Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.
Unirea Principatelor Române din 1859 a adus modificari şi în ceea ce priveşte structura grănicerilor, în sensul contopirii celor două administraţii într-una singură. Prin Decretul nr. 485 din 10 iulie 1862 a fost desfiinţată graniţa de pe Milcov dintre cele două state româneşti. Înaltul Decret Domnesc numărul 893/24 iulie 1864, al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prevedea organizarea grănicerilor din Moldova după modelul celui din Ţara Românească şi unirea celor două corpuri grănicereşti.
Acum vorbim despre Mica Unire ca despre un început. Unirea Moldovei cu Ţara Românească a fost un moment care a prefigurat evenimentul de mai târziu, Marea Unire de la 1918.
Privind la înaintaşii noştri, vedem partea frumoasă a istoriei neamului românesc. Dar acum este momentul să privim la ce avem de făcut noi, la misiunea noastră instituţională.
Astăzi, la sediul Inspectoratului Poliției de Frontieră, a fost depusă o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.