Comunicat

In cursul zilei de ieri, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera - chestorul de politie Nelu Pop - a semnat un document de cooperare cu Comandantul National al Granicerilor din Republica Ungara - general maior Joszef Bendek - avand ca principal obiectiv combaterea infractionalitatii transfrontaliere, in special cea a migratiei ilegale.

Acest protocol s-a incheiat ca urmare a convorbirilor avute de catre Ministrul Administratiei si Internelor - domnul Vasile Blaga - cu omologul sau ungar - doamna Monica Lamperth si initiaza demersuri de organizare a unor actiuni comune ale structurilor de frontiera din cele doua tari in vederea combaterii migratiei ilegale in Spatiul Schengen.

In consecinta, Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 820/2005 a fost revizuit prin OMAI 900/2005, care va intra in vigoare la data publicarii în Monitorul Oficial al României.

De la aceasta data, conditiile privind calatoriile in strainatate vor fi urmatoarele:

Cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa pasaport si asigurare medicala, bilet de calatorie dus-intors sau dovada detinerii unei sume minime in valuta de 150 euro, care sa acopere cheltuielile de transport si o suma corespunzatoare numarului zilelor de sedere declarate ( 20 sau 30 euro/zi de sedere, in functie de statul de destinatie).

Cetatenii romani care calatoresc in statele apartinand Spatiului Schengen pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate - prevazute in Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 820/2005, revizuit prin OMAI 900/2005.

In vederea combaterii migratiei ilegale, Politia de Frontiera Romana, in colaborare cu autoritatile ungare si austriece, va intreprinde urmatoarele masuri:

• efectuarea de controale comune la frontiera dintre Ungaria si Austria, in acest sens fiind detasati ofiteri romani care isi vor desfasura activitatea in principalele puncte de trecere a frontierei amintite si pe principalele trasee de deplasare ale cetatenilor romani;

• desfasurarea unor actiuni punctuale trilaterale sau sincronizate pentru verificarea documentelor de transport si de calatorie ale cetatenilor romani, atat la iesirea din Romania, cat si la intrarea in Spatiul Schengen;

• actiuni comune si schimb operativ de date si informatii cu autoritatile statelor vecine si cele ale Spatiului Schengen, pentru depistarea si anihilarea retelelor de traficanti de persoane;

• participarea sistematica a reprezentantilor politiilor de frontiera din Romania si Ungaria la intalniri pe ambele teritorii privind schimbul de experienta, in vederea unei bune colaborari in solutionarea problemelor aparute in domeniul de activitate.

Politia de Frontiera Romana va continua sa-si indeplineasca atributiile si sa intreprinda masuri ferme pentru combaterea fenomenului migratiei ilegale, scopul fiind de a contracara infractionalitatea transfrontaliera, dar si de creare a unei imagini pozitive a Romaniei in strainatate.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe