C O M U N I C A T

In procesul de aderare, Romania si-a asumat o serie de responsabilitati, urmarind sa respecte intocmai ca si tarile membre, regulile si cerintele menite sa asigure un climat sigur. In cadrul acestui proces, prevederile Schengen au devenit parte din conditiile de aderare la Uniunea Europeana, tarile membre demonstrand celor candidate ca problematica liberei circulatii este o chestiune de securitate, iar obligatiile in acest sens trebuie asumate de toti cei care doresc sa faca parte dintr-o Europa unita.

Ca stat candidat la aderare, dar si pentru asigurarea sigurantei nationale si crearea unei imagini pozitive in strainatate, Romania - prin institutiile sale competente - trebuie sa adopte o conduita activa si democratica, in deplin acord cu interesele sale majore.

Incepand cu data de 15.04.2006, ora 00.00, ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial, se aplica Ordonanta de Urgenta nr. 29 din 14.04.2006 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 144/2001 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state.

Conform noilor reglementari, incepand cu data de 15.04.2006, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa document de calatorie valabil, urmatoarele:

• asigurare medicala pentru intreaga perioada a sederii;

• bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului, dupa caz, sau sumele necesare asigurarii transportului (150 Euro);

• dovada detinerii unei sume minime in valuta, dupa cum urmeaza:

• 30 Euro/zi, dar nu mai putin de 150 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru state din Uniunea Europeana

• 20 Euro/zi, dar nu mai putin de 100 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare.

Dovada detinerii sumei minime pentru iesirea din tara se face prin una din urmatoarele modalitati:

- prin prezentarea efectiva a sumei in valuta;

- prin cecuri de calatorie;

- prin carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont sau chitanta de bancomat eliberate cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara;

- prin alte garantii financiare cum sunt: scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv; garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz;

- printr-un voucher eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii sau un alt document care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din statul de destinatie.

Politia de Frontiera Romana face apel la toti cetatenii romani care calatoresc in strainatate sa se informeze, atat asupra conditiilor de calatorie stabilite de legislatia romana, cat si a celor prevazute de legislatiile nationale ale statelor de destinatie - acestea nefiind afectate de noile reglementari romane.

Intreprinderea masurilor ferme de catre Politia de Frontiera Romana, in toate zonele de competenta nu are ca scop ingradirea dreptului la libera circulatie a persoanelor, ci mentinerea lui, prin asigurarea respectarii, de catre toti romanii care calatoresc in strainatate, a legislatiei interne si internationale in vigoare.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe