Aproape zilnic, politistii de frontiera se
confrunta cu persoane, participante la traficul transfrontalier,
cetateni romani sau straini, care le testeaza pregatirea prin
diverse metode: fie legitimandu-se cu pasapoarte false sau
falsificate, fie prezentand documentele altor persoane, in speranta
ca asemanarea cu titularul pasaportului le va permite continuarea
ilegala a calatoriei.
Motivele invocate de cei care savarsesc astfel de fapte sunt din
cele mai variate, pornind de la "visul" de a se reintoarce in
tarile de unde au fost returnati si continuand fie cu dorinta de a
calatori in tarile unde accesul le este permis numai in baza
vizelor obtinute de la reprezentantele diplomatice, fie cu intentia
de a se sustrage de la raspunderea penala sau contraventionala
pentru faptele comise anterior.
In 9 luni ale anului 2005, politistii de frontiera au descoperit, in punctele de trecere, 355 pasapoarte false ori falsificate, precum si peste 200 de alte tipuri de documente contrafacute (permise de rezidenta, de conducere, carti de identitate, invitatii, vouchere, etc.), de care diferite persoane - cetateni romani sau straini - intentionau sa se foloseasca pentru a trece ilegal frontiera de stat.
Ponderea documentelor de calatorie false sau falsificate o reprezinta documentele de calatorie romanesti - 268 - pasapoartele fiind cele de tip vechi, care sunt inca in uz pana in anul 2007, politistii de frontiera nedepistand pana in prezent pasapoarte romanesti model nou, false sau falsificate.
Din punct de vedere a metodei folosite, s-a constatat ca se mentine, in continuare, falsificarea pasapoartelor romanesti de tip vechi, prin inlocuirea fotografiei, in 9 luni ale anului 2005, politistii de frontiera depistand 147 de astfel de documente.
Totodata, se evidentiaza o "noua moda" printre cetatenii romani care incearca sa iasa ilegal din tara, si anume folosirea de pasapoartele apartinand altor persoane (substituire de persoana), in perioada de referinta fiind depistati 155 de conationali care s-au legitimat in punctele de frontiera cu pasapoarte eliberate pe numele altor persoane.
Realizand o analiza pe varste a celor care au apelat la acest gen de documente de calatorie s-a constatat ca preponderenta o detin persoanele incadrate la categoria 20 - 30 ani (202 persoane).
Motivele pentru care cetatenii romani apeleaza la aceste metode sunt diverse, pornind de la lipsa mijloacelor banesti aferente eliberarii unui pasaport, dorinta de a scapa de sanctiunile legii (cei care sunt cercetati), restrictionarea dreptului de folosinta al propriului document de calatorie, etc.
Cel mai des motiv intalnit insa in cazurile depistate de politistii de frontiera (atat in folosirea documentului de calatorie apartinand altei persoane cat si in inlocuirea fotografiei), este reprezentat de restrictionarea dreptului de folosinta al pasaportului personal ca urmare a returnarii sau depasirii, in mod nejustificat, a termenului de sedere in strainatate. Acestia, folosindu-se de pasapoarte false, falsificate sau chiar cele personale, declarate pierdute, apeleaza la diferite metode pentru a insela vigilenta politistilor de frontiera, intentionand sa se reintoarca in tarile de unde au fost returnati.
In ultima perioada de timp s-a conturat un nou fenomen, intalnit in special la cetatenii romani care desfasoara diferite activitati lucrative "la negru" in strainatate sau depasesc nejustificat termenul legal de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit, si anume aplicarea de stampile de trafic false sau falsificate.
In 9 luni ale anului 2005, politistii de frontiera au depistat, in documentele de calatorie, nu mai putin de 1.180 stampile contrafacute, apartinand fie autoritatilor romane (393), cat si ungare (318), austriece (307), italiene (37), germane (36), etc.
Pe parcursul celor 9 luni ale acestui an, pe langa pasapoartele contrafacute romanesti, politistii de frontiera au descoperit si 87 de documente de calatorie eliberate de autoritatile din strainatate (franceze, italiene, turcesti, etc.) contrafacute, ponderea pe cetatenii a persoanelor implicate in fenomenul infractional fiind reprezentata cu variatii de ierarhizare de cetatenii moldoveni (59), turci (21), sarbi (4), unguri, ucraineni, etc.
In cazurile in care au fost implicati cetateni straini, s-a constatat ca acestia apeleaza in continuare la pasapoarte false total - contrafacute (realizate total de la coperta pana la ultima fila de catre falsificatori, incercand sa imite conditiile de forma si continut ale documentelor in uz emise de catre autoritatile competente).
Totodata, au fost inregistrate cazuri in care cetatenii straini (indeosebi cetatenii statelor pentru care este necesara viza de intrare in Spatiul Schengen - moldoveni, turci, etc.) intra legal in Romania, in baza pasapoartelor personale valabile, sub "paravanul" excursiei turistice si se prezinta la iesirea din tara cu documente de calatorie falsificate, emise de tarile pentru care nu este necesara viza pentru a calatori in statele Schengen.
De asemenea, politistii de frontiera au descoperit peste 200 de alte documente contrafacute (permise de sedere / rezidenta, carti de identitate, permise de conducere, vouchere, invitatii, etc) prezentate de cetateni romani sau straini in punctele de trecere a frontierei. O contributie importanta, in depistarea unor astfel de falsuri, o au ofiterii care isi desfasoara activitatea in punctele si centrele de contact ce functioneaza la nivelul frontierelor Romaniei, prin intermediul carora se verifica, in mod operativ, documentele ce prezinta suspiciuni de falsificare.
In momentul depistarii persoanelor care recurg la astfel de metode - folosirea unor documente de calatorie false sau falsificate - politistii de frontiera intrerup calatoria celui in cauza, luand totodata masura intocmirii actelor premergatoare pentru savarsirea infractiunilor comise (fals, uz de fals, fals material in inscrisuri oficiale sau complicitate la savarsirea acestei infractiuni, tentativa de iesire / intrare ilegala, etc., acestia fiind prezentati in fata parchetelor teritoriale in vederea dispunerii masurilor ce se impun, legea sanctionand astfel de fapte cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani, in functie de fapta comisa.
In scopul prevenirii si combaterii fraudei in documente, Politia de Frontiera Romana a achizitionat aparatura si dispozitive de ultima generatie, capabile sa ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu in acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale - folosite deja in punctele de trecere a frontierei de nord si est, precum si in aeroporturi - care analizeaza datele din documente in mai multe moduri - lumina alba, ultravioleta, infrarosu si filtre de culoare.
Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme, in zonele de competenta, in vederea depistarii persoanelor ce uziteaza de documente false sau falsificate de calatorie si luarii masurilor legale ce se impun impotriva acestora.