, constatand ca inca cinci barbati mai fac parte din acest grup infractional. Totodata, s-a stabilit ca din filiera de contrabandisti facea parte si un lucrator din cadrul I.J.P.F. Maramures care ii anunta pe contrabandisti unde se aflau echipajele mobile ale politistilor de frontiera, pentru a le evita, cand se facea transferul tigarilor, peste granita.

In momentul in care a constatat ca a fost depistat de proprii colegi ca fiind implicat in activitatea ilegala, politistul de frontiera si-a inaintat demisia din politie.

Intreaga cantitate de tigari, aproximativ 65.000 de pachete de tigari, in valoare de 110.000 lei (32.000 euro), a fost retinuta in vederea confiscarii de catre politistii de frontiera maramureseni care au continuat cercetarile pentru a identifica intreaga activitate infractionala.

Tigari nedeclarate confiscate la Albita

Lucratorii vamali si politistii de frontiera din Punctul de Trecere a Frontierei Albita au descoperit ascunse intr-un autocamion care se indrepta din Ucraina catre Grecia, aproximativ 270.000 de pachete de tigari, cu valoare in vama de cca. 160.000 de Euro.

In data de 24 martie, ora 02.40, s-a prezentat in P.T.F. Albita pe sensul de intrare in tara, la volanul unui autocamion inmatriculat in Ucraina, cetateanul Z. Mihail, in varsta de 43 de ani. In camion, conform documentelor de insotire a marfii, se aflau 1303 m.p. lamele parchet lemn.

In baza analizei de risc efectuata de lucratorii vamali (compartimentul de marfa era prevazut cu agregat frigorific, inutil pentru transportul parchetului, ezitarea soferului de a prezenta documentul de la A.N.D. referitor la greutatea marfii precum si faptul ca numarul de inmatriculare mai fusese implicat in 1998 in traficul cu tigari), desi sigiliul era intact, s-a derulat un control vamal total al autocamionului impreuna cu politia de frontiera. Astfel, au fost descoperite in compartimentul de marfa un total 268.750 pachete tigari - 25.000 pachete LM, 25.000 pachete Pall Mall si 218.750 pachete Plugarul.

Conducatorul auto a declarat ca nu cunostea despre existenta tigarilor in autocamion.

Autoritatea vamala a dispus sanctionarea contraventionala a firmei transportatoare cu amenda in valoare de 8.000 lei, conform legislatiei vamale in vigoare, in acelasi timp dispunand si retinerea intregii cantitati de tigari in vederea confiscarii.

Totodata, soferul a fost cercetat de politistii de frontiera pentru savarsirea infractiunilor de prezentare de acte nereale la autoritatea vamala si nerespectare a operatiunilor de import export, la finalizarea cazului fiind luate masurile legale ce se impun.

Peste 300.000 pachete de tigari, descoperite in P.T.F. Galati

Politistii de frontiera si lucratorii vamali din Punctul de Trecere a Frontierei Galati au descoperit intr-un autocamion, ascunse printre saci cu ceapa, 315.125 pachete de tigari, cu valoare in vama de 563.823 lei (172.312 euro).

In data de 15.06.a.c., in jurul orei 22.00, in P.T.F. Galati, s-a prezentat pentru a intra in tara, cetateanul moldovean Sergiu L., in varsta de 47 ani, sofer al unui autocamion marca "MAN". Acesta transporta, conform documentelor de insotire a marfii, 18.112 kg ceapa, de la o firma din Ucraina, pentru o societate din Iasi.

In baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera au avut suspiciuni cu privire la incarcatura automarfarului, fapt ce a determinat efectuarea unui control amanuntit al mijlocului de transport. Astfel, au fost descoperite in compartimentul de marfa 315.125 pachete de tigari, de provenienta moldoveneasca, marcile "Plugarul" si "M.T.", ascunse printre sacii cu ceapa, prin metoda "capac".

In cadrul cercetarilor preliminare, soferul a declarat autoritatilor ca nu stia nimic despre existenta tigarilor in autocamion.

Marfa, a carei valoare in vama a fost stabilita la aproximativ 563.823 lei (172.312 euro), a fost retinuta de lucratorii vamali in vederea confiscarii, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 707/2006).

Politistii de frontiera au intocmit pe numele lui Sergiu L. acte premergatoare de cercetare penala pentru savarsirea infractiunilor de prezentare de acte nereale la autoritatea vamala, la finalizarea cazului urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe