Cooperare in domeniul combaterii migratiei ilegale intre autoritatile de frontiera din Romania, Ungaria si Republica Moldova

Astazi, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a avut loc o conferinta in cadrul proiectului "Cooperarea in domeniul combaterii migratiei ilegale si protectiei Drepturilor Omului", finantat de Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian, la care au participat autoritatile de frontiera din Romania, Ungaria, R. Moldova si reprezentanti ai societatii civile.

Astazi, 27 octombrie a.c., la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a avut loc conferinta prilejuita de incheierea activitatilor proiectului "Cooperarea in domeniul combaterii migratiei ilegale si protectiei Drepturilor Omului".

Proiectul s-a incadrat in una din prioritatile identificate in Memorandumul de Intelegere privind implementarea Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, respectiv Justitie si Afaceri Interne, precum si in domeniul programului Cooperarea in Spatiul Schengen si combaterea crimei organizate si a infractionalitatii transfrontaliere, inclusiv a traficului si a grupurilor infractionale itinerante.

In cadrul proiectului, Politia de Frontiera Romana a avut rolul de promotor si a cooperat cu structuri similare din Republica Moldova si Ungaria, dar si cu Inspectoratul General pentru Imigrari si societatea civila din Romania, reprezentata de Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati.

Obiectivul general al proiectului a fost cresterea securitatii cetatenilor prin dezvoltarea si eficientizarea cooperarii intre autoritatile de aplicare a legii din Romania, Ungaria si Republica Moldova, precum si reprezentanti ai societatii civile, in lupta impotriva migratiei ilegale calificate si a crimei organizate.

Participantii la proiect au elaborat un Manual de bune practici in domeniul combaterii migratiei ilegale si protectiei drepturilor omului care cuprinde, pe langa prevederile legislative europene si specifice pentru fiecare stat participant, modalitati de gestionare corecta si eficienta a migratiei ilegale si a crimei organizate, dar si unele propuneri de imbunatatire a legislatiei si a practicii la nivel european.

De asemenea, pe parcursul proiectului s-au desfasurat patru vizite de lucru (doua in Romania, una in Ungaria si una in R. Moldova) si un "workshop" in Romania.

Proiectul a fost finantat printr-un Grant acordat de Norvegia, valoarea acestuia fiind de aproximativ 170.000 euro.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe