De la inceputul anului, la nivelul Politiei de Frontiera Romane au fost depistati 61 de traficanti si 376 migranti

Politistii de frontiera au destructurat, de la inceputul anului, 12 grupari organizate de trafic de migranti. In perioada analizata, au fost depistati, in total, 61 traficanti si 376 migranti. Topul statelor de destinatie - pe primul loc se afla Spania, urmata de Italia si Grecia. Membrii filierelor au recrutat si transportat ilegal in tari, precum Spania sau Italia, persoane din R. Moldova, Turcia sau chiar din Romania, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 1.000 si 5.000 euro, de persoana. Traficantii au incearcat sa scoata din tara persoanele respective folosindu-se de documente false sau ascunzandu-i in diferite locuri special amenajate in mijloace de transport.

Daca in trecut tara noastra avea in principal un rol de tara de tranzit pentru fluxurile migratorii provenite din statele est europene si orientale in drumul lor spre statele occidentale cu un inalt nivel de dezvoltare economica, Romania devine o tara de destinatie, avand in vedere atat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana cat si stabilizarea situatiei economice la nivel national.

Treptat, migratia ilegala a devenit o afacere pro­fitabila pentru exponentii lumii interlope interne si internationale, care dincolo de castigurile materiale imediate urmaresc si crearea unor retele de executanti ai infractiunilor traditionale care apartin acestei lumi (traficul de stupefiante, prostitutia, contrabanda, furturile internationale, spalarea banilor murdari, jafuri, talharii, omoruri la comanda etc.).

In prezent, Romania are sase zone in care se manifesta fenomenul migratiei ilegale, la fiecare frontiera cu statele vecine si la Marea Neagra, avand, in afara principiilor generale, anumite particularitati, determinate de specificul fiecarei zone, metodele folosite, destinatia si scopul calatoriei.

Cele mai active sunt:

Zona de vest - frontiera cu R. Ungara
Majoritatea celor care intentioneaza sa treaca ilegal frontiera din Romania spre R. Ungara sunt cetateni moldoveni, intrati legal pe la granita de est, dar si cetateni romani care intentioneaza sa iasa ilegal, in incercarea de ajunge, in aceeasi maniera, in statele din vestul Europei.

Zona Aeroportuara
Sunt folosite vize Schengen falsificate (prin stersaturi chimice sau mecanice), pasapoarte falsificate prin inlocuirea fotografiei ori a anumitor pagini, sau se folosesc documentele de calatorie (pasapoarte, carti de identitate) ale altor persoane.

Zona de nord si nord-est
In aceasta zona, cetatenii Ucrainei si R. Moldova intra legal in Romania, declara ca au ca scop vizitarea tarii noastre, insa, se indreapta spre zona de vest sau spre aeroporturi, pentru trecerea ilegala a frontierei, folosind documente romanesti falsificate.

De la inceputul anului, la nivelul structurilor teritoriale de combatere a traficului de persoane din cadrul Politiei de Frontiera au fost depistate 121 grupuri de migranti in care au fost identificati 61 traficanti si 376 migranti. Dintre acestea, 12 grupari erau organizate in adevarate retele pe linie de trafic de migranti.

Au fost retinute 16 calauze / transportatori - 15 cetateni romani si 1 cetatean strain - cu sprijinul carora, migrantii incercau sa treaca ilegal frontiera de stat prin diferite metode.

Modalitati de organizare pe cetatenii:

cetateni moldoveni: dupa intrarea legala in Romania, folosesc carti de identitate romanesti false / falsificate sau apartinand altor persoane cu scopul de a ajunge in Spatiul Schengen; dupa intrarea legala in Romania, sunt preluati de membrii retelelor de trafic migranti, cazati cateva zile, in diferite locatii din estul tarii, Iasi, Piatra Neamt sau Suceava, apoi sunt transportati in orase din vestul tarii, Cluj, Oradea, Timisoara. De aici, sunt urcati in diverse mijloace de transport, ascunsi in diferite locasuri special amenajate sau prezentand, la control, documente false; cetateni turci: dupa intrarea legala in Romania, folosesc pasapoarte turcesti apartinand altor persoane (substituire de persoana), carti de identitate romanesti apartinand altor persoane, carti de identitate si pasapoarte bulgaresti falsificate; cetateni irakieni, ecuadorieni, somalezi, pakistanezi, irakieni: au fost depistati in tentativa de trecere a frontierei cu Ungaria, pe jos, pe la frontiera verde, cu scopul de a se deplasa in state ale Spatiului Schengen; incearca sa intre ilegal in Romania in baza unor vize Schengen false, cu carti de identitate bulgaresti false, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen (Germania).

Cele mai multe persoane implicate in activitatile de trafic de migranti provin din partea de sud a tarii, sumele de bani oferite traficantilor, de persoanele care doresc sa ajunga ilegal in Spatiul Schengen, sunt cuprinse intre 1.000 si 5.000 euro.

Ca principala tara de destinatie pentru traficul de persoane este Spania, principala modalitate de trafic fiind exploatarea prin munca, dar s-au inregistrat si cazuri de exploatare sexuala. Italia se afla pe locul secund ca tara de destinatie folosita de traficanti, modalitatea de trafic fiind exploatarea sexuala.

Alte astfel de cazuri au fost inregistrate in Grecia, Elvetia, Cipru, Turcia, Macedonia, Olanda.

Cazuri reprezentative:

O filiera de traficanti de migranti, anihilata dupa aproximativ un an de investigatii efectuate de politistii de frontiera timisoreni

O grupare de trafic de migranti care "opera" pe relatia Romania - Italia a fost anihilata de politistii de frontiera romani si procurorii D.I.I.C.O.T. , dupa aproape un an de investigatii efectuate in colaborare cu ofiteri ai Centrului Regional S.E.C.I. si ai Programului Reflex.

Lucratorii din cadrul D.P.F. Timisoara, I.J.P.F. Timis si cu sprijinul S.I.I.P.I. Timis, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara, au obtinut date si informatii, privind existenta unui grup infractional organizat care se ocupa cu traficul de migranti pe relatiile Romania - Ungaria - Croatia - Slovenia - Italia, si Romania - Republica Serbia - Croatia - Slovenia - Italia.

Reteaua
Reteaua, formata din sase membri, era condusa de Ioan P., in varsta de 37 de ani, si Laura S., in varsta de 33 de ani, ambii domiciliati pe raza judetului Timis, care au initiat si organizat filiera infractionala ce avea ca scop transportul cetatenilor romani care aveau interdictii in Spatiul Schengen, folosindu-se de documente false.
Verificarile autoritatilor au scos la iveala faptul ca, in perioada mai 2005 - noiembrie 2006, coordonatorii retelei, impreuna cu ceilalti patru membri, Iosif H., Iosif H., Gina M. si Marius L., au racolat si transportat in Italia peste 400 persoane.

Modus operandi
Membrii retelei racolau persoane prin intermediul anunturilor de mica publicitate care apareau intr-un saptamanal din Timisoara. Prin ziar, acestia faceau cunoscut faptul ca asigura transportul in strainatate a cetatenilor romani care aveau interdictii in Spatiul Schengen.
Dupa ce erau scosi legal din Romania, in baza documentelor romanesti valabile, cetatenii romani erau transportati pana in Slovenia, iar de acolo indrumati sa treaca fraudulos frontiera in Italia.
Pentru a inlesni intrarea persoanelor pe teritoriul diferitelor state din Uniunea Europeana, traficantii le procurau acestora documente false, care sa ateste rezidenta in Franta.
Traseul folosit pentru transportul migrantilor era ales in functie de interdictiile pe care acestia le aveau de a intra pe teritoriul anumitor state. Astfel, pentru persoanelor carora nu li se permitea intrarea in Ungaria, traseul era Romania - Republica Serbia - Croatia - Slovenia - Italia. Pentru aceasta, migrantilor li se intocmeau vouchere pentru Slovenia, pe baza carora li se eliberau vize de tranzit pentru Republica Serbia.
Ruta cea mai utilizata era, insa, Romania - Ungaria - Slovenia - Italia, folosita pentru transportul persoanelor care aveau interdictie de intrare in Austria.
Sumele solicitate de membrii retelei pentru transport si facilitarea intrarii ilegale in Italia erau cuprinse intre 300 - 700 euro, in functie de traseul ales.

Prinderea membrilor retelei
In urma schimbului de date si informatii cu autoritatile italiene a rezultat faptul ca, in luna septembrie 2005, Laura S. a fost prinsa in flagrant, la frontiera cu Slovenia, in timp ce intentiona sa transporte doi cetateni romani carora le facilitase intrarea ilegala din Slovenia in Italia.
Documentarea sistematica si schimbul de informatii permanent dintre autoritatile romane si italiene au dus la realizarea unui plan de actiune comun, pentru dezmembrarea filierei de traficanti si depistarea celorlalti membri ai retelei.
In acest sens, in baza autorizatiilor de perchezitie emise de Judecatoria Timisoara, la domiciliile suspectilor s-au efectuat perchezitii simultane.
In urma descinderilor, s-a gasit un numar mare de inscrisuri, atat in alb cat si completate in limba romana si franceza, suspecte de a fi false, precum si trei unitati PC, care erau folosite la falsificarea diferitelor documente de identitate si calatorie.

Pedeapsa
Prezentati de catre politistii de frontiera procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. Timis - Serviciul Teritorial Timisoara, acestia au pus in miscare actiunea penala fata de cei sase invinuiti, pe numele inculpatilor fiind emise Ordonante de neparasire a tarii.

Migranti turci retinuti in timp ce incercau sa iasa ilegal din Romania, ajutati de o calauza din Mehedinti

Un cetatean roman si trei turci, au fost retinuti, in urma unor actiuni simultane, desfasurate de politistii de frontiera, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Mehedinti, chiar in momentul in care incercau sa iasa ilegal din tara. Autoritatile romane au inceput, la sfarsitul saptamanii trecute, monitorizarea unui grup infractional care se pregatea sa scoata ilegal din tara, trei cetateni turci. In urma cercetarilor, s-a constatat ca organizatorul retelei ii gazduise pe cei trei cetateni turci la domiciliul sau, le procurase carti de identitate romanesti false si urma sa-i calauzeasca la frontiera si sa-i scoata din tara. Pentru "serviciul" facut de cetateanul roman, rudele celor trei turci, aflate in Franta, achitasera peste 3.700 euro. In urma investigatiilor si a descinderilor efectuate, politistii de frontiera mehedinteni au descoperit, la domiciliul cetateanului roman un pistol marca "Beretta" calibru 9 mm., 3 cartuse, un incarcator si suma de 3.000 euro.

In contextul intensificarii activitatilor specifice pe linia combaterii traficului de persoane, lucratori din cadrul I.J.P.F. Mehedinti si D.P.F. Timisoara, cu sprijinul S.I.P.I. Mehedinti, sub directa coordonare a procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti au obtinut date si informatii certe privind actiunile infractionale desfasurate in zona de competenta a unui grup infractional organizat, care se ocupa cu traficul de migranti, pe relatia Romania - Franta.

Monitorizarea
Politistii de frontiera severineni, impreuna cu cadre ale S.I.I.P.I. Mehedinti si sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Mehedinti, au organizat, pe parcursul zilei de 25.04.2007, o actiune pe linia migratiei ilegale, pe raza judetelor Mehedinti, Caras - Severin, Timis si Arad, care a avut ca finalitate retinerea, in P.T.F. Nadlac, a trei cetateni turci si a calauzei implicata in scoaterea ilegala din Romania a acestora.
Activitatea de monitorizare a gruparii infractionale a inceput in data de 18.04.2007, cand politistii de frontiera severineni si lucratori din cadrul S.I.I.P.I. Mehedinti au obtinut date si informatii cu privire la faptul ca Dorel P., in varsta de 33 de ani, din judetul Mehedinti, gazduieste la locuinta sa, trei cetateni turci, cu scopul de a-i trece ilegal frontiera.

Modul de operare
Cei trei cetateni turci - Mustafa A., Ayhan A., Tuncer A. - au intrat legal in Romania, in data de 06.04.2007, dupa care s-au deplasat la domiciliul lui Dorel P., din judetul Mehedinti, unde au ramas pana in data de 24.04.2007, in vederea organizarii modului de trecere ilegala a frontierei, in Ungaria.
Pentru a trece ilegal frontiera, Dorel P. a procurat pentru cei trei cetateni turci, carti de identitate romanesti false, platind, in total, suma de 500 de euro.
Pentru transportul barbatilor, Dorel P. a luat legatura cu sora lui, Dalia P., angajata la rudele celor trei cetateni turci, in Paris, pentru ca acestea sa plateasca calatoria grupului de migranti pana la destinatie.
In mai multe randuri, Dorel P. a primit de la sora sa, prin mijloace de plata electronice, sume de bani care au totalizat 3.700 de euro.
In seara de 24.04.2007, romanul i-a imbarcat pe cei trei cetateni turci in autoturismul personal si s-au deplasat, pe ruta Drobeta Turnu Severin - Nadlac, cu scopul de a-i trece ilegal frontiera.

Flagrantul
Schimbul de informatii permanent dintre politistii de frontiera din cadrul I.J.P.F. Mehedinti, Arad, D.P.F. Timisoara si S.I.P.I. Mehedinti, sub directa coordonare a procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Mehedinti, a dus la realizarea unui plan de actiune comun, pentru retinerea acestora.
In urma acestei colaborari, politistii de frontiera au actionat simultan, in noaptea de 24 / 25.04.2007, atat in localitatea de domiciliu a lui P. Dorel cat si in P.T.F. Nadlac, pentru retinerea acestora, in flagrant.
La controlul de frontiera, in P.T.F. Nadlac, cei trei cetateni turci, insotiti de Dorel P., au prezentat politistilor de frontiera aradeni carti de identitate romanesti, declarand ca se deplaseaza in tara vecina, Ungaria.
Informati din timp de lucratorii din cadrul I.J.P.F. Mehedinti despre intentiile celor patru persoane, politistii de frontiera aradeni au efectuat cu atentie controlul documentelor de calatorie, descoperind rapid ca trei, din cele patru carti de identitate romanesti prezentate, nu au elementele specifice de siguranta.
Imediat, politistii de frontiera aradeni au comunicat lucratorilor politiei de frontiera din cadrul I.J.P.F. Mehedinti despre cele descoperite, luand masura retinerii celor patru persoane, care au fost predate, apoi, mehedintenilor pentru continuarea cercetarilor.
Simultan cu retinerea celor patru barbati, politistii de frontiera au efectuat o perchezitie la domiciliul cetateanului roman, unde au fost descoperite un pistol marca "Beretta", calibru 9 mm., 3 cartuse, un incarcator si suma de 3.000 euro .

Pedeapsa
Politistii de frontiera il cerceteaza pe Dorel P. savarsirea infractiunilor de trafic de migranti, tentativa de iesire ilegala din tara, complicitate la savarsirea infractiunilor de uz de fals, fals privind identitatea si fals material in inscrisuri oficiale, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, contrabanda si constituirea de grup infractional organizat.
Fata de Dorel P., procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Mehedinti a dispus masura retinerii pentru 24 de ore, urmand ca acesta sa fie prezentat instantei competente, cu propunerea de arestare preventiva pentru savarsirea mai sus mentionatelor infractiuni.
Cei trei cetateni turci, au fost cercetati pentru savarsirea infractiunilor de tentativa de iesire ilegala din tara, fals, uz de fals, fals privind identitatea, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si constituirea unui grup infractional organizat.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe