Curs intensiv de limba italiana, pentru politistii de frontiera

Pentru a se specializa la Scoala Nautica a Garzii Finaciare din Italia, in domeniul interventiei operative pe apa, 20 de ofiteri, specialisti in marina, din cadrul Politiei de Frontiera Romane, urmeaza un curs intensiv de initiere in cunoasterea limbii italiene.

In luna mai 2006, o delegatie a Ministerului Administratiei si Internelor, condusa de inpectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul principal Nelu POP, si formata din specialisti in marina si logistica din cadrul Politiei de Frontiera Romane si Politiei Nationale, a efectuat o vizita de documentare la Garda Financiara din Italia ("Guardia di Finanza"), ocazie cu care a fost vizitata si Scoala Nautica de Pregatire a Personalului Garzii Financiare de la Gaeta (Italia).

Cu acest prilej, cele doua insitutii au convenit incheierea unui protocol intre Politia de Frontiera Romana si Garda Financiara Italiana, privind pregatirea si profesionalizarea politistilor de frontiera romani la Scoala Nautica din Italia.

Pentru acumularea cunostintelor necesare efectuarii stagiilor de pregatire in Italia, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a aprobat constituirea, in cadrul Centrului de Studii Postuniversitare al MAI, a unei clase formate din specialisti in marina din Politia de Frontiera, care sa urmeze un curs intensiv de limba italiana.

In acest sens, au fost selectati 20 de politisti de frontiera, membrii ai echipajelor navelor Politiei de Frontiera, precum si profesori din cadrul institutiilor de invatamant pe linie de marina, care se vor initia in limba italiana, pe o perioada de aproximativ 2 luni. Obiectivele cursului sunt: insusirea notiunilor gramaticale de baza si a terminologiei de specialitate, imbogatirea vocabularului adecvat activitatilor profesionale si conversatiilor uzuale, dezvoltarea capacitatilor de lecturare si redactare a documentelor utile in activitatea operativa in limba italiana, etc.

Cursul este structurat pe pregatire de specialitate si documentare individuala si se va finaliza cu un examen de absovire, iar incepand cu luna septembrie 2006, ofiterii romani se vor specializa in domeniul interventiei operative pe apa, alaturi de colegii italieni, la Scoala Nautica de Pregatire a Personalului Garzii Financiare de la Gaeta.

Activitatea desfasurata demonstreaza, inca o data, implicarea Politiei de Frontiera Romane in mentinerea unei legaturi directe cu reprezentanti ai institutiilor similare din strainatate, in vederea realizarii unui schimb de experienta bilateral, scopul fiind pregatirea si profesionalizarea propriului personal la standarde internationale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe