"Compatibilitate institutionala, procedurala si instruire cu agentii similare ale U.E."

Astazi, 29 iunie 2006, la Hotelul Parc, are loc inchiderea proiectului de infratire institutionala "Compatibilitate institutionala, procedurala si instruire cu agentii similare ale U.E." realizat de Politia de Frontiera Romana si finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare 2003, cu un buget de aproximativ 600.000 EURO.

Proiectul a avut ca parteneri Politia de Frontiera Romana, Politia Nationala din Franta - in calitate de Lider de Proiect si Garda Civila din Spania - in calitate de Asociat.

Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de 14 luni, incepand cu data de 18 mai 2005, si a avut ca obiectiv c onsolidarea abilitatilor si cunostintelor ofiterilor Politiei de Frontiera Romane (PFR), imbunatatirea capacitatilor de interventie a lucratorilor operativi si dezvoltarea sistemului de schimb de informatii intre PFR si institutii nationale similare, precum si cu agentiile similare din statele vecine.

Toate activitatile au fost desfasurate in perfecta coordonare si in comun de experti si specialisti francezi, spanioli si romani, pentru a putea atinge cu succes obiectivele prevazute intr-un proiect de o importanta deosebita pentru viitorul statut al Romaniei ca tara semnatara a Acordului Schengen.

Este demn de mentionat faptul ca acest proiect si-a depasit limitele propuse si indeplinite, in totalitate, prin obtinerea unor noi reusite ce dovedesc o buna colaborare, flexibilitate si mai ales o inalta capacitate de adaptare la transformarile prin care trebuie sa treaca institutiile romanesti implicate in procesul de aderare. Aceste reusite neplanificate, insa de mare ajutor pentru beneficiarul roman, realizate cu sprijinul si consilierea expertilor straini, sunt reprezentate de optimizarea cooperarii interinstitutionale prin contactele directe si discutiile deschise care au avut loc intre specialistii Politiei de Frontiera, Autoritatii Nationale a Vamilor si Politiei Nationale, deschiderea unei noi perspective in cooperarea internationala prin organizarea a doua conferinte, precum si pregatirea specialistilor romani si bulgari in depistarea falsurilor in vederea implementarii principiului controlului comun la frontierele comune.

Dintre cele mai importante obiective atinse, mentionam:

• modernizarea si intarirea rolului si capabilitatilor Centrelor si Punctelor de Contact;

• proiectarea si aplicarea cadrului legislativ in domeniu, avand la baza acquis-ul necesar a fi implementat inainte de aderare;

• dezvoltarea capacitatii PFR pentru cooperare nationala si internationala, bazata pe eficienta si transparenta;

• instruirea in comun a managerilor PFR si Autoritatii Nationale a Vamilor, pentru a dezvolta si agrea:

- control comun la frontiera si strategie operationala;

- proceduri comune la nivel national si peste frontiera, pentru reducerea birocratiei si acccelerarea procesarii;

- strategii de comunicare pentru executarea comunicarii interne efective in cadrul fiecarei organizatii si comunicarea externa efectiva cu partenerii cheie implicati;

- politici, sisteme si proceduri pentru culegere, sortare, analiza, propagare si impartire a cunostintelor si informatiilor.

- infiintarea Centrului de Cooperare interinstitutionala de la Iasi, in care vor fi parteneri Politia de Frontiera, Agentia Nationala a Vamilor si Politia Nationala.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe