C O M U N I C A T

Sambata, 18.02.2006, la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a avut loc o intalnire intre reprezentantii Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale din cadrul I.G.P.F, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism si Asociatia Carausilor Particulari din Romania, in scopul solutionarii unor aspecte practice ce rezulta din textul Legii 248/2005 cu privire la calatoria minorilor in afara granitelor tarii. Astfel, conform art.2 alin.(2) din actul normativ sus mentionat, "cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali".

Discutiile s-au axat pe problematica iesirii din tara, prin punctele de trecere aeroportuare, a cetatenilor romani minori, care nu pot fi insotiti de parinti sau reprezentantul legal.

In asemenea situatii, poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane. Insotitorii minorilor, altii decat parintii, vor trebui sa prezinte la iesirea din tara o declaratie din care sa rezulte acordul ambilor parinti, al parintelui supravietuitor ori caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, sau al reprezentantului legal.

Ca urmare a faptului ca, in declaratia parintilor, autentificata conform legii, nu se puteau specifica in clar datele de identificare ale insotitorului desemnat din cadrul unei companii aeriene, reprezentantii Politiei de Frontiera au propus, ca solutie practica, fara a intra in contradictie cu prevederile legale, urmatoarele:

• mentionarea, pe declaratia parintilor, doar a companiei din care face parte reprezentantul desemnat sa insoteasca minorul;

• datele de identificare ale insotitorului minorului vor fi completate in declaratie la imbarcare, in prezenta politistului de frontiera.

Participantii la intalnire din cadrul ANAT si ACPR au fost de acord cu solutia oferita, urmand sa efectueze demersurile necesare pentru punerea in practica a acesteia.

Pentru o corecta informare a opiniei publice, cele trei institutii au convenit sa continue campania de informare a cetatenilor cu privire la prevederile Legii 248/2005 intrata in vigoare la 29 01.2006, sens in care vor fi distribuite pliante de informare inclusiv prin intermediul agentiilor de turism si al societatilor de transport.

Pentru a se evita aparitia situatiilor neplacute determinate de necunoasterea legii, cetatenii vor fi informati cu toate aspectele de interes, atat prin intermediul mass-media, cat si prin intermediul compartimentelor de relatii cu publicul, la telefonul de urgenta 9590 sau accesand pagina de internet a institutiei www.politiadefrontiera.ro.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe