Ieri, 04.01.2007, la Punctul de Trecerea Frontierei Bors, jud. Bihor, a avut loc o intalnire de lucru intre inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul principal Nelu POP, si comandantul national al Granicerilor Republicii Ungare, general locotenent de graniceri Jozsef BENDEK. Motivul intrevederii a fost analizarea modului de functionare a sistemului de control cu o singura oprire la frontiera romano-maghiara.
In cadrul reuniunii, a fost semnat de catre partile ambelor state si un Proces Verbal de cooperare privind executarea controlului in comun la frontiera romano-maghiara, in urma semnarii Acordului privind controlul traficului de frontiera, semnat intre Guvernele celor doua tari la data de 21 decembrie 2006.
Seful Politiei de Frontiera Romane a declarat ca este de apreciat efortul politistilor de frontiera romani si a omologilor lor maghiari, pentru buna desfasurare a controlului in comun: "Lucratorii nostri, impreuna cu cei maghiari au aplicat metodologia de lucru pe principiile europene, motiv pentru care, avantajele acestui "one stop control" nu s-au lasat asteptate. Avem o fluidizare a traficului in proportie de 70%, timpii de stationare reducandu-se considerabil, cetatenii care tranziteaza frontiera romano-maghiara s-au declarat, asadar, extrem de multumiti. Vom continua, astfel, cooperarea cu autoritatile de frontiera din R. Ungaria, atat in planul controlului la frontiera, cat si a altor problematici legate de competentele structurilor noastre", a conchis chestorul principal Nelu Pop.
Controlul efectuat dupa principiul european "one stop control", se aplica de la 1 ianuarie 2007 si presupune desfasurarea formalitatilor de frontiera in cadrul unei singure opriri.
Documentele sunt verificate prima data de catre organele de frontiera ale statului din care ies calatorii, apoi, politistii de frontiera care efectueaza controlul pe sensul de iesire predau documentele de calatorie autoritatilor de frontiera ale statului in care intra, acestea verificand indeplinirea conditiilor de intrare, conform legislatiei proprii.
De asemenea, in cadrul controlului comun, politistii de frontiera verifica, ori de cate ori este nevoie, in functie de momentele operative, precum si in baza informatiilor detinute, bazele de date nationale care sunt permanent actualizate.
In primele 3 zile ale anului 2007, frontiera romano-maghiara a fost tranzitata de aproximativ 31.000 de persoane, din care 20.100 au fost cetateni romani si 10.800 cetateni straini. De asemenea, prin punctele de trecere a frontierei romano-maghiare, au intrat in tara 8.600 cetateni romani si au iesit aproximativ 11.500.
De asemenea, in zona de competenta a Directiei P.F. Oradea, au fost constatate 10 infractiuni, au fost depistate 13 persoane date in urmarire generala si aplicate 34 de contraventii.
Controlul in comun cu Ungaria se efectueaza in urmatoarele locatii, astfel:
PTF Cenad - Kiszombor - control pe
diagonala;
PTF Nadlac - Nagylak - control pe diagonala pentru persoane, pentru
marfuri pe teritoriul maghiar;
PTF Turnu - Batonnya - control pe diagonala;
PTF Sacuieni - Letavertes (punct comun pe teritoriul Republicii
Ungare) - control pe teritoriu maghiar;
PTF Varsand - Gyula - control pe diagonala pentru persoane, pentru
marfuri pe teritoriul maghiar;
PTF Salonta - Mehkerek - diagonala;
PTF Bors -Artand - control pe diagonala pentru persoane, pentru
marfuri pe teritoriul maghiar;
PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany - pe teritoriul maghiar;
PTF Urziceni - Vallaj - pe teritoriul maghiar.
PTF Petea - Csengersima - control pe diagonala pentru persoane,
pentru marfuri pe teritoriul maghiar.
Avantajele controlului comun:
• eficienta sporita a actului de
control;
• utilizarea, de catre fiecare stat, a numarului maxim de
artere de control la intrarea in propria tara, in functie de
valorile de trafic;
• reducerea timpilor de asteptare;
• fluidizarea traficul in punctul de trecere a
frontierei.