Analiza activităţii Poliţiei de Frontieră Române în semestrul I al anului 2016

De la începutul anului 2016, Poliţia de Frontieră Română a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere. În derularea activităţilor specifice, Poliţia de Frontieră Română a vizat atingerea următoarelor obiective:

  • asigurarea, la un înalt nivel, a supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, conform standardelor şi procedurilor comunitare;
  • utilizarea eficientă a resurselor umane, materiale şi financiare alocate instituţiei;
  • dezvoltarea cooperării inter-instituţionale în plan intern şi internaţional;
  • definitivarea implementării Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei.

În condiţiile afluxului masiv de migranţi către Europa occidentală, a fost necesară concertarea eforturilor pentru gestionarea eficientă a fenomenului la frontierele României, sens în care Poliţia de Frontieră s-a implicat activ în implementarea unui control sistematic în toate punctele de trecere şi supravegherea sporită a frontierei de stat.

Indicatori de performanţă realizaţi în domeniul operativ:

Traficul de persoane şi mijloace de transport

Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră, în prima jumătate a anului 2016, au fost de aproximativ 25.240.000 treceri persoane (12.292.000 pe sensul de intrare şi 12.948.000 pe sensul de ieşire):

  • aproximativ 21.325.000 cetăţeni U.E.
  • aproximativ 3.915.000 cetăţeni non-U.E.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă 2015, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 21.538.000, se înregistrează o creştere cu 17%.

Pe secţiuni de frontieră, situaţia valorilor de trafic pentru persoane este următoarea:

 

2016

Ungaria

9.698.000

Ucraina

1.495.000

Moldova

3.782.000

Bulgaria

2.364.000

Serbia

1.458.000

Aeroporturi

6.339.000

Porturi

104.000

TOTAL

25.240.000

În primele şase luni ale acestui an, aproximativ 7.548.000 mijloace de transport au trecut prin punctele de trecere a frontierei, cu 27% mai mari comparativ cu aceeași perioadă 2015 (5.916.000 mijloace de transport în 6 luni 2015). 

Acte ilegale constatate de P.F.R.

În prima jumătate a anului 2016, politistii de frontiera au constatat 9.888 fapte ilegale (4.244 infracţiuni şi 5.644 contravenţii). Din numărul total de infracţiuni - 4.244 - cele mai multe au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale de persoane, inclusiv falsul şi uzul de fals, urmate de contrabandă cu bunuri de larg consum. Cele mai multe fapte de natură penală au fost depistate la frontiera cu Ucraina, numărul acestora reprezentând 27% din numărul de fapte penale constatate la frontiera României.

Totodată, în materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, în semestrul I 2016 s-au aplicat amenzi contravenţionale unui număr de 5.644 persoane în valoare de 3.037.703 lei, cele mai multe sancţiuni contravenţionale fiind aplicate la frontiera cu R. Moldova (23% din numărul total).

Combaterea migraţiei ilegale

În prima parte a anului 2016, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă, 530 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 406 pe sensul de intrare în ţară şi 124 străini pe sensul de ieşire din ţară. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost depistaţi acţionând ilegal la frontieră 917 cetăţeni străini - 557 pe sensul de intrare şi 360 pe sensul de ieşire, sens în care în acest an se înregistrează o scădere de 42% a migratiei ilegale la frontierele Romaniei.

Dintre modalităţile de încercare de intrare/iesire ilegală în/din România folosite mai des de migranţi au fost:

  • tentativă de trecere ilegală la frontiera ”verde”;
  • ascunderea în mijloace de transport;
  • utilizarea documentelor false/falsificate.

De asemenea, din numărul total al persoanelor implicate în migraţia ilegală, cele mai mai multe au fost organizate în 135 grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 38 traficanţi. De asemenea, au fost depistate 30 persoane (cetăţeni români şi cetăţeni străini) implicate in activităţi de călăuzire.

În semestrul I 2016, nu s-a permis intrarea în România a 2.456 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu deţine o viză valabilă sau un permis de şedere valabil, respectiv nu posedă documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere.

La frontiera României au fost depistate acţionând ilegal (atât pe intrare cât şi pe ieşire) şi persoane provenind din: Pakistan, Siria, Afganistan, Sri Lanka, Maroc, Iran, R. Moldova, Somalia, Sudan, Irak, Albania, Algeria, Nigeria, Palestina, Rusia, Turcia, Kosovo, Vietnam, Camerun, Congo, Cuba, Rep. Dominicană și India.

Combaterea infracţionalităţii transfrontaliere

Pe linia combaterii traficului cu bunuri de larg consum

Traficul ilicit cu bunuri este în continuare în atenţia poliţiei de frontieră, fiind întreprinse măsuri împotriva persoanelor care au în intenţie eludarea legii vamale, pentru obţinerea de profituri substanţiale din vânzarea bunurilor transportate pe piaţa specifică de desfacere.

  • au fost constatate 828 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală si 59 infracţiuni de natură economico - financiară;
  • au fost depistate 175 persoane în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (acestea nefăcând obiectul migraţiei ilegale) asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri. Mărfurile de contrabandă constau în cafea, ţigări, produse alimentare, produse electronice şi electrocasnice, confecţii, etc.

Valoarea totală a bunurilor de contrabandă reţinute în vederea confiscării se ridică la aproximativ 55 milioane lei. În producerea acestor ilegalităţi au fost implicate persoane provenind din R. Moldova, Ucraina, Serbia, China, Italia, Siria, Bulgaria, Turcia, Ungaria şi România.

Traficul ilegal cu ţigări

Traficul ilegal cu ţigări continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii transfrontaliere, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări. Astfel, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 2.081.000 pachete ţigări cu o valoare aproximativă de 19,5 milioane lei, aproximativ 133 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 33 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 133 persoane.

Persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din România, R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Serbia.

Infracţiuni la regimul drepturilor de proprietate intelectuală

Pe linia Dreptului de proprietate intelectuală, în perioada analizată au fost depistate 111 fapte de natură infracţională, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

  • 910 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
  • 546 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
  • 896 perechi încălţăminte;
  • 602 bucăți unități optice de stocare;
  • 661 bucăți alte produse (electronice, electrice, jucării etc.).

Pe linia traficului cu autoturisme furate: în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 101 autovehicule care erau semnalate ca fiind furate în diverse ţări ale Uniunii Europene (75 autoturisme, 8 microbuze, 8 automarfare, 7 remorci auto și 3 motociclete).

Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni turci, sârbi, bulgari, francezi şi români.

Pe linia traficului de droguri şi substanţe interzise

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise - au depistat: 58 grame canabis, 10 grame cocaină, 0,143 kg şi 109 bucăți alte substanțe interzise, 3.979 fiole și 41.655 bucăți substanţe stupefiante şi anabolizante.

Totodată, au fost constatate 24 infracţiuni la regimul stupefiantelor în care au fost implicate persoane provenind din Bulgaria, R. Moldova şi România.

Pe linia combaterii traficului cu armament şi muniţie: au fost descoperite 25 arme (arme de vânătoare şi pistoale neletale) şi 776 cartuşe. Persoanele care au comis infracţiuni la regimul armelor şi muniţiei provin din România, Ucraina, Italia şi Franța.

Pe linia combaterii braconajului piscicol: au fost constatate 631 infracţiuni privind braconajul piscicol şi aplicate 620 contravenţii, în valoare de 131.800 lei, fiind reţinute 95 ambarcaţiuni, 46 motoare barcă, 34.748 m plase monofilament, 17.822 unelte de pescuit, 13.393 kg peşte, 55,3 kg icre.

Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind asigurarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe