La sfarsitul saptamanii trecute, din dispozitia inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul principal Nelu POP, ofiteri din cadrul Serviciului Control al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au desfasurat controale inopinate la Grupul de Nave Mangalia si Sectorul PF Negru Voda.
Actiunea a avut drept principale obiective prevenirea si combaterea faptelor de coruptie in randul propriului personal, precum si verificarea respectarii, de catre proprii lucratori, a reglementarilor interne si metodologiilor specifice de control la frontiera.
In urma acestor actiuni, au fost constatate nereguli pe linia respectarii metodologiilor interne de prevenire si combatere a actelor de coruptie, precum si neglijenta sau lipsa de preocupare in indeplinirea indatoririlor de serviciu manifestata de unii politisti de frontiera, astfel:
• asupra agentului sef principal Petre T., lucrator in cadrul punctului de trecere a frontierei Negru Voda, au fost descoperiti 20 euro, 15 USD si 10 lei, bani care nu fusesera declarati de cel in cauza la intrarea in serviciu (masura interna de combaterea a eventualelor acte de coruptie);
• doi agenti din cadrul Sectorului PF Negru Voda (ag. Nicolae B. si ag. Valentin O.) efectuau serviciul cu autoturismul proprietate personala, fara a avea aprobarile necesare in acest sens.
• alti 2 agenti din cadrul aceluiasi sector nu au respectat programul si traseul misiunii planificate pentru supravegherea zonei de competenta.
Ca urmare a celor constatate, a fost dispusa masura cercetarii prealabile fata de politistii de frontiera care au incalcat metodologiile specifice, urmand a fi luate masurile legale ce se impun, in functie de gravitatea faptei, sanctiunile ce urmeaza a fi aplicate pornind de la mustrare scrisa, reducerea salariului cu 5 - 20% (pentru o perioada de 1 - 3 luni) si terminand cu destituirea din functia publica detinuta.
Totodata, alte 11 cadre (2 ofiteri si 9 agenti, inclusiv seful Sectorului PF Negru Voda), au fost atentionate cu privire la modul de indeplinire al atributiilor de serviciu, urmand ca activitatea acestora sa fie reevaluata, sens in care s-au dispus masurile necesare pentru eliminarea disfunctiilor constatate si eficientizarea activitatii.
Aceste actiuni vor continua zilnic, scopul lor fiind de a descoperi si inlatura acei lucratori care, prin faptele lor neconforme cu calitatea de functionar public cu statut special, nu fac cinste institutiei pe care o reprezinta - Politia de Frontiera Romana - precum si cel de eficientizare a activitatii specifice pe linia combaterii infractionalitatii transfrontaliere si imbunatarii imaginii institutionale, atat in plan intern cat si extern, a Romaniei.