In anul 2005, Politia de Frontiera Romana a depus toate eforturile in vederea apararii si consolidarii valorilor asumate si promovate de societatea romaneasca, atat pentru asigurarea securitatii tuturor cetatenilor, cat si pentru prevenirea si combaterea fenomenelor infractionale.
In contextul in care Guvernul Romaniei, impreuna cu intreaga societate romaneasca, a continuat procesul de integrare euro-atlantica, prin activitatea desfasurata in anul 2005, institutia noastra a demonstrat ca este una dintre institutiile statului implicata in totalitate in realizarea obiectivelor propuse.
A. In domeniul legislativ
IGPF a avut initiativa in elaborarea unui numar de 7 acte normative (legi, ordonante ale guvernului, ordine ale ministrului administratiei si internelor), menite sa constituie baza masurilor de perfectionare a activitatii specifice.
Totodata, in anul 2005 au fost actualizate si armonizate cu Acquis-ul Schengen:
• Strategia privind Managementul Integrat al Frontierei de Stat a Romaniei
• Strategia de securizare a frontierei de stat a Romaniei
Obiectivele incluse in cele doua strategii au fost armonizate astfel incat sa fie evitate discordantele si paralelismele, scopul fiind indeplinirea, pana la sfarsitul anului 2006, a recomandarilor U.E. pe linia securizarii frontierelor.
De asemenea, in domeniul cooperarii interne si internationale au fost incheiate mai multe protocoale de colaborare pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii in diverse domenii de activitate si a armonizarii armonizarea acordurilor de frontiera cu statele vecine.
B. In domeniul constructiei institutionale
Incepand cu data de 01.03.2005, in structura Politiei de Frontiera Romane s-au produs modificari menite sa imbunatateasca activitatile desfasurate de institutia noastra in vederea indeplinirii sarcinilor ce ii revin pentru securizarea frontierelor si combaterea infractionalitatii transfrontaliere.
Principalele modificari constau in:
• transformarea a 4.724 de posturi de politisti de frontiera angajati pe baza de contract, in posturi de agenti de politie;
• reducerea cu 30% a numarului de posturi de conducere si de executie din aparatul propriu al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera;
• infiintarea la nivel central a Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale pentru o mai buna gestionare si coordonare a activitatilor desfasurate pe aceasta linie;
• desfiintarea Serviciului Comunicatii si Informatica si infiintarea Centrului de Comunicatii si Tehnologia Informatiei, cu rang de directie si cu trei servicii subordonate - Serviciul Tehnologia Informatiei, Serviciul Comunicatii si Administrare Retele si Serviciul Management Sisteme Tehnologia Informatiei si Comunicatii;
• infiintarea in cadrul structurii subordonate nemijlocit IGPF a Serviciului de Implementare a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei, a Serviciului Actiuni Speciale si Interventie, a Biroului Inspectia Muncii Protectia Mediului si Supraveghere Tehnica si a Biroului Personal;
• infiintarea in cadrul PPF Aeroport Henri Coanda a "Compartimentului Supraveghere si Control Zona Cargo".
C. In domeniul cooperarii interne si internationale
In anul 2005, s-a urmarit intensificarea colaborarii interne , prin identificarea de noi forme si metode de actiune pentru realizarea unui control specific, similar celui european, la viitoarele frontiere interne si externe Schengen si combaterea eficienta a infractionalitatii transfrontaliere. In acest sens, au fost semnate mai multe protocoale de colaborare, atat cu institutiile din cadrul MAI, cat si cu alte insitutii ale statului.
In domeniul colaborarii internationale , s-a mentinut o legatura directa si fructuoasa cu reprezentanti ai institutiilor similare din Uniunea Europeana, inclusiv ofiterii de legatura (ex. Germania, Spania, Anglia, Franta, Italia, Austria etc.), tarile vecine (Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Serbia si Muntenegru, R. Moldova) si alte state (Turcia, etc.), fapt ce a condus la realizarea unui schimb operativ de date si informatii si a unui schimb de experienta bilateral, in scopul alinierii activitatilor specifice la standardele internationale si contracararii eficiente a criminalitatii organizate transnationale.
La nivel teritorial, colaborarea bilaterala de frontiera s-a materializat prin intalniri la nivelul aparatului imputernicitului de frontiera pentru organizarea cooperarii la frontiera si efectuarea de cercetari in comun, precum si prin intalniri / schimburi de experienta / vizite de lucru / seminarii cu experti UE pe probleme de interes operativ (combaterea migratiei ilegale, a traficului de droguri, falsuri in documente, etc.)
Pentru indeplinirea obiectivelor propuse, Politia de Frontiera Romana a beneficiat, de sprijinul expertilor Uniunii Europene (inclusiv a consilierului de preaderare, care isi desfasoara activitatea la nivelul institutiei noastre), prin cele 3 conventii de infratire institutionala care se deruleaza sau urmeaza a fi incheiate:
• Conventia de Infratire Institutionala intre Romania - Germania - Spania privind "Cresterea capacitatii PFR in lupta impotriva traficului transfrontalier de droguri si fiinte umane" - in derulare;
• Conventia de Infratire Institutionala intre Romania - Spania - Franta privind "Imbunatatirea personalului PFR pentru implementarea sistemului de supraveghere si control la Marea Neagra" - in derulare;
• Conventia de Infratire Institutionala intre Romania - Franta - Spania privind "Compatibilitatea institutionala, procedurala si instruire cu agentii similare ale Uniunii Europene" - textul conventiei a fost transmis spre aprobare Delegatiei Comisiei Europene.
D. In domeniul resurselor umane
A fost realizat si aprobat de conducerea Ministerului Administratiei si Internelor "Planul de actiune pentru intarirea capacitatii institutionale a PFR in domeniul resurselor umane", in baza caruia, se continua pana la nivelul anilor 2006/2008, procesul de transformare al functiilor de politisti de frontiera angajati pe baza de contract (demarat in anul 2003) si acoperirea deficitului de personal existent (de peste 22%).
Astfel, pana la sfarsitul anului 2005, s-a realizat:
• ocuparea a 4.282 posturi, din care: din surse interne – 2507, iar din surse externe si din promotiile de ofiteri si agenti – 1775;
• transformarea a 2.800 de posturi de politisti de frontiera angajati pe baza de contract in posturi de agenti de politie;
• reducerea cu 30% a numarului de posturi de conducere si de executie din aparatul propriu al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera;
• deficitul de personal care in luna iunie se cifra la 4.710 functii neocupate reprezentand 24,45%, a scazut la 3.467 functii, respectiv 17,27%, fiind asigurata o incadrare de 82,73% (iar la viitoarea frontiera externa a UE de 87,64%).
Din totalul posturilor vacante la sfarsitul anului, 2.740 sunt de politisti, iar din acestea 1.581se afla pe viitoarea frontiera externa a UE (Ucraina, Republica Moldova, Uniunea Serbia si Muntenegru, Litoralul Marii Negre).
Pentru anul 2006, PFR a propus conducerii MAI incadrarea unui numar de 2.798 posturi, astfel:
- din sursa externa 1.532 politisti:
- 132 ofiteri,
- 1.400 agenti,
- din surse interne 1.266 politisti:
- 126 ofiteri, (66 absolventi ai Ac.Pol.Al.I.Cuza si 60 din agenti)
- 1.140 agenti din PFAC.
In urma materializarii celor de mai sus se va realiza:
- incadrarea, pana in luna iunie, in proportie de 100%, a structurilor teritoriale de la viitoarea frontiera externa UE ( IJPF Constanta, IJPF Tulcea, IJPF Braila, IJPF Galati, IJPF Vaslui, IJPF Botosani, IJPF Iasi, IJPF Suceava, IJPF Maramures, IJPF Timis, IJPF Caras-Severin, IJPF Mehedinti),
- incadrarea, pana in luna iunie, in proportie de 92%, a structurilor teritoriale de la viitoarea frontiera interna (IJPF Satu Mare, IJPF Bihor, IJPF Arad, IJPF Dolj, IJPF Olt, IJPF Calarasi, IJPF Teleorman, IJPF Giurgiu, IJPF Ialomita),
- finalizarea, pana in luna august, a procesului de profesionalizare prin transformarea tuturor functiilor de PFAC (1140) in functii de agenti de politie de frontiera.
Pregatirea si perfectionarea cadrelor
Activitatea din acest domeniu s-a desfasurat conform directiilor de actiune ale IGPF pentru indeplinirea misiunilor specifice in vederea alinierii la standardele U.E. De asemenea, s-a avut in vedere, armonizarea continutului planurilor de invatamant cu cel al institutiilor de acelasi profil din Uniunea Europeana.
In cursul anului 2005 un numar de 3.480 politisti de frontiera au fost pregatiti in institutiile de invatamant din structura Politiei de Frontiera Romane, fata de 1.621 in anul 2004, ceea ce reprezinta o crestere de peste 2 ori.
Notabila este dezvoltarea relatiilor de parteneriat international cu Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera Oradea, cu Scoala Vocationala a Fortelor de Securitate (Scoala de Subofiteri de Politie ) din Miskolc - Ungaria si Centrul de Formare si Perfectionare a Prezidiumului Mitte al Politiei Federale de Frontiera Germane.
E. In domeniul auditarii structurilor subordonate
In cursul anului 2005, organele de control specializate din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au desfasurat actiuni de control - punctuale sau inopinate - la nivelul tuturor structurilor subordonate.
Ca urmare a acestor actiuni:
• au fost eliberati din functie, pentru management defectuos, 79 ofiteri cu functii de conducere;
• au fost sanctionati pentru neglijenta in indeplinirea atributiilor de serviciu un numar de 20 politisti de frontiera;
• au fost sanctionati pentru comportare necorespunzatoare in serviciu 2 politisti de frontiera.
Abaterile savarsite de 131 ofiteri si 507 agenti, au fost sanctionate dupa cum urmeaza:
• 406 mustrari scrise;
• 166 diminuari de salariu intre 5 - 20%, pe o perioada de 1 - 3 luni;
• 45 amanari in acordarea gradului profesional, pe o perioada de 1 - 3 ani;
• 5 treceri intr-o functie inferioara;
• 16 destituiri din functia publica.
Pentru rezultatele obtinute in activitatea profesionala, in perioada mentionata, au fost recompensati 358 ofiteri si 875 agenti de politie de frontiera.
F. In domeniul combaterii coruptiei in randul personalului propriu
Au fost realizate 7.355 actiuni sub acoperire , teste de integritate si controale inopinate, iar din totalul acestora 831 reprezinta teste de integritate.
In urma acestor controale:
• au fost inaintate organelor procuraturii 22 dosare privind faptele de coruptie savarsite de 41 politisti de frontiera;
• au fost inaintate organelor competente un numar de 4 lucrari penale privind faptele de coruptie savarsite de catre 4 lucratori vamali si 1 lucrare penala privind 1 lucrator al AND.
• au fost efectuate 67 campanii de constientizare a opiniei publice, avandu-se in vedere prezentarea masurilor intreprinse de I.G.P.F., pe linia prevenirii si combaterii coruptiei sau prezentarea unor fapte de coruptie
• a fost realizat flagrantul si au fost inaintate organelor competente un numar de 31 lucrari penale cu privire la 42 de persoane care au oferit mita unor politisti de frontiera, numarul mare de desistari este un semn ca unii dintre colegi au inceput sa constientizeze riscurile la care se expun prin comiterea unor acte de coruptie.
Totodata, in perioada de referinta, la linia telefonica 959, au fost primite un numar de 62.390 apeluri, din totalul acestora fiind inregistrate 12 reclamatii cu privire la personalul Politiei de Frontiera.
Un aspect important in prevenirea faptelor de coruptie a constat in deschiderea paginii web a Politiei de Frontiera (www.politiadefrontiera.ro), accesul la internet facilitand persoanelor interesate obtinerea de informatii utile cu privire la activitatea institutiei noastre sau posibilitatea efectuarii unor sesizari cu privire activitatea politistilor de frontiera.
H. In domeniul dotarii logistice
In anul 2005, personalul structurilor logistice a desfasurat o activitate laborioasa, menita sa asigure suport misiunilor Politiei de Frontiera Romana.
S-a continuat procesul de modernizare a echipamentelor si infrastructurii fiind realizate urmatoarele obiective:
• Proiectul Pilot - Sistemul fix de comunicatii integrate voce-date in judetele IASI, VASLUI, GALATI;
• Interconectarea structurilor subordonate la reteaua metropolitana a M.A.I. si conectarea on-line a acestora;
• Reorganizarea, actualizarea si modernizarea infrastructurii hardware si software;
• Elaborarea si aprobarea studiilor de fezabilitate pentru un numar de 11 investitii noi, constand in: constructia a 3 sedii (SPF Bivolari, Grup Nave Mangalia si IJPF Braila) si modernizari spatii;
• Finalizarea constructiei garajelor la SPF Oancea, SPF Berezeni, SPF Stanca si reabilitarea pavilioanelor pentru Scoala de Perfectionare a Cadrelor - Orsova;
• Semnarea contractului cu Ministerul Federal de Interne German pentru achizitia a 3 nave maritime de patrulare si supraveghere proiect P - 157;
• Aprovizionarea structurilor PFR cu un aproximativ 14.000 articole de echipament pentru vara si iarna;
• Distribuirea de echipament in vederea asigurarii tinutei pentru aproximativ 2.400 agenti proveniti din cadrul p.f.a.c.;
• La 09.11.2005 a fost semnat contractul renegociat cu firma EADS.
Un succes al acestui an, il reprezinta realizarea si aprobarea de catre Comisia Europeana a programului Phare multianual 2005-2006 "Intarirea Managementul si controlului la frontiera", care va permite dezvoltarea capacitatii institutionale de aplicare a acquis-ului Uniunii Europene in domeniul managementului si controlului frontierei, pentru pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Sumele propuse a se derula prin programul multianual Phare 2005-2006 pentru implementarea proiectelor sunt de 163.511.700 EURO buget total.
Pentru Proiectul de Constructie Institutionala a fost propus un buget de 11,14 MEuro si sunt propuse urmatoarele componente:
• 4 proiecte de infratire institutionala in domeniile urmatoare:
• dezvoltarea capacitatii PFR de a aplica aquis-ul Schengen,
• masuri Anti-coruptie pentru PFR si Autoritatea Vamilor,
• dezvoltarea sistemului de Comanda si Control al PFR
• imbunatatirea capacitatii PFR pentru implementarea Strategiei Managementului Integrat al Frontierei.
• 10 contracte de furnizare servicii in domeniile:
• imbunatatirea capacitatii de management a resurselor umane;
• intarirea cooperarii cu agentiile similare din statele vecine si cu Autoritatea Nationala a Vamilor.
G. In domeniul operativ
1. Traficul de persoane si mijloace auto
Valorile de trafic inregistrate in punctele de control trecere frontiera, in anul 2005 au fost de 25.500.510 treceri persoane (14.091.335 treceri cetateni romani si 11.409.175 treceri cetateni straini) si 7.318.976 mijloace de transport.
In ceea ce priveste traficul romanilor, in anul 2005, s-a inregistrat un numar de 7.139.643 treceri persoane, pe sensul de iesire din tara si 6.951.692 treceri persoane, pe sensul de intrare in tara.
2. Acte ilegale constatate de PFR
In anul 2005, politistii de frontiera au constatat 13.046 infractiuni savarsite in zona de competenta. Totodata, in materie de constatare si sanctionare a faptelor contraventionale, au fost sanctionate un numar de 86.263 persoane ( 63.067 romani si 23.196 straini ), cu amenzi contraventionale in valoare de aproximativ 3,3 milioane RON.
3. Combaterea migratiei ilegale
Pe linia combaterii migratiei ilegale, au fost descoperite si anihilate 37 filiere de migratie ilegala in care au fost implicate 238 persoane. De asemenea, au fost depistate 115 calauze/transportatori (82 romani si 33 straini).
Pe linia traficului de carne vie, au fost depistate 42 filiere de trafic de carne vie in care au fost implicate 137 persoane. Totodata, au fost retinute 241 persoane (238 - cetateni romani si 3 cetateni straini) pentru trafic de fiinte umane, 117 femei traficate pentru prostitutie, 170 persoane traficate pentru exploatare prin munca si 22 copii.
In 2005, s-au intreprins masurile legale (inclusiv dosare penale intocmite pentru diverse fapte infractionale), fata de 25.388 romani returnati, cu 2,1% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004, cand s-au intreprins masuri fata de 24.858 romani returnati - fata de acestia luandu-se masura restrictionarii dreptului de folosinta al pasaportului de la 1 la 5 ani.
De asemenea, de la nivelul frontierelor altor state, au fost inapoiati 9.698 romani care au iesit legal din tara, cu 27,3 % mai mult, comparativ cu anul trecut, motivele fiind nerespectarea legislatiei in vigoare a statelor respective sau existenta interdictiei de intrare pentru o perioada determinata.
Ca urmare a inapoierii cetatenilor romani de la frontierele Spatiului Schengen, Politia de Frontiera Romana a adoptat urmatoarele masuri mai importante:
• monitorizarea, in punctele de trecere a frontierei, a modului de respectare a conditiilor prevazute de legislatia in vigoare pentru iesirea din tara a cetatenilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in tari din Spatiul Schengen;
• detasarea unor ofiteri de la frontiera de Est la frontiera de Vest, pentru marire capacitatii de actiune;
• detasarea a 4 ofiteri pentru a-si desfasura activitatea in puncte de frontiera situate la frontiera dintre Franta si Spania, precum si dintre Ungaria si Austria, in vederea monitorizarii cetatenilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in tari din Spatiul Schengen;
• intreprinderea de masuri comune cu reprezentantii Autoritatii Rutiere Romane in vederea combaterea "turismului mascat" de persoane.
4. Combaterea infractionalitatii transfrontaliere
Pe linia traficului de droguri, in anul 2005, a fost descoperita cantitatea de 141,927 kg droguri (28,147 kg heroina, 6,970 kg canabis, 106,544 kg cocaina, 0,266 alte stupefiante) si 84,007 kg precursori, fiind intocmite dosare penale fata de 82 persoane.
Pe linia traficului cu autoturisme furate, in perioada analizata, au fost descoperite in punctele de trecere a frontierei, 59 autoturisme de lux furate din strainatate, fiind intocmite dosare penale fata de 56 persoane. In continuare, s-a constatat ca, in retelele de trafic cu autoturisme furate, sunt implicati cetatenii italieni, germani, ucraineni, polonezi, moldoveni, bosniaci si romani.
Pe linia combaterii traficului cu armament si munitie, au fost descoperite 31 arme, 3.683 cartuse, 225,934 kg explozivi (in special petarde) si 6 grenade, fiind intocmite dosare penale pentru 47 persoane.
Pe linia combaterii traficului cu bunuri de larg consum, metale pretioase si obiecte de patrimoniu, au fost intocmite dosare penale fata de 966 persoane, care au fost invinuite de savarsirea infractiunilor de natura economico- financiara.
In cursul anului trecut, au fost descoperite si retinute in vederea confiscarii 37,064 kg. aur, 212.365 Euro si 328.450 $ nedeclarati, precum si 404 obiecte apartinand Patrimoniului National Cultural.
Pe linia combaterii braconajului piscicol, au fost intocmite 932 lucrari penale cu privire la faptele savarsite de 1291 persoane. Au fost retinute 166 ambarcatiuni si au fost confiscate aproximativ 22 tone peste.
CONCLUZII
Pana in prezent, Politia de Frontiera Romana a realizat, conform termenelor stabilite, toate actiunile care intra strict in responsabilitatea sa directa pentru indeplinirea obiectivelor prevazute in documentele de integrare europeana.
Pe linie operativa, analiza indicatorilor statistici indica urmatoarele:
• o crestere semnificativa a constatarilor pe linia infractiunilor de migratie ilegala, calauzire, trafic de droguri si marfuri contrafacute aceasta fiind determinata inclusiv de masurile adoptate in exploatarea noilor dotari logistice achizitionate in 2005;
• o scadere a numarului cetatenilor romani care au incalcat regimul juridic al frontierei de stat prin tentativa de iesire ilegala peste frontiera verde, aspect determinat de masurile intreprinse de Politia de Frontiera pe aceasta linie, precum si ca urmare a imbunatatirii cooperarii cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine;
• o crestere de 1,6 ori a numarului cetatenilor straini depistati care au actionat la frontiera verde (determinata si de noua dotare tehnica, si de masurile tactico-operative intreprinse);
• numarul cetatenilor romani caror nu li s-a permis iesirea din tara a scazut ca urmare a masurilor de informare pe plan mediatic vizand informarea cetatenilor privind conditiile legale de efectuare a calatoriilor in strainatate;
• ponderea extrem de redusa (doar 0,3% din numarul celor iesiti din tara ) a cetatenilor romani returnati, demonstreaza faptul ca majoritatea cetatenilor romani care au calatorit in strainatate au respectat legislatia statelor vizitate.
OBIECTIVE
Pentru viitor, in vederea indeplinirii cu responsabilitate a obiectivelor Capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne si a sarcinilor ce ii revin pe linia asigurarii securitatii nationale si a cetatenilor, Politia de Frontiera Romana va intreprinde urmatoarele masuri:
• Continuarea procesului de armonizare / optimizare a structurii PFR, dupa modelul institutiilor similare UE si in raport cu necesitatile produse de situatia infractionala de la nivelul frontierelor romane;
• Acoperirea deficitului de personal, in baza planului de actiune aprobat de conducerea MAI si continuarea procesului de transformare a posturilor de politisti de frontiera angajati pe baza de contract (pfac) in posturi de agenti de politie de frontiera;
• Continuarea procesului de profesionalizare / specializare a politistilor de frontiera pe domenii de infractionalitate cu accent pe pregatirea continua;
• Combaterea coruptiei interne;
• Combaterea migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere;
• Realizarea si implementarea unui nou concept de analiza de risc pe toate componentele operative, punandu-se accent pe frontiera verde si albastra;
• Implementarea si extinderea conceptului "Politist de frontiera de proximitate";
• Dezvoltarea cooperarii interinstitutionale si internationale;
• Extinderea competentei materiale a politistilor de frontiera in domeniul infractional si contraventional pe intreg teritoriul Romaniei, prin modificarea legislatiei specifice in vigoare - o prima etapa vizeaza extinderea competentei pe o raza de 30 km. in jurul punctelor de trecere a frontierei aeroportuare;
• Realizarea etapizata a sistemului integrat de securizare a frontierei conform clauzelor contractuale.
Rezultatele obtinute de Politia de Frontiera Romana in anul 2005 garanteaza atingerea telurilor propuse pentru anul 2006, iar institutia noastra va reprezenta un element important in structura Ministerului Administratiei si Internelor, avand o contributie decisiva la implementarea cerintelor Cap. 24 JAI.