Activitatea desfasurata a demonstrat, inca o data, implicarea Politiei de Frontiera Romane in mentinerea unei legaturi directe cu reprezentanti ai institutiilor similare din tara si strainatate, in vederea realizarii unui schimb operativ de date si informatii si a unui schimb de experienta bilateral, scopul fiind alinierea activitatilor specifice la standardele internationale si contracararea eficienta a criminalitatii organizate transnationale.
Analiza fenomen migratie
Profilul international al migratiei ilegaleProvocarile induse de procesul globalizarii, precum si suprapunerea acestuia cu tendintele spre regionalizare si fragmentare genereaza tensiuni si factori de risc la nivel mondial, fapt ce conduce, inclusiv, la intensificarea fenomenului migrationist contemporan.
Manifestarea fenomenului migratiei ilegale la frontierele RomanieiIn prezent, Romania are sase zone in care se manifesta fenomenul migratiei ilegale, la fiecare frontiera cu statele vecine si la Marea Neagra, avand, in afara principiilor generale, anumite particularitati, determinate de specificul fiecarei zone, metodele folosite, destinatia si scopul calatoriei.
Cele mai active sunt:
Zona de vest - frontiera cu R. UngaraMajoritatea celor care intentioneaza sa treaca ilegal frontiera din Romania spre R. Ungara sunt cetateni moldoveni, intrati legal pe la granita de est, dar si cetateni romani care intentioneaza sa iasa ilegal, in incercarea de ajunge, in aceeasi maniera, in statele din vestul Europei. Zona Aeroportuara
Sunt folosite vize Schengen falsificate (prin stersaturi chimice sau mecanice), pasapoarte falsificate prin inlocuirea fotografiei ori a anumitor pagini, sau se folosesc documentele de calatorie (pasapoarte, carti de identitate) ale altor persoane. Daca in anii anteriori, retelele de migratie actionau, in special, la frontiera cu R. Moldova si cu Bulgaria, incepand din anul 2003, se constata ca rutele folosite au fost schimbate, pana la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, evitandu-se teritoriul Romaniei.
Principalele motivatii pentru care persoanele implicate in calauzirea migrantilor au schimbat rutele sunt urmatoarele: securizarea frontierelor Romaniei, cu accent pe frontiera de Nord si Est si initierea unui acord de colaborare cu institutia similara din Federatia Rusa; crearea unei frontiere sigure romano-ungare, bazata pe un schimb operativ de date si informatii si actiuni comune. Avand in vedere atat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cat si stabilizarea situatiei economice la nivel national , Romania devine pe zi ce trece si o tara de destinatie pentru retelele de migratie ilegala. Analiza fenomenului migratiei ilegale la nivelul Politiei de Frontiera
A.
In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2007, la nivelul structurilor
teritoriale de combatere a traficului de persoane din cadrul
Politiei de Frontiera au fost depistate:
In perioada analizata se constata scaderea semnificativa a activitatii de calauzire, in special la frontiera cu Serbia, frontiera cu Ungaria ramanand inca activa.
228 persoane in tentativa de trecere ilegala a frontierei (31 cetateni romani si 197 cetateni straini);Modalitati:
In urma activitatilor informativ operative desfasurate de catre politistii de frontiera in primele 3 luni ale anului 2007, s-au conturat urmatoarele modalitati in ceea ce priveste migratia ilegala la frontierele Romaniei:
cetateni moldoveni, dupa intrarea legala in Romania, folosesc pasapoarte romanesti apartinand altor persoane (substituire de persoana), pasapoarte lituaniene falsificate, documente de sedere italiene falsificate sau au fost depistati in tentativa de trecere a frontierei cu Ungaria, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen. dupa intrarea legala in Romania, folosesc carti de identitate romanesti false / falsificate sau apartinand altor persoane cu scopul de a ajunge in tari membre UE. incearca sa intre ilegal in Romania in baza unor documente de sedere italiene falsificate, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen (Italia). cetateni turci dupa intrarea legala in Romania, folosesc pasapoarte turcesti apartinand altor persoane (substituire de persoana), carti de identitate romanesti apartinand altor persoane (substituire de persoana), carti de identitate si pasapoarte bulgaresti falsificate sau apartinand altor persoane (substituire de persoana) ori au fost depistati in tentativa de trecere a frontierei cu Ungaria, cu scopul de a se deplasa in state ale U.E.; incearca sa intre ilegal in Romania in baza unor vize Schengen false, cu carti de identitate bulgaresti false, cu scopul de a ajunge in state din Spatiul Schengen (Germania).La frontiera verde au fost depistate actionand ilegal (atat pe intrare cat si pe iesire) si persoane provenind din: Pakistan, Federatia Rusa, Georgia, Ucraina, Liberia.
cetateni irakieni, dupa intrarea legala in Romania au fost depistati in tentativa de trecere ilegala a frontierei, cu scopul de a se deplasa in alte state ale U.E. cetateni ecuadorieni, dupa intrarea legala in Romania folosesc pasapoarte italiene false sau au fost depistati in tentativa de trecere ilegala a frontierei, cu scopul de a se deplasa in state ale U.E. cetateni somalezi, dupa intrarea legala in Romania au fost depistati in tentativa de trecere ilegala a frontierei, cu scopul de a se deplasa in state ale U.E.B. Analiza fenomenului traficului de persoane la nivelul Politiei de Frontiera
In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2007, la nivelul structurilor teritoriale de combatere a traficului de persoane din cadrul Politiei de Frontiera au fost inregistrate 65 cazuri de trafic de fiinte umane, din care 10 grupuri organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane, in care au fost identificati 152 traficanti si 250 victime:
64 victime exploatate sexual (Spania, Portugalia, Franta, Italia, Norvegia); 176 victime exploatate prin munca (Spania, Belgia, Italia, Cehia); 8 victime exploatate prin cersetorie (Spania); 2 victime - alte moduri de exploatare.Cele mai multe persoane implicate in activitatile de trafic provin din partea de sud a tarii, modalitatea de exploatare manifestandu-se prin prestarea de catre victime a unor activitati lucrative in folosul traficantilor sub falsa promisiune de obtinere a unor castiguri banesti.
Ca principala tara de destinatie pentru traficul de persoane este Spania, principala modalitate de trafic fiind exploatarea prin munca, dar s-au inregistrat si cazuri de exploatare sexuala.
Italia se afla pe locul secund ca tara de destinatie folosita de traficanti, modalitatea de trafic fiind exploatarea sexuala.
Cazuri izolate au fost inregistrate in Grecia, Elvetia, Cipru, Turcia, Macedonia, Olanda.
C. Documente de calatorie false sau falsificate
In primul trimestru al anului 2007, politistii de frontiera au descoperit 41 pasapoarte false ori falsificate. In ceea ce priveste pasapoartele romanesti falsificate, in primele 3 luni ale anului 2007 s-au descoperit 12 astfel de documente.
Referitor la metoda de falsificare, se constata o scadere in ceea ce priveste numarul de pasapoarte falsificate prin inlocuirea fotografiei (de la 23 cazuri din 111 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2006, la 13 cazuri din 41 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2007), precum si in privinta numarului substituirilor de persoana, in special in cazul pasapoartelor romanesti model 2001 (de la 63 cazuri din 111 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2006, la 13 cazuri din 41 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2007).
Cu privire la persoanele implicate, cele mai reprezentative (pe cetatenii) sunt:
in trimestrul I 2007: 15 turci, 10 romani, 4 moldoveni; in trimestrul I 2006: 74 romani, 31 moldoveni, 2 pakistanezi.In aceeasi perioada, politistii de frontiera au descoperit, in punctele de trecere, 102 carti de identitate, false ori falsificate, de care diferite persoane - cetateni romani sau straini - intentionau sa se foloseasca pentru a trece ilegal frontiera de stat.
Ponderea cartilor de identitate false sau falsificate o reprezinta documentele romanesti - 70, fiind urmate de actele bulgaresti - 20, fapt ce se datoreaza apartenentei celor doua tari emitente la Uniunea Europeana.
In functie de cetatenia persoanei care a prezentat cartea de identitate supusa falsificarii, reprezentativi sunt cetatenii moldoveni - 52, turci - 26 si romani - 16.
Totodata, in perioada de referinta, politistii de frontiera au descoperit 118 stampile de trafic (romanesti si straine), toate contrafacute, aplicate in documentele de calatorie ale cetatenilor romani (pentru a "demonstra" legalitatea sederii in strainatate).