• Controlul de frontiera se va face la o singura oprire
• La Giurgiu - Russe, s-a propus efectuarea controlului in diagonala, fapt ce va elimina aglomerarile si va fluidiza traficul
Saptaman trecuta, la Giurgiu (Romania) si Russe (Bulgaria), au avut loc intalniri intre delegatii de experti din cadrul Politiilor de Frontiera din Romania si R. Bulgaria, in vederea implementarii conceptului de control comun, la o singura oprire, in cadrul punctelor de trecere existente la frontiera romano-bulgara.
In cadrul discutiilor care au avut loc, au fost abordate in special aspectele referitoare la controlul comun si modalitatile de efectuare a acestuia, de catre autoritatile statelor membre ale Spatiului UE. In acest context, conceptul de control comun a fost analizat sub urmatoarele forme:
• realizarea controlului la o singura oprire pe teritoriul Romaniei sau Bulgariei;
• realizarea controlului la o singura oprire pe teritoriul celor doua parti, fiecare efectuand controlul pentru intrarea pe teritoriul propriului stat (controlul pe diagonala).
Referitor la modalitatile de efectuare a controlului comun, reprezentantii Politiei de Frontiera Romane au propus implementarea procedurilor constand in efectuarea controlului la o singura oprire pe teritoriul Romaniei sau, dupa caz, al Bulgariei, argumentele formulate in acest sens, vizand aspectele de natura financiara, operativa si tehnica.
Varianta partii romane a fost agreata de reprezentantii bulgari, fiind propuse, de principiu, ca puncte comune pentru efectuarea controlui, Vama Veche - Duramkulak, pe teritoriul Romaniei, repectiv Negru Voda - Kardam si Ostrov - Silistra, pe teritoriul Bulgariei.
De asemenea, partile au convenit ca, la trecerea frontierei prin punctul Giurgiu - Russe, controlul sa se realizeze la o singura oprire, pe teritoriul celor 2 state, fiecare urmand sa efectueze formalitatile pentru intrarea pe teritoriul propriului stat (controlul in diagonala).
Pe langa eficientizarea controlului de frontiera, aceasta modalitate permite utilizarea, de catre fiecare stat, a numarului maxim de artere de control la intrarea in propria tara (maxim 12), in functie de valorile de trafic, fapt ce va reduce considerabil timpii de asteptare si va fluidiza traficul in punctul de trecere a frontierei.
Asigurarea tehnica (sistemul de comunicatii) a activitatilor specifice controlului comun va fi realizata de autoritatile implicate din fiecare stat, prin investitii proprii, fiecare parte purtand responsabilitatea asigurarii intretinerii sistemelor. Partile au mai convenit, in cadrul intalnirilor, sa-si acorde sprijin reciproc in realizarea sistemului de comunicatii intre punctele de trecere a frontierei.
Celelalte detalii privind aspectele financiare, de personal, tehnice, operative urmeaza a fi stabilite prin tratatele care urmeaza a fi incheiate intre cele doua parti.
Politia de Frontiera Romana a intensificat demersurile in vederea generalizarii controlului unic, atat la frontiera cu Bulgaria, cat si la granita cu Ungaria, astfel incat controlul de frontiera pe principiul "one stop control" (o singura oprire) sa poata fi aplicat chiar inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.