40 % dintre viitorii politisti de frontiera, incadrati din sursa externa in urma sustinerii concursului de la inceputul lunii martie, sunt femei, iar peste o treime dintre agentii nou incadrati sunt absolventi de studii superioare
In luna februarie a acestui an, Politia de Frontiera Romana a scos la concurs, in vederea incadrarii din sursa externa, 1.128 posturi de ofiteri si agenti, ce isi vor desfasura activitatea la viitoarea frontiera a Uniunii Europene.
La concursurile organizate s-au inscris un numar neasteptat de mare de candidati, inainte de probele eliminatorii fiind inregistrati, in medie, peste 14 concurenti pe loc (16.134 de candidati - 1.426 pentru cele 128 posturi de ofiter si 14.708 pentru 1.000 posturi de agent). Dupa ce au trecut prin emotiile examenului psihologic si ale probelor sportive, candidatii au sustinut un test scris, tip grila, tematica fiind structurata pe mai multe componente de pregatire: specialitate, ordine publica, precum si notiuni de informatica si limba straina.
Lucrarea a fost corectata de comisia de examen in fata candidatului si in prezenta unui martor, dupa afisarea rezultatelor fiind depuse doar 11 contestatii.
Dificultatea testelor nu a creat insa probleme celor care au inteles ca meseria de politist de frontiera presupune o pregatire complexa, perfect adaptata standardelor europene, dovada in acest fiind ultima medie a celor care au reusit, aceasta situandu-se, in majoritatea cazurilor, peste limita notei de 7.50.
Un procent de aproximativ 40% dintre cei admisi in randurile politistilor de frontiera este reprezentat de persoane de sex feminin.
Totodata, peste 35% din viitorii agenti ai Politiei de Frontiera au studii superioare (unii dintre acestia fiind absolventi a 2 facultati) si provin din diferite medii sociale, incepand cu invatamant, sanatate, economie, drept, jurnalism si chiar absolventi ai unor institutii cu profil teologic.
In ordinea mediilor obtinute, noii agenti si ofiteri au optat pentru viitoarele locuri de munca, urmand ca, in perioada urmatoare, sa intre intr-un intens program de formare initiala.
Cursurile de formare initiala se vor desfasura in sistem modular, pregatirea politistilor de frontiera in perioada de debut (6 luni la agenti si 1 an la ofiteri) desfasurandu-se atat in institutile de invatamant ale Ministerului Administratiei si Internelor, cat si la locul de munca.
Astfel, de la incadrarea pe functii, agentii vor efectua un curs de formare initiala cu durata de 12 luni, din care 3 luni de zile vor fi la curs, 6 luni in stagiu de practica la locul de munca si ultimele 3 luni in institutia de invatamant. Ofiterii debutanti urmeaza un curs de formare initiala cu durata de 3 luni, in institutiile de invatamant specializate ale Ministerului Administratiei si Internelor.
De asemenea, agentii si ofiterii debutanti sunt inclusi intr-un program de tutela, sub supravegherea unui politist de frontiera cu experienta, la finalizarea acestei perioade urmand a se efectua o evaluare in urma careia sunt definitivati in profesie.
Prin ocuparea acestor posturi, in conformitate cu angajamentele asumate, s-a asigurat un procent de incadrare de 97,25% a structurilor Politiei de Frontiera dispuse la viitoarea granita externa a Uniunii Europene. Totodata, conform Planului de actiune pentru intarirea capacitatii institutionale a Politiei de Frontiera Romane in domeniul Resurselor Umane, pana la sfarsitul lunii iunie 2006, se va asigura o incadrare de personal de 100% pe frontiera externa a U.E.
Completarea deficitului de personal existent la nivelul PFR, in special prin ocuparea posturilor vacante de la viitoarea frontierã externã a U.E. si pregãtirea personalului recrutat ca politisti de frontiera profesioniºti, se inscrie in obiectivele prioritare ale Ministerului Administratiei si Internelor si Politiei de Frontiera Romane, pe anul in curs.
Intarirea componentei operative a Politiei de Frontiera prin completarea deficitului de personal reprezinta, totodata, un factor important in indeplinirea angajamentului asumat in urma recomandariilor Uniunii Europene de asigurare a unui nivel inalt de control la frontierele Romaniei.