Cei 28 de componenti ai unui "lot de rugby" erau, in realitate, muncitori "la negru"

Constatand ca "se ingroasa gluma", iar vechile metode de migratie ilegala catre Spatiul Schengen - trecerea frauduloasa a frontierei terestre, legitimarea cu pasapoarte falsificate ori cu permise de sedere contrafacute - nu mai sunt "sigure", vecinii de peste Prut s-au reorientat, incercand sa apeleze la metode aparent legale pentru a-si atinge scopul propus - gasirea unui loc de munca in Spatiul Schengen.
Aceasta "noua abordare", respectiv intentia de a iesi din Romania (dupa intrarea legala in tara noastra) in baza unei vize valabile, obtinuta insa, cu ajutorul unor intermediari, in urma declararii unui scop fals al calatoriei are, in realitate, "radacini" mai vechi, cetatenii turci, egipteni si chinezi incercand anterior sa migreze ilegal catre tari din Occident, in acest mod. Desi la vremea respectiva, politistii de frontiera au stopat acest fenonem - intrucat cei in cauza au fost depistati de lucratorii nostri si redirectionati catre tarile de origine, fapt ce a condus la "ocolirea" Romaniei de catre acestia, nemaifiind considerata o tara de tranzit sigura pentru migratia ilegala catre Occident - flagelul s-a reactivat, insa cu alti "protagonisti" - cetatenii din Republica Moldova.
Astfel, mizand pe faptul ca aceasta metoda de migratie confera o aparenta legala (deoarece pe teritoriul Romaniei ei nu comiteau o ilegalitate, insa o data ajunsi in tara de destinatie, nu respectau scopul declarat cu ocazia obtinerii vizei, ci intentionau sa munceasca "la negru") si sperand ca ea nu este cunoscuta de politistii de frontiera romani, la sfarsitul saptamanii trecute, un grup format din 29 cetateni din Republica Moldova a incercat sa iasa din Romania, prin PTF Aeroport Bucuresti Henri Coanda, declarand ca sunt componentii unui lot de rugby si se deplaseaza la un concurs in Danemarca, posedand in acest sens vize valabile, eliberate de catre reprezentanta tarii respective.
Componenta "lotului" si constitutia "atletica" a celor in cauza - 15 barbati si 14 femei - a creat insa suspiciuni politistilor de frontiera cu privire la adevaratele intentii ale acestora, motiv pentru care s-a procedat la intreruperea calatoriei si aprofundarea cercetarilor.
In acest mod, s-a stabilit ca de fapt, cei in cauza mergeau la munca, in diferite tari din Spatiul Schengen si obtinusera vizele prin intermediul "antrenorului" echipei de rugby - Tudor P., in varsta de 41 ani, persoana cu dubla cetatenie, moldoveana si bulgara - care ii si insotea.
Cetatenii moldoveni au recunoscut ca, in cursul lunii mai, au apelat la diferiti intermediari, carora le-au inmanat pasapoartele si sume cuprinse intre 2.500-2.800 euro, in vederea facilitarii obtinerii de vize pentru a calatori in state din Schengen. La data de 04.08.a.c. s-au intalnit in Chisinau cu antrenorul Tudor P., care, inainte de a-i imbarca intr-un autocar, le-a inmanat pasapoartele in care erau aplicate vize valabile, invatandu-i totodata sa declare autoritatilor ca sunt sportivi sau suporteri ai unei echipe de rugby din R. Moldova si ca merg in Danemarca la un concurs.
Organizatorul grupului, care intr-adevar era antrenorul unei echipe de rugby din R. Moldova, a recunoscut faptul ca, prin intermediul unor conationali, a format grupul pentru Danemarca si s-a ocupat de obtinerea vizelor, scopul fiind unul "nobil" si anume strangerea de fonduri necesare functionarii clubului, in bugetul caruia urmau sa intre cate 1.000 euro/persoana.
Conform prevederilor legale, fata de toate persoanele in cauza s-a luat masura redirectionarii catre tara de origine, totodata procedandu-se la informarea reprezentantei diplomatice a Danemarcei si a autoritatilor din R. Moldova, in vederea luarii masurilor ce se impun.
Politia de Frontiera Romana va intreprinde in continuare masuri ferme in vederea stoparii afluxului de migranti din R. Moldova catre tari din Spatiul Schengen. In acest sens, politistii de frontiera au contactat autoritatile competente din Republica Moldova, punand bazele unei cooperari eficiente si unui schimb de informatii operativ, menit sa puna capat acestui flagel.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe