Cartile de identitate romanesti, principalele acte false depistate la frontiera

Moldovenii sunt pe primul loc in topul strainilor care s-au prezentat la frontierele romane cu carti de identitate supuse falsificarii. Cea mai folosita metoda de falsificare a cartilor de identitate o reprezinta falsul total (69 cazuri), fiind urmata de substituirea de persoana (18 cazuri). In primul trimestru al anului 2007, au fost cercetate 102 persoane pentru fals si uz de fals si tentativa de trecere ilegala a frontierei. Pe raza Directiei Politiei de Frontiera Oradea (judetele Arad, Bihor si Satu Mare) au fost depistate cele mai multe persoane care intentionau sa foloseasca documente false sau falsificate.

Cartile de identitate

Incepand cu 01.01.2007, cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, unul dintre cele mai importante drepturi conferite a fost dreptul la libera circulatie si rezidenta, fapt pentru care, cetatenii romani pot calatori in alte state membre UE, fara indeplinirea niciunei alte formalitati decat aceea de a detine o carte de identitate sau un pasaport valabil.

In urma aplicarii acestui drept, politistii de frontiera se confrunta, zilnic, cu persoane, participante la traficul transfrontalier, cetateni romani sau straini, care le testeaza pregatirea prin diverse metode: fie se legitimeaza cu carti de identitate false sau falsificate, fie prezinta documentele altor persoane, in speranta ca asemanarea cu titularul cartii de identitate le va permite continuarea calatoriei ilegale.

In perioada 01.01 - 31.03.2007, politistii de frontiera au descoperit, in punctele de trecere, 102 carti de identitate, precum si 138 de alte tipuri de documente false ori falsificate (pasapoarte, permise de rezidenta, de conducere, carti verzi, invitatii, certificate de inmatriculare, etc.), de care, diferite persoane - cetateni romani sau straini - intentionau sa se foloseasca pentru a trece ilegal frontiera de stat.

Ponderea cartilor de identitate false sau falsificate o reprezinta documentele romanesti - 70, fiind urmate de actele bulgaresti - 20, fapt ce se datoreaza apartenentei celor doua tari emitente la Uniunea Europeana.

In functie de cetatenia persoanei care a prezentat cartea de identitate supusa falsificarii, reprezentativi sunt moldovenii - 52, turcii - 26 si romanii- 16.

Cele mai multe cazuri de folosire a documentelor false au fost inregistrate la granita de vest a tarii, pe sensul de iesire din tara, politistii de frontiera din D.P.F. Oradea (judetele Arad, Bihor si Satu Mare) descoperind 81 de acte false sau falsificate (aproximativ 80% din totalul cazurilor depistate).

Motivele

Motivele invocate de cei care savarsesc astfel de fapte sunt din cele mai variate, pornind de la "visul" de a se reintoarce in tarile de unde au fost returnati si continuand cu dorinta de a calatori in tarile unde accesul le este permis numai in baza vizelor obtinute de la reprezentantele diplomatice.

Alte mo tive pentru care cetatenii straini si romani apeleaza la aceste metode sunt lipsa mijloacelor banesti aferente eliberarii documentelor, dorinta de a scapa de sanctiunile legii (cei care sunt cercetati) sau restrangerea dreptului la libera circulatie ca urmare a returnarii din strainatate.

In cazul cetatenilor moldoveni si turci, acestia intra legal in Romania, in baza pasapoartelor personale valabile, sub "paravanul" excursiei turistice si se prezinta la iesirea din tara cu carti de identitate falsificate, pentru care platesc sume cuprinse intre 300 si 5.000 euro, pe numele unor cetateni care pot calatori in Spatiul Schengen doar in baza acestor acte - romani sau bulgari.

Masuri

In momentul depistarii persoanelor care recurg la astfel de metode - folosirea unor documente de calatorie false sau falsificate - politistii de frontiera intrerup calatoria celui in cauza, si iau totodata masura intocmirii actelor premergatoare pentru savarsirea infractiunilor comise (fals, uz de fals, fals material in inscrisuri oficiale sau complicitate la savarsirea acestei infractiuni, tentativa de iesire / intrare ilegala, etc.). Acestia sunt, apoi, prezentati in fata procurorilor din cadrul parchetelor teritoriale, in vederea dispunerii masurilor ce se impun, legea sanctionand astfel de fapte cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani, in functie de fapta comisa.

In scopul prevenirii si combaterii fraudei in documente, Politia de Frontiera Romana foloseste aparatura si dispozitive de ultima generatie, capabile sa ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu in acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale care analizeaza datele din documente in mai multe moduri - lumina alba, ultravioleta, infrarosu si filtre de culoare.

Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme, in zonele de competenta, in vederea depistarii persoanelor ce uziteaza de documente false sau falsificate de calatorie si luarii masurilor legale ce se impun impotriva acestora.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe