Actiunile de combatere a coruptiei in randul politistilor de frontiera continua - 150 euro si 5.000 forinti, descoperiti sub scaunul unui agent

Constienta fiind de efectele negative generate de fenomenul coruptiei, Politia de Frontiera Romana a demarat actiuni in forta, in conformitate cu masurile dispuse de catre conducerea Ministerului Administratiei si Internelor si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, pentru combaterea acestui flagel si inlaturarea din randul personalului propriu, care, prin faptele lor neconforme cu calitatea de functionar public cu statut special, nu fac cinste institutiei pe care o reprezinta.
Cel mai recent caz de acest gen a fost inregistrat chiar ieri, la PTF Bors, jud. Bihor, unde s-a prezentat in vederea efectuarii formalitatilor de intrare in tara, calatorind ca pasagera intr-un autoturism, cetateana romana Florina L., in varsta de 23 ani, domiciliata pe raza judetului Salaj, care a declarat ca se intoarce din Italia.
In ultimele 24 de ore, ca urmare a controalelor inopinate efectuate de ofiterii Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si ai structurilor de control subordonate, au fost depistati 2 agenti asupra carora exista suspiciuni ca au savarsit fapte de coruptie, in tonetele in care acestia isi desfasurau activitatea fiind descoperite diferite sume in lei si valuta, a caror provenienta nu a putut fi justificata.
Dupa ce in noaptea de 28.07.a.c., o echipa a IGPF, condusa de adjunctul inspectorului general, a descoperit, la PTF Bors, in toneta in care isi desfasura activitatea un politist de frontiera, suma de 500 euro, 200.000 lei ROL si 10 lei RON, ascunsa intr-un registru, ieri seara, o echipa formata din ofiteri din cadrul IJPF Satu Mare s-a deplasat la PTF Petea, intr-un control inopinat, pentru a verifica modul cum sunt respectate reglementarile interne pe linia contracararii actelor de coruptie de catre lucratorii din subordine.
Cu aceasta ocazie, in toneta in care isi desfasura activitatea un agent, a fost descoperita, ascunsa sub perna unui scaun, suma de 150 euro (3 banconote de 50 euro) si 5.000 forinti (2 bancnote de 2.000 forinti si o bancnota de 1.000 forinti) a carei provenienta nu a putut fi justificata - conform normelor interne pe linia combaterii coruptiei, detinerea sumelor in valuta pe perioada executarii serviciului este interzisa - si fata de care exista suspiciuni ca a fost primita de la participantii la trafic, in mod nejustificat.
S-a dispus cercetarea prealabila a lucratorul in cauza, totodata, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, fiind sesizat PNA Oradea in vederea continuarii cercetarilor, la finalizarea cazului urmand a fi dispuse masurile legale ce se impun, in functie de gravitatea si natura faptelor savarsite.
In vederea derularii unui act managerial eficient, menit a determina asigurarea unei stari de legalitate corespunzatoare in zona de competenta, conducerea Politiei de Frontiera Romane va continua actiunile in forta pe linia combaterii coruptiei in randul personalului propriu, constienta fiind de implicatiile negative ale acesteia, atat asupra activitatii specifice desfasurate in zonele de responsabilitate, cat si asupra imaginii interne si externe a Romaniei.
Inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane - chestor de politie Nelu Pop - face apel la intreaga societate romaneasca pentru a sesiza imediat orice act de coruptie manifestat de catre cadrele Politiei de Frontiera.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe