Coruptia are un nou adversar - colaborarea eficienta a politistilor de frontiera cu ofiterii anticoruptie

Anul trecut, 67 de persoane au fost cercetate penal pentru dare de mita;

Cea mai "consistenta" suma refuzata de un politist de frontiera a fost de aproximativ 5.000 euro si a fost data de un membru al unei retele de trafic ilegal de tigari;

Directia Politiei de Frontiera Iasi a inregistrat cele mai multe cazuri de incercare de mituire a lucratorilor nostri;

Metode reprezentative de mituire sunt mana introdusa, "generos" in buzunarul uniformei sau bacnota asezata "strategic" in documetul de calatorie.

Motivele principale pentru care s-a apelat la astfel de metode au fost incercarile de "acoperire" a ilegalitatilor savarsite anterior (ex: depasirea sederii in strainatate, stampile false aplicate in document, etc.) sau in momentul tranzitarii frontierei (contrabanda, uz de fals, etc .);

Directia Generala Anticoruptie a efectuat cercetari cu privire la 73 sesizari prin care au fost semnalate posibilele acte de coruptie savarsite de 98 politistii de frontiera;

Fata de cinci politisti de frontiera, s-a dispus incetarea raporturilor de serviciu ca urmare a condamnarii acestora pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Toleranta zero fata de coruptie

Intr-un act de coruptie exista cel putin doua persoane (cel care ofera si cel care primeste) iar Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Directia Generala Anticoruptie au apelat la sprijinul persoanelor care intentioneaza sa tranziteze frontiera de stat pentru a semnala situatiile in care le sunt solicitate sume de bani sau alte bunuri, la trecerea granitei.

Actiunea nu a ramas neobservata, dovada in acest sens fiind zecile de sesizari si reclamatii primite, atat la sediul IGPF cat si la DGA, cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie sau comportamentul abuziv al unor lucratori.

Conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, impreuna cu ofiterii Directiei Generale Anticoruptie, a efectuat permanent actiuni de testare a integritatii personalului folosind metode moderne de control si testare a rezistentei lucratorilor, prin desfasurarea de actiuni sub acoperire, teste de integritate si controale inopinate, (in anul 2006 fiind efectuate peste 6.000 de astfel de controale) la nivelul tuturor structurilor subordonate. In urma acestora, s-au luat masuri drastice si fara precedent de sanctionare a propriilor lucratori care inca nu au inteles ca toleranta factorilor de decizie de la nivelul institutiilor este "0" fata de astfel de fapte.

Scopul acestor actiuni este cel de eficientizare a activitatii specifice pe linia combaterii infractionalitatii transfrontaliere si imbunatarii imaginii institutionale, atat in plan intern cat si extern, a Romaniei.

Efecte

Un rezultat pozitiv al cooperarii Politiei de Frontiera Romane si Directiei Generale Anticoruptie, pe linia prevenirii si combaterii coruptiei, il constituie cresterea cu 60% fata de anul 2005, a numarului de desistari efectuate in cazurile de dare de mita. In acest sens precizam ca anul trecut, in urma sesizarilor facute de politistii de frontiera, au fost efectuate un numar de 64 apeluri catre DGA, in urma carora a fost realizat flagrantul fata de 67 persoane care intentionau sa ofere mita.

Din analiza cazurilor ce au legatura cu savarsirea unor acte de coruptie, s-a constatat ca nu toti cei care tranziteaza frontiera au inteles ca incercarea de mituire a unui functionar presupune savarsirea unei infractiuni si ca prin aceasta fapta risca sa se aleaga cu dosar penal, pentru dare de mita.

Printre astfel de "ghinionisti" s-au numarat si cei 67 de cetateni romani si straini ce au incercat, in 2006, sa cumpere "bunavointa" politistilor de frontiera si care nu au facut altceva decat sa-si ingreuneze situatia.

Desi majoritatea politistilor de frontiera au refuzat mita, inregistrarea unor astfel de incercari nu trebuie privita cu ingaduinta, atata timp cat asemenea evenimente continua sa se petreaca la frontiere, iar lucratorii nostri pot cadea in "plasa" lacomiei.

Motivele

Majoritatea cazurilor de dare de mita au avut ca protagonisti cetateni romani, multi dintre acestia incercand sa acopere ilegalitatile savarsite anterior (ex: depasirea sederii in strainatate, stampile false aplicate in document, etc.) sau in momentul tranzitarii frontierei (contrabanda, uz de fals, etc.). Aceste persoane prefera sa apeleze la acest tertip decat sa se conformeze reglementarilor legale.

Un efect pozitiv l-au avut, de asemenea, camerele de filmare montate in incinta punctelor de trecere a frontierei. De altfel, o mare parte din cazurile de acest gen a fost inregistrata la Punctul de Trecere a Frontierei Galati Rutier, vin in sprijinul celor afirmate. Astfel, la Galati, au fost sesizati ofiterii DGA pentru a cerceta peste 25 de cazuri de dare de mita, inregistrate de camerele de luat vederi.

Metodele

Metodele la care apeleaza "mituitorii" sunt dintre cele mai diverse, inventivitatea romanului reprezentand, asadar, o problematica demna de luat in seama. Bancnota sub tastatura computerului sau in documentele de calatorie, mana generoasa introdusa in buzunarul uniformei sau privirile cu subinteles ale celor decisi sa "imblanzeasca" politistul de frontiera sunt cele mai cunoscute modalitati de mituire.

Sunt si situatii in care unii cetateni profita insa de naivitatea unor persoane, aflate sau nu in ilegalitate si le solicita diverse sume de bani, invocand faptul ca au "relatii" si banii sunt dedicati lucratorilor din punctul de trecere a frontierei. "Atentiile" ajung insa in buzunarele acestor "binevoitori" - identificati de multe ori in persoanele unor soferi de autocare sau microbuze - care isi rotunjesc substantial veniturile, profitand de increderea castigata prin oferta de "sprijin si protectie", nejustificata, insa.

Rezultate

In anul 2006, politistii de frontiera au intocmit 64 dosare penale unui numar de 67 de persoane care au oferit mita in punctele de trecere a frontierei.

Cea mai mare suma "pusa la bataie" de un conational, a fost de 9.500 lei oferita de un membru al unei retele de trafic de tigari, care isi desfasura activitatea in nordul tarii, unui politist de frontiera pentru a nu ii confisca marfa. De semnalat este ca suma respectiva este de pana la zece ori mai mare decat salariul unui lucrator IGPF. Pentru atitudinea sa, politistul de frontiera a fost recompensat cu o suma de bani de conducerea Politiei de Frontiera Romane pentru modul cum a actionat in indeplinirea atributiilor profesionale.

Insa, statisticile indica faptul ca, in medie, sumele cu ajutorul carora s-a incercat "cumpararea" politistilor de frontiera, au fost cuprinse intre 50 si 200 euro.

Un rol important in prevenirea si combaterea coruptiei l-au avut procedurile puse la dispozitia cetateanului pentru sesizarea unor eventuale incalcari ale normelor deontologice. In acest sens, precizam ca au fost primite si solutionate un numar de 34 sesizari scrise iar, din totalul de 91.951 apeluri primite la linia telefonica a Politiei de Frontiera, au fost inregistrate un numar de 18 reclamatii cu privire la posibile acte de coruptie savarsite de personalul Politiei de Frontiera.

Dint totalul celor 15.000 de apeluri primite anul trecut la linia verde anticoruptie 0800806806 a Directiei Generale Anticoruptie, 5% faceau referire la posibile fapte de coruptie savarsite de politisti de frontiera.

In anul 2006, au fost inaintate catre Directia Generala Anticoruptie un numar de 73 sesizari prin care au fost semnalate posibilele acte de coruptie savarsite de 98 politisti de frontiera.

In urma actiunilor sub acoperire si a controalelor inopinate, desfasurate de conducerea PFR si ofiterii DGA la structurile subordonate, s-au aflat in atentia organelor proprii de cercetare 104 politisti de frontiera care au incalcat deontologia profesionala sau prevederile dispozitiilor I.G.P.F.

Tot in contextul masurilor intreprinse pentru combaterea coruptiei, anul trecut, fata de cinci politisti de frontiera s-a dispus incetarea raporturilor de serviciu ca urmare a condamnarii acestora pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Cazuri reprezentative

Cel mai elocvent caz in acest sens este cel in care mai multi suceveni au incercat sa il determine pe un politist de frontiera sa "treaca cu vederea" situatia lor, oferindu-i 5.000 euro.

Un politist de frontiera din cadrul S.P.F. Siret a refuzat suma de 5.000$ oferita de un grup de cetateni romani si ucraineni, care i-au propus sa le faciliteze introducerea in Romania a unei importante cantitati de tigari prin Punctul de Trecere a Frontierei Ulma, contra unei importante sume de bani.

La intrarea in tura de serviciu, politistul de frontiera a raportat situatia conducerii IJPF Suceava si DPF Radauti. Imediat dupa aceea, au fost "alertati" ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Biroul Teritorial Suceava, care au pus la punct modul de realizare al flagrantului.

Unul din membrii retelei a fost surprins de ofiterii DGA chiar in mometul in care ii oferea politistului de frontiera suma de 5.000 euro (lei si valuta). Pe numele barbatului a fost emisa ordonanta de retinere, pentru comiterea infractiunii de dare de mita. La scurt timp, s-a reusit identificarea si retinerea viceprimarului comunei Fratautii Noi - judetul Suceava care pe timpul transportului tigarilor peste frontiera supraveghea drumul, folosindu-se de un autoturism de teren.

Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventiva pentru 29 zile a celor implicati pentru comiterea infractiunilor de "constituirea unui grup infractional organizat" si contrabanda, procedandu-se la introducerea acestora in arestul IPJ Suceava.

Un alt caz important de dare de mita a avut loc tot la Suceava, unde doi suceveni au incercat sa il determine pe un politist de frontiera sa nu le confiste tigarile, oferindu-i 9.500 lei (aproximativ 3.000 euro).

Cei doi barbati au fost depistati cu peste 18.500 pachete de tigari de provenienta ucraineana, pentru care nu posedau acte justificative de provenienta. In timp ce erau escortati la Sediul SPF, cei doi suceveni au incercat sa ajunga la o intelegere cu seful de tura, caruia i-au oferit 95 milioane lei vechi, pentru a nu le confisca tigarile.

Ofiterul si-a anuntat superiorii cu privire la tentativa de mituire, fapt pentru care au fost sesizati lucratorii Directiei Generale Anticoruptie si un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, care au realizat prinderea in flagrant a celor doi în timp ce ofereau politistilor 95 milioane lei vechi.

Un alt caz a fost cel al unor reprezentanti ai firmelor de transport care au atras in realizarea activitatii infractionale un numar important de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul IJPF Satu Mare care, in perioada 2003-2005, si-au desfasurat activitatea in cadrul P.T.F. Petea si Urziceni. Acesti politisti de frontiera au pretins si primit in mod direct de la pasageri sau prin reprezentanti ai firmelor de transport sume cuprinse intre 30 - 300 Euro/persoana pentru a nu isi indeplini atributiunile de serviciu.

Astfel, in urma probatoriului administrat s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea unor fapte de coruptie si conexe acestora fata de:

- 44 ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul IJPF Satu Mare;
- 7 reprezentanti ai firmelor de transport persoane;
- un lucrator din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor;

iar fata de 8 inculpati - 7 agenti si un ofiter de politie de frontiera -s-a luat masura retinerii.

Activitatile complexe desfasurate in acest dosar s-au desfasurat in baza colaborarii institutionale, eforturilor conjugate ale DNA si Directiei Generale Anticoruptie, la care s-a adaugat sprijinul echipei manageriale din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera pentru a elimina din sistem functionarii corupti si de a sustine personalul onest si profesionist.

Buna colaborare institutionala dintre Directia Generala Anticoruptie si procurorii anticoruptie in colaborare Inspectoratul General al Politiei de Frontiera - I.J.P.F. Satu Mare, a condus si la anihilarea, in urma unor actiuni desfasurate in noaptea de 16/17 martie 2006 si in zilele urmatoare, a unei retele transfrontaliere de contrabanda cu tigari, ce proveneau din Ucraina si erau introduse ilegal in tara, prin zona de responsabilitate a Sectorului P.F. Halmeu (punctul de frontiera si zona verde).

Seful acestui grup era subinspector Stanica D., sef de tura la Sectorul Politiei de Frontiera Halmeu, care, in schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale, asigura patrunderea tigarilor in Romania, de unde erau preluate de mai multi distribuitori.

Stanica D. a fost retinut si apoi arestat de Tribunalul Satu Mare pentru 29 zile.

Reusita acestei actiuni se datoreaza colaborarii celor trei institutii care au pus la dispozitia procurorului un numar de 25 ofiteri, ce au participat la rezolvarea cazului.

Activitatile de prevenire realizate de Directia Generala Anticoruptie in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera in anul 2006 au vizat un numar de 10.890 de lucratori ai politiei de frontiera.

In cadrul acestor intalniri au fost prezentate: principalele reglementri referitoare la coruptie, infractiuni pretabile a fi savarsite de functionarii MAI, factori determinanþi ce au stat la baza savarsirii unor acte de coruptie, cazuri pozitive si negative instrumentate de lucratori ai DGA, obligatia de sesizare a faptelor de coruptie ce revine functionarilor M.A.I. si protectia celor care semnaleaza incalcari ale legii, vulnerabilitatile si factorii de risc pe domenii de activitate.

Problemele ridicate cu ocazia intalnirilor preventive au fost clarificate, astfel incat personalul participant sa inteleaga foarte bine notiunile prezentate, sa constientizeze misiunea si rolul Directiei Generale Anticoruptie, precum si faptul ca structura noastra isi propune, in primul rand, prevenirea si limitarea comiterii faptelor de coruptie in M.A.I.

Aceste activitati de crestere a gradului de pregatire profesionala si de constientizare cu privire la riscurile la care se expun cei care comit fapte de coruptie, nu au ramas fara rezultat, confirmand faptul ca marea majoritate a lucratorilor IGPF este formata din oameni cinstiti si integri. Marturie sta faptul ca in semestrul II al anului 2006, denunturile politistilor de frontiera cu privire la persoane ce intentionau sa ofere sume de bani s-a dublat in comparatie cu primul semestru.

Principalul mijloc in combaterea acestui fenomen ramane informatia. Facem, astfel, apel, la toti cetatenii care detin date in acest sens, sa le puna la dispozitia autoritatilor pentru ca lupta impotriva coruptiei dusa de Politia de Frontiera, alaturi de Directia Generala Anticoruptie, sa aiba rezultatele scontate.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe