Pentru Politia de Frontiera, primul semestru al anului 2007 a marcat inceputul executarii misiunilor la frontiera externa a Uniunii Europene, pentru sustinerea obiectivului fundamental al Uniunii in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne, acela de a mentine si dezvolta Uniunea ca o zona de libertate, securitate si justitie, in care libera circulatie a persoanelor este asigurata in conformitate cu masurile adecvate privind controalele frontierelor externe, azilul, prevenirea migratiei ilegale, prevenirea si combaterea criminalitatii de orice fel, in special a celei organizate transfrontaliere.
A. Cooperarea interna si internationala
Incepand cu data de 01 ianuarie 2007, Romania a intrat intr-o noua etapa, de Stat Membru UE. Evolutia determinata de acest fapt a condus la o o noua abordare in domeniul afacerilor europene. Astfel activitatile desfasurate au fost ghidate de noul statut de stat membru, total diferit de statutul de stat in curs de aderare.
S-a urmarit intensificarea colaborarii interne, prin identificarea de noi forme si metode de actiune pentru realizarea unui control specific, similar celui european, la viitoarele frontiere interne si externe Schengen si combaterea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere. In acest sens, in baza protocoalelor si planurilor comune de colaborare si cooperare semnate, au fost derulate activitati in comun cu mai multe institutii.
In plan intern o colaborare deosebita s-a realizat cu structurile din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
In domeniul afacerilor europene, participarea la Grupurile de lucru de la Bruxelles pe domeniul Frontiere s-a materializat in acceptarea de catre toate Statele Membre UE a cartii romanesti de identitate ca document de calatorie pentru cetatenii romani in cadrul Uniunii.
La nivel teritorial, colaborarea bilaterala de frontiera s-a materializat prin intalniri la nivelul aparatului imputernicitului de frontiera pentru organizarea cooperarii la frontiera si efectuarea de cercetari in comun, precum si prin intalniri / schimburi de experienta / vizite de lucru / seminarii cu experti UE pe probleme de interes operativ (combaterea migratiei ilegale, a traficului de droguri, falsuri in documente, etc.).
Pentru indeplinirea obiectivelor propuse, Politia de Frontiera Romana a beneficiat, de sprijinul expertilor Uniunii Europene (inclusiv prin intermediul consilierilor rezidenti de twinning, care si-au desfasurat activitatea la nivelul institutiei noastre), prin conventiile de infratire institutionala care s-au derulat sau urmeaza a fi incheiate:
La data de 6 ianuarie 2007 a intrat in vigoare Tratatul dintre Romania si Republica Ungara privind regimul frontierei de stat romano-ungare, cooperarea si asistenta reciproca, semnat la Bucuresti la 20 octombrie 2005, acesta fiind ratificat de Romania prin Legea nr. 235 din 9 iunie 2006; La data de 12.01.2006, la sediul IGPF a avut loc Lansarea Contractului de Twinning Light "Imbunatatirea cooperarii intre Politia de Frontiera Romana si Autoritatea Nationala a Vamilor la frontiera cu Serbia".Colaborarea internationala s-a efectuat prin intermediul ofiterilor de legatura romani si straini, centrele de contact de pe teritoriul Romaniei si in cadrul relatiilor bilaterale.
Un rol important in dezvoltarea cooperarii internationale, precum si in schimbul operativ de date si informatii, il au Punctele si Centrele de Contact de la nivelul frontierelor Romaniei.
Prin functionarea acestor centrelor de contact se permite extinderea schimbului deainformati in plan regional de la frontiera cu Turcia (punctul romano-bulgar), cu Ucraina (centrul de la Porubne), Republica Moldova si Federatia Rusa (centrul de la Galati) ori catre Vestul Europei (centrul de la Oradea).
B. Resursele umane
In baza "Planului de actiune pentru intarirea capacitatii institutionale a P.F.R. in domeniul resurselor umane" s-a continuat procesul de organizare a Politiei de Frontiera Romane.
In prezent, la nivelul Politiei de Frontiera Romane, gradul de incadrare al functiilor este de 94,84%.
Activitatea de pregatire si perfectionare a cadrelor s-a desfasurat conform directiilor de actiune ale IGPF pentru indeplinirea misiunilor specifice in vederea alinierii la standardele U.E. De asemenea, s-a avut in vedere, armonizarea continutului planurilor de invatamant cu cel al institutiilor de acelasi profil din Uniunea Europeana.
In semestrul I 2007, prin structurile de pregatire ale Politiei de Frontiera si cu sprijinul Ministerului Internelor si Reformei Administrative s-a asigurat pregatirea politistilor de frontiera prin cursuri de initiere in cariera (62 ofiteri si 1642 agenti).
C. Combaterea coruptiei in randul personalului propriu
In vederea imbunatatirii calitatii personalului propriu si combaterii coruptiei in randul politistilor de frontiera, in perioada de referinta, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a desfasurat 477 activitati de sprijin, indrumare si control, care au avut ca scop verificarea politistilor de frontiera cu privire la respectarea metodologiilor specifice de control la frontiera, precum si a dispozitiilor I.G.P.F. pe linie de coruptie.
Totodata, au fost efectuate 3 controale de fond (IJPF Botosani, Dolj si Braila), 9 controale tematice si 12 controale inopinate, fiind vizate 26 puncte de trecere a frontierei.
In urma acestor actiuni, s-au aflat in atentia organelor proprii de cercetare 34 politisti de frontiera care au incalcat deontologia profesionala sau prevederile dispozitiilor I.G.P.F.
In urma activitatilor de control si a cercetarilor prealabile, au fost dispuse urmatoarele masuri:
4 eliberari din functie; 81 atentionari; 49 informari catre D.G.A.; 30 masuri organizatorice;Un efect pozitiv al luptei impotriva coruptiei l-au reprezentat desistarile politistilor de frontiera, in urma carora fata de 25 persoane au fost intocmite 25 lucrari penale pentru savarsirea infractiunii de "dare de mita".
Un aspect important in prevenirea faptelor de coruptie a fost reprezentat de pagina web a Politiei de Frontiera (www.politiadefrontiera.ro), accesul la internet facilitand persoanelor interesate obtinerea de informatii utile cu privire la activitatea institutiei noastre sau posibilitatea efectuarii unor sesizari cu privire activitatea politistilor de frontiera.
D. Dotarea logistica
Si in anul 2007, s-a continuat procesul de modernizare a echipamentelor si infrastructurii fiind realizate urmatoarele obiective:
au fost primite, prin donatie, 5 ambarcatiuni pneumatice tip QUICKSILVER HD 380 si 4 ambarcatiuni pneumatice tip ZODIAC FC 420, de la Ministerul Federal de Interne German; au fost receptionate: sistem integrat de navigatie, plute salvare, complet echipament scufundare; a fost realizata evaluarea tehnico-financiara a ofertelor pentru programul PHARE 2004, fiind achizitionate: 5 salupe fluviale de patrulare si interventie tip P 66 (termen de livrare Decembrie 2007 - Februarie 2008); 50 ambarcatiuni fluviale de patrulare tip ARVOR 215 (termen de livrare Mai 2008). s-a suplimentat dotarea structurilor Politiei de Frontiera cu 20 autoturisme Dacia Logan preluate de la M.I.R.A.E. Domeniul operativ
1.Traficul de persoane si mijloace auto
Valorile de trafic inregistrate in punctele de control trecere frontiera, in prima jumatate a anului 2007, au fost de 14.921.083 treceri persoane:
8.964.134 treceri romani 5.956.949 treceri cetateni straini.In perioada similara a anului 2006, au trecut frontierele romane 12.288.877 persoane (7.253.088 romani si 5.035.789 cetateni straini ). Se constata o crestere a traficului la frontierele romane cu 21%.
In primele sase luni ale acestui an, 4.529.706 mijloace de transport au trecut prin punctele de trecere a frontierei, cu 31% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
2. Acte ilegale constatate de PFR
In perioada ianuarie - iunie 2007, au fost constatate 5.019 infractiuni savarsite in zona de competenta. Totodata, in materie de constatare si sanctionare a faptelor contraventionale, au fost sanctionate un numar de 10.169 persoane (8.867 romani si 1.302 straini), cu amenzi contraventionale in valoare de aproximativ 477.269 lei.
3. Combaterea migratiei ilegale
In perioada 01.01-30.06.2007 au fost depistate:
164 grupuri de migranti in care au fost identificati 64 traficanti si 470 migranti, dintre acestea 12 grupari (42 traficanti si 39 migranti) fiind organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de migranti. In perioada similara 2006, au fost depistate 131 grupuri de migranti, din care 25 grupari organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de migranti. 24 calauze / transportatori cu sprijinul carora, diverse persoane, cetateni romani sau straini, incercau sa treaca ilegal frontiera de stat prin diferite metode; 312 cetateni straini in tentativa de trecere ilegala a frontierei; 82 cazuri de trafic de fiinte umane, din care 17 grupuri organizate in vederea savarsirii infractiunii de trafic de persoane in care au fost identificati 146 traficanti si 181 victime ;Caz reprezentativ: A fost dezmembrata, dupa o intensa activitate informativ-operativa, o retea de 7 persoane, constituite intr-o grupare infractionala pe traficul de persoane pe relatia Romania - Spania. In acest caz sunt peste 500 de parti vatamate din 17 judete ale tarii, in prezent 4 persoane sunt arestate, iar pentru 3 persoane s-a dispus interzicerea parasirii localitatii de domiciliu.
Anul acesta, s-au intreprins masurile legale (inclusiv dosare penale intocmite pentru diverse fapte infractionale), fata de 1.391 romani returnati, care au fost prezentati instantelor de judecata, in vederea luarii masurilor legale ce se impun - suspendarea sau restrangerea dreptului la libera circulatie.
Se constata scaderea cu 88% a numarului cetatenilor romani returnati, comparativ cu anul 2006 (11.591 cetateni romani).
4. Combaterea infractionalitatii transfrontaliere
Pe linia traficului de droguri, in prima jumatate a acestui an, a fost descoperita cantitatea de 57,812 kg droguri (57,001 kg heroina, 0.743 kg canabis, 0,030 kg cocaina, 0,014 kg hasis, 0,022 kg. alte stupefiante), fiind intocmite dosare penale fata de 33 persoane. Cantitatea de droguri confiscata in acest an este de trei ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cazuri reprezentative: In cursul lunii
septembrie 2005, politistii de frontiera, in cooperare, cu Drug
Enforcement Administration (DEA) - Biroul Atena, sub directa
supraveghere a reprezentantului procurorului general al SUA,
Politia nationala olandeza, SOCA (Serious Organised Crime Agency -
Agentia pentru Combaterea Crimei Organizate Majore) - Marea
Britanie, Politia nationala germana, Politia nationala turca,
Serviciul de Informatii Externe - Romania, si un procuror DIICOT -
Parchet General au initiat o investigatie complexa privind o ampla
retea transfrontaliera de trafic de droguri (opium si heroina).
Aceasta filiera era condusa si coordonata de un cetatean iranian,
cu resedinta in Bucuresti, care era considerat de autoritatile
internationale drept unul dintre cei mai mari traficanti de heroina
din lume si era supranumit de presa " Regele Heroinei".
In baza schimburilor de informatii permanente si a unei cooperari
internationale de exceptie, in luna martie 2007, HOSSEIN KARIMI a
fost arestat, reusindu-se capturarea a 200 kg de heroina pe
teritoriile Turciei si Olandei, si arestarea a 18 membrii
importanti ai gruparii de traficanti, 8 dintre acestia fiind
arestati in Turcia, 6 in Olanda si in Germania
Pe linia traficului cu autoturisme furate, in perioada analizata, au fost descoperite in punctele de trecere a frontierei, 73 autoturisme de lux furate din strainatate, cu 31 mai multe decat anul trecut.
In continuare, s-a constatat ca, in retelele de trafic cu autoturisme furate, sunt implicati, in principal, cetatenii moldoveni, italieni si romani.
Pe linia combaterii traficului cu armament si munitie, au fost descoperite 43 arme, 19.660 cartuse, 5 spray-uri cu gaze lacrimogene sau paralizante, fiind intocmite dosare penale pentru 31 persoane. In comparatie, in semestrul I 2006, au fost depistate 7 arme, 349 cartuse, si au fost intocmite dosare penale pentru 15 persoane.
In data de 08.06.2007, politisitii de frontiera din cadul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere au localizat si retinut doi cetateni - Moreno Godoz Luis Felipe si Al Ghazi Tareq Mousa - urmariti international, pentru punerea in executare a unui mandat de arestare emis de Curtea Districtuala a Districtului de Sud al Statului New Zork, pentru comiterea infractiunilor de asociere in vederea furnizarii de resurse unei organizatii teroriste, spalare de bani, asociere in vederea obtinerii si folosirii de rachete antiaeriene si asociere in vederea uciderii unor cetateni ai SUA, pedepsite cu detentie pe viata. Intreaga operatiune a fost coordonata de o delegatie condusa de Boyd Johnson, asistentul procurorului general al SUA, si formata din agenti speciali D.E.A. - Washington si Atena.
Pe linia combaterii traficului cu bunuri de larg consum, metale pretioase si obiecte de patrimoniu, in cursul semestrului I au fost descoperite si retinute in vederea confiscarii 3,534 kg. aur, 2,390 kg. argint, 74.960 Euro si 233.870 $ nedeclarati, precum si 800 Euro si 250 $ falsi.
Caz reprezentativ: Politistii de frontiera maramureseni, impreuna cu ofiterii din cadrul IGPF, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Maramures, au recuperat, in data de 11.06.2007, o bratara dacica sustrasa din situl arheologic Sarmisegetusa - Regia. Bratara, care cantareste aproximativ 1.100 grame si urma sa fie cumparata in schimbul sumei de 110.000 euro, este prima recuperata de statul roman, fara a fi platit niciun ban pentru ea.
Traficul ilegal cu tigari a luat o amploare deosebita in ultimii ani la frontierele Romaniei, traficantii mizand pe "profitul" impresionant pe care il pot obtine din comercializarea "la negru" atat pe pietele de desfacere din tara noastra, cat mai ales pe cele din Occident, unde pretul unui pachet de tigari este de 4 ori mai mare decat in Romania.
Astfel, in perioada analizata, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii 4.474.819 pachete tigari cu o valoare aproximativa de 15.942.012 lei.
Comparativ cu perioada similara 2006 cand au fost retinute in vederea confiscarii 2.938.491 pachete tigari cu o valoare aproximativa de 10.567.494 lei, se inregistreaza o crestere cu 52%.
Pe linia combaterii braconajului piscicol, au fost intocmite 642 lucrari penale cu privire la faptele savarsite de 1.049 persoane. In urma actiunilor desfasurate independent sau in colaborare cu celelalte autoritati cu atributii in domeniu, au fost retinute 68 ambarcatiuni, si confiscate 29.248 kg. peste si 7 kg. icre (din care 1 kg icre negre si 3 kg icre rosii).
Pe linia combaterii infractiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuala, au fost descoperite si retinute in vederea confiscarii, 20.103 unitati optice de stocare (CD-uri si DVD-uri) piratate, fiind retinuta si aparatura performanta folosita la producerea acestora, 494.486 bucati articole de imbracaminte, incaltaminte si lenjerie, 41.205 bucati accesorii pentru telefoane mobile, 19.807 bucati produse de parfumerie, 527.720 pachete tigarete.
Valoarea aproximativa a bunurilor susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuala, confiscate de Politia de Frontiera in anul 2007 este de 101.458.916 lei.
Caz reprezentativ: In cadrul masurilor de prevenire si combatere a infractiunilor de contrafacere a unor marci protejate, politistii de frontiera au reusit documentarea activitatii infractionale a trei societati comerciale romanesti care vindeau in regim duty-free produse din tutun ce aduceau atingere dreptului de proprietate intelectuala. Actiunea s-a desfasurat pe raza a 7 judete, 14 puncte de trecere a frontierei si doua Zone Libere (Curtici si Constanta Sud Agigea, fiind indisponibilizate 1.929.440 pachete de tigari, din care 1.306.670 pachete tigari marca Ronson, 495.000 pachete tigari marca Sovereign si 127.770 pachete tigari marca Memphis, in valoare totala de aproximativ 2.000.000 euro.
Pe linie operativa, analiza indicatorilor statistici indica urmatoarele aspecte:
crestere semnificativa a constatarilor pe linia infractiunilor de migratie ilegala, calauzire, autoturisme de lux furate; scadere a numarului cetatenilor romani returnati (cu aproximativ 88% fata de perioada similara a anului 2006); crestere de aproximativ 3 ori a cantitatii de droguri descoperita; traficul ilegal cu tigari este in continua crestere.F. Obiective si masuri stabilite pentru perioada urmatoare:
monitorizarea activitatii privind efectuarea controlului in comun la o singura oprire la frontiera interna a UE (cu Bulgaria si Ungaria) si identificarea unor forme si metode stranse de colaborare cu Ungaria si Bulgaria prin efectuarea in comun a unor misiuni la frontiera comuna, utilizarea comuna a echipamentelor specifice, in scopul cresterii eficientei actiunilor; monitorizarea activitatii desfasurate conform noului concept de supraveghere si control la frontiera; dezvoltarea in continuare a cooperarii interne si internationale; combaterea migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere; eficientizarea managementului la nivelul conducerii structurilor centrale si teritoriale ale PFR; implicarea intr-o mai mare masura a sefilor structurilor teritoriale in activitatea de prevenire si combatere a actelor de coruptie in randul personalului din subordine; coordonarea, implementarea si gestionarea asistentei financiare comunitare acordata Romaniei prin facilitatea Schengen; realizarea pregatirii initiale si continue a politistilor de frontiera; continuarea procesului de profesionalizare /specializare a politistilor de frontiera pe domenii de infractionalitate cu accent pe pregatirea continua; implementarea conceptului politiei de proximitate si includerea unor teme de pregatire privind comportamentul in relatiile cu participantii la trafic; implicarea intr-o masura mai mare a ofiterilor psihologi in activitatile manageriale si specifice liniilor lor de munca; intensificarea controalelor pe linia activitatilor de sprijin, indrumare si control si in special a activitatilor de monitorizare a respectarii prevederilor din dispozitiile legale si normele interne; intensificarea actiunilor concrete de cooperare cu toate structurile M.A.I., in special cu cele cu profil informativ, in vederea intensificarii activitatii de culegere si schimb de informatii.Prin numarul, diversitatea, amploarea si calitatea misiunilor indeplinite, precum si prin rezultatele obtinute, Politia de Frontiera Romana a demonstrat ca este o structura performanta, de nivel european, capabila sa deschida o noua etapa si anume implementarea standardelor necesare aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen si mentinerea unui climat sigur la granitele Romaniei.