În vederea asigurării unui climat optim de securitate la frontiera de stat și pentru atingerea obiectivelor prioritare ale Ministrului Afacerilor Interne din programul de guvernare, anul acesta Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române a dispus măsuri de suplimentare a acțiunilor de supraveghere și control conform standardelor și procedurilor comunitare.
Astfel, în primele șapte luni ale anului 2016, Poliţia de Frontieră Română a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, respectiv combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere, cât şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, respectiv garantarea unor servicii de bună calitate tuturor cetăţenilor în beneficiul cărora ne desfăşurăm activitatea.
În perioada de referintă, acţiunile şi rezultatele obţinute de Poliţia de Frontieră Română au fost următoarele:
Traficul de persoane şi mijloace de transport
Valorile de trafic înregistrate în punctele de frontieră, în primele șapte luni ale anului 2016, au fost de 31.663.880 treceri persoane:
- 26.538.850 cetățeni UE
- 5.125.030 cetățeni non UE.
În perioada similară a anului 2015, au trecut frontierele române 24.912.020 persoane.
Se constată o creștere a traficului la frontierele române cu 27,10%.
De asemenea, în primele șapte luni ale acestui an, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de 9.284.333 mijloace de transport, comparativ cu 7.321.599 în anul 2015, înregistrându-se o creştere cu 26,8% în 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Acte ilegale constatate de P.F.R.
În perioada ianuarie-iulie 2016, au fost constatate în zona de competenţă 11.637 fapte ilegale, din care 4.816 infracţiuni, cele mai multe înregistrându-se în domeniile trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei, fals și uz de fals, contrabandă cu bunuri de larg consum. Astfel, s-a înregistrat o scădere cu 9,4 % față de perioada similară a anului trecut.
Totodată, în materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, au fost aplicate un număr de 6.821 sancţiuni cu amenzi în valoare de 3.559.200 lei, cu 11,6% mai puțin faţă de aceeași perioadă din 2015, când au fost aplicate 7.716 sancţiuni.
Combaterea migraţiei ilegale
În primele 7 luni ale anului 2016, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă, 597 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 469 pe sensul de intrare în ţară şi 128 străini pe sensul de ieşire din ţară, 98 dintre aceștia fiind returnați autorităților de frontieră ale statelor vecine, în baza protocoalelor și acordurilor de readmisie. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost depistaţi acţionând ilegal la frontieră 1.005 cetăţeni străini - 620 pe sensul de intrare şi 385 pe sensul de ieşire, sens în care în acest an se înregistrează o scădere de aproximativ 41% a migrației ilegale la frontierele României.
Dintre modalităţile de încercare de intrare/ieșire ilegală în/din România folosite mai des de migranţi au fost:
- tentativă de trecere ilegală la frontiera „verde”
- ascunderea în mijloace de transport
- utilizarea documentelor false/falsificate.
De asemenea, din numărul total al persoanelor implicate în migraţia ilegală, cele mai multe au fost organizate în 153 grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 40 facilitatori. De asemenea, au fost depistate 34 persoane (cetăţeni români şi cetăţeni străini) implicate in activităţi de călăuzire.
La frontiera României au fost depistate acţionând ilegal (atât pe intrare cât şi pe ieşire) şi persoane provenind din: Pakistan, Siria, Afganistan, Sri Lanka, Maroc Iran, Moldova, Somalia, Sudan, Irak, Albania, Algeria, Nigeria, Palestina, Rusia, Turcia, Kosovo, Vietnam, Camerun, Congo, Cuba, Rep. Dominicană și India.
Pe linia combaterii traficului cu bunuri de larg consum
Traficul ilicit cu bunuri este în continuare în atenţia poliţiei de frontieră, în primele șapte luni ale anului 2016 fiind constatate 920 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală şi 66 infracţiuni de natură economico-financiară.
Traficul ilegal cu ţigări
Traficul ilegal cu ţigări continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii transfrontaliere, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări. Astfel, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 2.338.600 pachete ţigări cu o valoare de aproximativ 22 milioane lei, aproximativ 142 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 34 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 133 persoane.
Persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Serbia şi România.
Traficul cu autoturisme furate
În zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 128 autovehicule care erau semnalate ca fiind furate în diverse ţări ale Uniunii Europene (93 autoturisme, 8 microbuze, 16 automarfare, 8 remorci auto și 3 motociclete), numărul acestora fiind cu 32% mai mare față de perioada similară a anului 2015.
Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni turci, sârbi, ruși, bulgari, francezi şi români.
Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.