Aproximativ 7.910 produse (imbracaminte sport), purtand insemnele unei marci protejate, susceptibile a fi contrafacute, precum si 3.168 buc. hanorace si 152 pompe de apa nedeclarate, au fost descoperite de catre lucratorii vamali si politistii de frontiera constanteni in 3 containere ce sosisera in Portul Constanta.
Astfel, actionand in baza analizei de risc si existand suspiciuni cu privire la felul si cantitatea de marfa mentionata in documentele de insotire, lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Constanta Sud, in exercitarea atributiilor prevazute prin lege, au procedat la efectuarea unui control fizic total asupra marfurilor incarcate in 3 containere ce sosisera din China, avand ca destinatari diverse firme din Romania.
Cu aceasta ocazie, in primul container s-a constatat ca, printre articolele de imbracaminte mentionate in documentele de insotire a marfii, 7.910 perechi pantaloni de trening din material sintetic pentru adulti purtau insemnele marcii "Adidas", marfurile fiind susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuala asupra marcii mentionate. In urma controlului efectuat asupra celui de al doilea container au fost descoperite 3.168 hanorace din material textil, pentru femei, avand o valoare in vama de aproximativ 253 milioane lei ROL (25.000 lei RON), care nu erau mentionate in documentele de insotire a marfii.
In al treilea container au fost descoperite 152 pompe de apa centrifugale, in valoare de circa 38 milioane lei ROL, conform listei de valori in vama, marfa incorect declarata, in vederea sustragerii de la plata datoriei vamale.
In cazul marfurilor susceptibile a fi contrafacute, autoritatea vamala a procedat la suspendarea formalitatilor de vamuire si a retinut bunurile, conform prevederilor Legii nr. 202/2000 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, in vederea trimiterii lor spre expertizare, la finalizarea cazului urmand a fi dispuse masurile legale ce se impun.
Marfurile nedeclarate sau incorect declarate au fost retinute in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala, conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001) care fac referire la depunerea declaratiei vamale sau a documentelor insotitoare continand date eronate privind cantitatea si felul marfii (art. 386, lit. k), firmele importatoare fiind sanctionate cu cate o amenda contraventionala de 25 milioane lei ROL, conform reglementarilor legale in vigoare.