Politia de Frontiera Romana, impreuna cu reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor, actioneaza intens pentru depistarea celor care incearca introducerea/scoaterea ilegala din tara a unor bunuri cu regim special si au ca scop evitarea achitarii taxelor vamale aferente si imbogatirea, in scurt timp si cu minim de efort, prin comercializarea produselor pe piata neagra de desfacere.
Doua din formele de manifestare ale acestui fenomen sunt reprezentate de traficul cu metale pretioase, care actioneaza, in general, pe rutele Turcia - Romania si R. Moldova/Ucraina - Romania si traficul de valuta.
De la inceputul anului si pana in prezent, politistii de frontiera, impreuna cu lucratorii vamali, au depistat 299.781 USD si 306.050 Euro - valuta nedeclarata si peste 2,723 kg aur, pe care diverse persoane, cetateni romani sau straini, incercau sa ascunda la controlul de frontiera, in vederea obtinerii de profituri ilicite in tara sau strainatate. Totodata, in anul 2005, politistii de frontiera si lucratorii vamali au descoperit si retinut in vederea confiscarii 37,064 kg. aur, 212.365 Euro si 328.450 USD nedeclarati.
Cazurile de trafic de metale pretioase si valuta au fost inregistrate la nivelul intregii frontiere a Romaniei, in top fiind granita cu Bulgaria (catre Turcia) si cea cu R. Moldova.
Din analiza cazurilor inregistrate, se constata ca metodele practicate de traficanti sunt dintre cele mai diverse.
Una dintre modalitatile la care apeleaza cei in cauza este aceea de a ascunde marfa in locasuri special amenajate, nedeclarand-o autoritatilor vamale.
Nu putine au fost situatiile in care ingeniozitatea celor care ascund bijuterii si valuta a surprins autoritatile si le-a determinat sa "opereze" cu profesionalism si originalitate, reusindu-se, astfel, "demontarea" planurilor celor decisi sa se imbogateasca peste noapte, prin minim de efort. Putem aminti cazurile in care "afaceristii" au dismulat zeci de lantisoare, inele si cercei in tuburi de spray sau pasta de dinti, si-au "confectionat" lenjerie intima sau centuri din zeci de mii de euro si dolari, au "capitonat" podelele sau plafoanele autovehiculelor cu care se deplasau cu pachete de aur sau valuta, etc. De fiecare data, ei mizau pe faptul ca autoritatile nu au cum sa "miroasa" tertipurile lor si vor reusi sa duca pana la capat activitatea ilegala.
De asemenea, o alta metoda prin care persoanele respective incearca sa fenteze autoritatile, este racolarea unor "carausi" ce colecteaza "marfa" din Romania si pe care incearca sa o transporte ilegal in afara granitelor.
O alta modalitate prin care diversi patroni straini din Romania intentioneaza sa eludeze bugetul de stat prin evitarea achitarii taxelor / impozitelor legale, este angajarea de "comisionari" carora, in schimbul transportului bijuteriilor sau a banilor, le ofereau o parte din profitul obtinut.
Si in astfel de cazuri, valuta sau bijuteriile au fost ascunse in locuri ingenioase, incepand de la diferite locasuri amenajate in mijlocul de transport (volan, podea, portiere) si terminand cu propria imbracaminte a persoanelor implicate sau a celor care le insoteau.
Spre exemplificare, prezentam cateva cazuri semnificative inregistrate la nivelul Politiei de Frontiera Romane, in perioada ianuarie - martie 2006:
1. Unul dintre cazurile instrumentate de politistii de frontiera si lucratorii vamali din cadrul P.T.F. Giurgiu Rutier - Feroviar a fost cel in care, la sfarsitul lunii februarie, mai bine de 1 kg de bijuterii din aur a fost descoperit ascuns in buzunarele unui roman care se intorcea din Turcia.
Astfel, au fost gasite ascunse si nedeclarate, in buzunarele de la geaca cetateanului roman Mihaita I., 2 pachete invelite in banda adeziva ce contineau 1,042 kg diferite bijuterii din aur.
Acesta a declarat la controlul vamal numai bijuterii de uz personal, cantitatea mai sus mentionata ascunzand-o in iarba, inainte de efectuarea controlului asupra autocarului si recuperand-o ulterior pe motiv ca merge la toaleta.
In cadrul cercetarilor, romanul a precizat ca bijuteriile nu-i apartin, acestea fiindu-i inmanate in Istambul la un magazin de profil de un vanzator turc, pentru a fi transportate in Bucuresti, unde urma sa le predea unei alte persoane care trebuia sa il astepte la sosirea in Capitala.
2. Demn de mentionat este cazul inregistrat la inceputul lunii martie, cand politistii de frontiera si lucratorii vamali au descoperit aproximativ jumatate de kg de bijuterii, ce fusesera ascunse de o romanca in interiorul a 4 paini.
Politistii de frontiera si lucratorii vamali giurgiuveni au gasit in punga satmarencei Ileana G. patru paini in interiorul carora femeia ascunsese bijuterii din aur, in valoare de 25.480 RON (254.800.000 lei)- la cursul BNR.
Ea a declarat, ulterior, ca bijuteriile ii apartin, le-a cumparat din diverse magazine de profil din Turcia si s-a gandit la o metoda originala de ascundere a acestora deoarece nu dorea sa plateasca taxele vamale. Satmareanca a mai precizat ca intentiona sa comercializeze bijuteriile pe piata neagra de desfacere din Satu Mare.
Ca urmare a celor constatate, bijuteriile au fost retinute in vederea confiscarii de lucratorii vamali, iar Ileana G. a fost sanctionata contraventional cu suma de 2.500 RON (25 milioane de lei vechi).
3. Politistii de frontiera si lucratorii vamali giurgiuveni au descoperit ascunsi si nedeclarati, asupra a 3 cetateni romani si unul turc, 179.300 Euro si 43.000 dolari, ce urmau a fi scosi ilegal din tara.
Astfel, in seara zilei de 22 ianuarie a.c., in jurul orelor 19:30 la P.T.F., Giurgiu - Rutier s-a prezentat pe sensul de iesire din tara, in vederea efectuarii formalitatilor de trecere a frontierei, cetateanul turc Izmet C., in varsta de 41 ani, sofer al unui autocar ce transporta - spre Turcia / Istanbul - 38 cetateni romani si 6 turci.
Actionand in baza unor informatii obtinute de politistii de frontiera, s-a procedat la efectuarea unui control amanuntit al bagajelor pasagerilor, precum si la controlul corporal al acestora.
Cu aceasta ocazie au fost descoperiti asupra lui Ramona S. din jud. Buzau, in varsta de 35 ani, 62.000 Euro si 10.000 Dolari, asupra lui Gheorghe I. din jud. Arges, in varsta de 36 ani, 19.000 Euro, asupra lui Margareta A. din jud. Neamt, in varsta de 29 ani, 78.300 Euro, iar asupra lui Kamil I. din Istanbul, 20.000 Euro si 33.000 Dolari. Valuta era ascunsa in diverse locuri, in hainele, cizmele, buzunarele si ciorapii celor patru persoane.
In cadrul cercetarilor preliminare, cei in cauza au declarat ca sumele de bani nu le apartin si ca le-au fost inmanate de catre unul din soferi.
Ca urmare a faptului ca aceste sume depaseau in fiecare caz limita de 10.000 Euro prevazuta de normele BNR la trecerea frontierei, s-a luat masura confiscarii lor de catre autoritatea vamala, cele 4 persoane fiind sanctionate contraventional conform prevederilor legale in vigoare.
4. Politistii de frontiera si lucratori vamali suceveni au descoperit asupra unor cetateni ucraineni, la sfarsitul lunii februarie, peste 180.000 de dolari, pe care cei in cauza ii ascunsesera in trei brauri special confectionate.
Astfel, cei patru cetateni ucraineni - doi barbati si doi copii - aflati intr-un autoturism Lada inmatriculat in Ucraina, intentionau sa tranziteze tara noastra si sa ajunga in Turcia.
Avand suspiciuni in privinta sumelor declarate de cei doi barbati - si anume cate 5.000 dolari fiecare, politistii de frontiera si lucratorii vamali au efectuat un control corporal asupra persoanelor, cat si al bagajelor acestora.
Cu aceasta ocazie, au fost descoperiti asupra lui Nicodim B., in varsta de 27 de ani - 77.754 dolari, asupra lui Iosif L., in varsta de 33 de ani - 31.295 dolari si asupra copilului lui Iosif L. - 51.129 dolari, ascunsi in trei brauri special confectionate.
Luati la intrebari, cei doi barbati au declarat ca sumele de bani descoperite asupra lor nu le apartin lor, ci familiilor unor cetateni ucraineni care se afla deja in Turcia, ei urmand sa predea acesti bani respectivilor, pentru efectuarea unor cumparaturi.
La finalizarea controlului, lucratorii vamali au retinut in vederea confiscarii banii in plus ce depaseau 40.000 EURO (tinand cont de limita de 10.000 EURO pentru care nu este necesara declararea la trecerea frontierei, prevazuta de normele BNR pentru fiecare pasager si tinand cont de sumele declarate la controlul vamal).
Totodata, cei doi barbati ucraineni au fost sanctionati contraventional, conform reglementarilor legale in vigoare.
Avand in vedere amploarea acestui fenomen si efectele sale asupra economiei naþionale, Politia de Frontiera Romana isi propune, in colaborare cu celelalte institutii abilitate, sa continue si chiar sa intensifice controalele in toate zonele de competenta (puncte de frontiera, comunicaþii din zonele de frontiera) pentru depistarea celor ce se ocupa cu activitati de contrabanda cu bunuri cu regim special.