La nivelul Politiei de Frontiera Romane functioneaza sase puncte de contact, aflate in puncte strategice ale tarii, in cadrul carora isi desfasoara activitatea peste 30 de politisti de frontiera romani, impreuna cu ofiteri detasati din alte state europene.
In cele sase centre isi desfasoara activitatea ofiteri din Romania, Italia, Austria, Franta, Germania, Spania, Ungaria, Moldova, Ucraina si Bulgaria. Lucratorii din aceste puncte au raspuns, de la infiintare si pana in prezent, la un numar total de peste 27.000 solicitari , solutionand cazuri dintre cele mai complexe. Sediile acestor centre sunt dotate cu aparatura moderna de transmitere a informatiilor si au acces la bazele de date ale altor structuri cu responsabilitati in domeniu, din tara si din strainatate.In vederea securizarii frontierelor Romaniei, a fost necesara adoptarea unui concept nou pentru cooperarea transfrontaliera cu statele invecinate, si nu numai, care a constat in crearea punctelor si centrelor comune de contact.
Cooperarea in cadrul acestor puncte de contact reprezinta o forma moderna de colaborare, in cadrul careia functionarii structurilor partenere isi desfasoara activitatea impreuna, principala caracteristica fiind operativitatea.
In cadrul Politiei de Frontiera Romana functioneaza sase puncte si centre comune de contact:
Punctul de Contact Oradea Biroul Comun de Contact romano-maghiar Artand - Bors Punctul de Contact romano-bulgar Giurgiu Centrul Trilateral de Contact Galati Punctul de Contact Porubne - Suceava Punctulde Contact romano-bulgar BurgasPUNCTUL DE CONTACT ORADEA
I n data de 21.03.2003, in cadrul Directiei Politiei de Frontiera Oradea, s-a format Punctul de Contact Oradea, functionand 24h din 24, si asigurand o continuitate a transmiterii datelor si informatiilor cerute. In acest punct isi desfasoara activitatea politisti de frontiera romani, austriaci, francezi, italieni precum si germani.
Ofiterii din cadrul Punctului de Contact Oradeacoopereaza, in mod permanent, cu cei ai Dispeceratului Central al Politiei de Frontiera Paris, ai Centrelor de Cooperare Politieneasca si Vamala dintre Franta si statele limitrofe acesteia, ai Centrului de cooperare Trilateral Austria-Italia-Slovenia de la Thorl-Maglern si cu cei de la celelalte birouri si puncte de contact ale Romaniei cu statele vecine.
Inca de la infiintare, activitatea Punctului de contact a fost intensa, fapt ce a determinat marirea schemei de personal prin dublarea numarului de functionari romani angajati initial, in prezent fiind doi ofiteri si 14 agenti.
Sediul Centrului de contact este dotat cu aparatura performanta astfel incat sa aiba acces rapid si operativ la bazele de date privind pasapoartele, cartile de identitate, permise de conducere si inmatriculari, urmariti generali.
Lucratorii centrului au raspuns, de la infiintare, la un numar de 17.897 solicitari, solutionand cazuri dintre cele mai complexe.
BIROUL COMUN DE CONTACT ARTAND
Tot in cadrul Directiei Politiei de Frontiera Oradea a fost infiintat la data de 14.10.2005, Biroul Comun de Contact romano-magiar Artand, fiind format dingraniceri maghiari si politisti de frontiera romani. Acestia coopereaza cu ofiteri din cadrul Directiei de Graniceri Oroshaza - Reprezentanta de Graniceri Biharkerestesz, Serviciului Interpol din Ungaria - Nebek si cu cei ai Directiei Regionale Vamala Campia de Sud.
Centrul este dotat, de asemenea, cu tehnica moderna, activitatea acestuia materializandu-se prin solutionarea, de la infiintare, a unui numar de 690 cauze, in colaborare cu autoritatile altor state.
Biroul de Contact Romano-Magiar a urmarit dezvoltarea cooperarii printr-un schimb eficient si rapid de date si informatii, in beneficiul institutiilor interne si internationale, in scopul contracararii infractionalitatii transfrontaliere.
PUNCTUL DE CONTACT ROMANO-BULGAR GIURGIU
In data de 12.12.2002, la Giurgiu, a fost semnat un memorandum intre conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane si cea a autoritatilor Republicii Bulgare, in vederea introducerii unor forme moderne de cooperare in domeniul controlului de frontiera si contracararii infractionalitatii transfrontaliere. In baza acestui memorandum, a fost deschis Biroul experimental de contact, fiind localizat in Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier-Feroviar.
Si in acest punct de contact, dotarile ultramoderne (aparatura prin intermediul careia exista posibilitatea de transmitere de date prin criptare sau in format electronic) au facut ca lucratorii Biroului sa intocmeasca 1.931 documente operative, la cererea institutiilor cu responsabilitate pe linia combaterii criminalitatii transfrontaliere din ambele state.
Prin functionarea punctului de contact, se permite extinderea schimbului de informatii in plan regional, de la frontiera cu Turcia catre vestul Europei (Centrul de la Oradea).
CENTRUL TRILATERAL DE CONTACT GALATI
Centrul Trilateral de Contact Galati si-a inceput activitatea in data de 01.06.2003, in cadrul Directiei Politie de Frontiera Iasi, cu sediul in Galati.
In prezent, Centrul Trilateral de Contact Galati asigura efectuarea operativa a schimbului de date si informatii intre autoritatile de frontiera din Romania, Republica Moldova si Ucraina in vederea combaterii criminalitatii transfrontaliere, a infractiunilor de calauzire, a traficului de fiinte umane, droguri, masini furate, si de marfuri contrafacute.
Din partea Politiei de Frontiera Romane sunt prezenti sase ofiteri si o persoana angajata pe baza de contract - analist programator, iar din partea Autoritatii Vamale un inspector vamal.
Autoritatile de frontiera romane, ucrainene si moldovene au initiat, deja, procedurile in vederea negocierii si semnarii documentelor de cooperare pentru colaborarea in cadrul Centrului de contact de la Galati, urmatoarea runda de negocieri urmand sa aiba loc, in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tarziu de luna mai 2007.
Ofiterii din centrul Galati au preluat, procesat si transmis, de la infiintare, un numar de 5.782 informatii de acordare de sprijin, pentru contracararea infractionalitatii transfrontaliere.
PUNCTUL DE CONTACT PORUBNE - SIRET
Punctul de Contact Porubne a fost infiintat la data de 27.01.2007, avand in structura sa, din cadrul Politiei de Frontiera Romana un ofiter si cinci agenti, iar din cadrul Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei - sase ofiteri.
Punctul de Contact Siret - Porubne si-a demonstrat eficienta imediat, in numai o luna de activitate, fiind solutionate 36 de cazuri de natura economico-financiara. Asfel, cooperarea prin intermediul centrului respectiv a dat o grea lovitura contrabandistilor de tigari din nordul si nord-estul tarii.
PUNCTUL DE CONTACT ROMANO-BULGAR BURGAS
Ideea constituirii unui Centru de coordonare informational la Marea Neagra a fost lansata in anul 2001, la Varna, cu ocazia unei intalniri desfasurate intre sefii Politiilor de Frontiera ai statelor riverane Marii Negre.
In data de 12.12.2002, la Giurgiu, comandantii politiilor de frontiera din Romania si Republica Bulgaria au semnat un memorandum prin care au convenit ca acest Centru sa se formeze pe teritoriul bulgar, la Burgas.
Prin intermediul acestui punct de contact, au fost transmise 670 informatii de interes, privind criminalitatea transfrontaliera, informatii procesate, ulterior, in vederea solutionarii unor cauze extrem de complexe.
In acest mod, si la Marea Neagra a fost adoptat acest tip de cooperare, care functioneaza si si-a demonstrat eficienta in ceea ce priveste cooperarea intre statele riverane Marii Baltice.
Eficienta activitatilor de combatere a infractionalitatii transfrontaliere are la baza atat coordonarea actiunilor autoritatilor cu responsabilitati in domeniu, cat si realizarea unui schimb operativ de date si informatii. In acest sens, un progres l-ar constitui interconectarea acestor structuri de cooperare, precum si cu cele care functioneaza in celelalte state europene, urmand a fi realizata o retea privind schimbul de informatii, ceea ce ar conferi un avantaj pentru contracararea criminalitatii transfrontaliere organizate.