Autoritatile de frontiera romane au urgentat procedurile de implementare a conceptului de control comun, la o singura oprire, in punctele de trecere existente la viitoarele frontiere europene interne cu Bulgaria si Ungaria.
Austria, un model european
In acest sens, in perioada 23-25 octombrie a.c., o delegatie de experti romani din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor de frontiera bulgare, se afla intr-o vizita de documentare la frontierele Austriei cu Slovacia si Ungaria, pentru a analiza procedurile specifice aplicate la frontierele interne ale statelor membre ale Uniunii Europene.
In cadrul vizitei, ce include discutii procedurale si documentare la fata locului, in punctele de frontiera Kittsee, situat la granita dintre Austria si Slovacia, si Nickelsdorf, aflat la frontiera ungaro-austriaca, specialistii romani se vor pune la curent cu ultimele aspecte referitoare la controlul comun si modalitatile de efectuare a acestuia, pe modelul deja aplicat de statele membre.
"One stop control" - modalitati de aplicare
Procedurile de implementare a conceptului de control comun la frontierele interne ale Romaniei se afla in stare avansata de aplicare, pana in prezent, fiind desfasurate numeroase intalniri atat la nivel inalt, cat si la nivel de experti, cu partea ungara, precum si cu reprezentantii autoritatilor de frontiera bulgari.
Modalitatile stabilite in urma intalnirilor de lucru pe aceasta problematica sunt urmatoarele:
• realizarea controlului la o singura oprire in punctul de frontiera situat pe teritoriul unuia din state;
• realizarea controlului la o singura oprire pe teritoriul celor doua parti, fiecare efectuand controlul pentru intrarea pe teritoriul propriului stat (controlul pe diagonala), in echipe miste: politisti de frontiera romani, impreuna cu politisti de frontiera bulgari si politisti de frontiera romani, impreuna cu politisti de frontiera maghiari.
Controlul de frontiera dupa principiul "one stop control", aplicabil din momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, presupune desfasurarea formalitatilor de frontiera in cadrul unei singure opriri.
Astfel, cetatenii romani care doresc sa treaca frontiera spre Ungaria sau Bulgaria, viitoarele granite interne ale Uniunii Europene, vor fi supusi unui singur control, la intrarea in aceste tari. Formalitatile specifice se vor efectua fie in puncte comune de catre autoritatile ambelor state vecine, fie pe diagonala (fiecare parte efectuand controlul pentru intrarea pe teritoriul propriului stat).
Avantajele controlului comun
Prin aceasta procedura europeana va fi asigurata o eficienta sporita a actului de control. Totodata, aceasta modalitate permite utilizarea, de catre fiecare stat, a numarului maxim de artere de control la intrarea in propria tara, in functie de valorile de trafic, fapt ce va reduce considerabil timpii de asteptare si va fluidiza traficul in punctul de trecere a frontierei.
Detalii privind aspectele financiare, de personal, tehnice, operative, vor fi stabilite in perioada urmatoare, prin acordurile ce urmeaza a fi incheiate intre partile implicate in acest proces.