Incepand cu ora 00.00 a acestei nopti, Romania va deveni stat membru al Uniunii Europene, ceea ce presupune ca romanii vor beneficia de aceleasi drepturi, asemeni tuturor cetatenilor europeni.
Unul dintre cele mai importante drepturi conferite de apartenenta la spatiul european este dreptul la libera circulatie si rezidenta, fapt pentru care, incepand din aceasta noapte, cetatenii romani vor putea calatori in alte state membre UE, pentru o perioada mai scurta de 3 luni, fara indeplinirea niciunei alte formalitati decat aceea de a detine o carte de identitate sau un pasaport valabil (exceptie facand Suedia - stat european unde cetatenii romani pot calatori, pentru moment, doar in baza pasaportului valabil).
Din cauza diferentei de fus orar intre Romania si celelalte state membre UE, regimul de calatorie al cetatenilor romani - in calitate de cetateni europeni - se va aplica la ora ce va marca inceputul zilei de 1 ianuarie 2007 in capitala Uniunii Europene, ca dealtfel, in majoritatea statelor europene.
De asemenea, intrucat noul statut al Romaniei presupune efectuarea unui control comun cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, la o singura oprire, cetatenii romani vor putea iesi din tara/intra intr-o tara membra UE, in baza cartii de identitate, numai incepand cu ora 01.00 - ora Romaniei.
Avand in vedere schimbarile ce vor inteveni la efectuarea formalitatilor de frontiera, ca urmare a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane si structurile subordonate, impreuna cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, si-au insusit modalitatile si procedurile de efectuare a controlului in comun, la o singura oprire, conform reglemetarilor europene.
Pentru derularea unui control operativ si civilizat in punctele de trecere a frontierei, in zilele de 31.12. a.c. si 01.01.2007, au fost suplimentate efectivele Politiei de Frontiera, peste 4.700 politisti de frontiera efectuand misiuni specifice in toate zonele de responsabilitate.
De asemenea, sefii structurilor teritoriale ale Politiei de Frontiera (Directii P.F. si Inspectorate Judetene P.F.) si adjunctii acestora se vor afla, in aceasta noapte, in punctele de trecere a frontierei, pentru a asigura buna desfasurare a traficului transfrontalier.
Toate aceste activitati specifice sunt coordonate de catre inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul principal de politie Nelu Pop, aflat, de asemenea, in serviciu de permanenta.