Articole de imbracaminte nedeclarate, in valoare de aproximativ 400.000 RON (4 miliarde ROL), confiscate la Giurgiu

Lucratorii vamali si politistii de frontiera giurgiuveni au descoperit, intr-un autocamion ce transporta produse textile si de marochinarie, pentru o firma din Bucuresti, bunuri nedeclarate in valoare de aproximativ 400.000 RON (4 miliarde ROL).

Astfel, in seara zilei de 6 noiembrie a.c. la P.T.F Giugiu Rutier, s-a prezentat pentru a intra in tara cetateanul turc, Cahit O. in varsta de 59 ani, sofer al unui automarfar ce transporta conform documentelor produse textile si marochinarie din Turcia, pentru o societate comerciala din Bucuresti.

Existand suspiciuni cu privire la felul si cantitatea marfii transportate, lucratorii vamali si politistii de frontiera, in exercitarea atributiilor prevazute prin lege, au procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra mijlocului de transport.

Cu aceasta ocazie au fost descoperite, in plus fata de cele declarate in documentele insotitoare, marfuri nedeclarate in vederea sustragerii de la plata datoriei vamale constand in 1.451 haine din piele, 94 curele din piele si 34 haine de blana, bunuri a caror valoare in vama se ridica la suma estimativa de 400.000 RON (4 miliarde ROL), valoarea de comercializare pe piata fiind mult mai mare.

Totodata, s-a constatat ca 935 perechi pantaloni figurau in facturile fiscale ca fiind fabricate in Turcia, iar pe etichetele interioare era mentionat faptul ca sunt de fabricatie italiana, marfa fiind susceptibila a fi contrafacuta.

Marfurile nedeclarate au fost retinute in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001) care fac referire la depunerea declaratiei vamale sau a documentelor insotitoare continand date eronate privind cantitatea si felul marfii (art. 386, lit. k), firma transportatoare fiind sanctionata contraventional cu o amenda in valoare de 7.500 RON (75 milioane ROL, conform prevederilor legale in vigoare.

In cazul marfii susceptibile a fi contrafacuta, autoritatea vamala a procedat la suspendarea formalitatilor de vamuire si a retinut marfa, conform prevederilor Legii nr. 202 / 2000 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, in vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmand a fi dispuse masurile legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe