Trei cărți de identitate false în P.T.F. Albița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit trei cărți de identitate false, pe care trei bărbați cu cetăţenie R. Moldova le deţineau si pe care le-au procurat, în schimbul sumei de 600 euro, cu scopul de a-şi găsi mai uşor un loc de muncă în Germania.

În ziua de 18 octombrie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa –  I.T.P.F. Iaşi, s-au prezentat pentru a intra în ţară, ca pasageri într-un microbuz înmatriculat în R.Moldova, cetăţenii din R. Moldova, fraţii Pavel şi Dmitri B. și Igor V., cu vârste cuprinse între 22 și 37 de  ani.

Deoarece la controlul de frontieră, cele trei persoane nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere şi nu aveau mijloace suficiente de subzistenţă pentru perioada de şedere, poliţiştii de frontieră au efectuat controale amănunţite asupra lor.

Astfel, au fost descoperite, în portofel şi în buzunarul interior al hainelor, trei cărți de identitate cu însemnele autorităţilor române, pe care erau imprimate fotografiile celor trei bărbați. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate lucrătorii noştri au stabilit că documentele sunt falsuri totale. 

Cu privire la cele constatate, bărbații au declarat că intenţionau să ajungă în Germania şi urmau să se folosească de cărțile de identitate false, pentru a-şi găsi mai ușor locuri de muncă. Aceștia au mai declarat că au procurat documentele de la o persoană  din Chișinău, ale cărei date nu le cunosc, plătind suma totală de 600 euro.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

În conformitate cu legislaţia în vigoare persoanelor nu li s-a permis continuarea călătoriei, fiindu-le înmânate formulare standard de refuz al intrarii în România.

Reamintim condiţiile de intrare în România pentru resortisanţii ţărilor terţe:

în conformitate cu prevederile articolului nr.6 alin. c) din Regulamentul (CE) nr. 399/2016, resortisanţii ţărilor terţe trebuie „să justifice scopul şi condiţiile şederii planificate şi să dispună de mijloace de subzistenţă suficiente, atât pentru durata şederii planificate, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către o tară terţă în care admisia este garantată, sau să fie în măsură să dobândească legal respectivele mijloace”;

articolul  nr. 6 din OUG nr.194/2002 privind regimul străinilor în România cu modificarile si completarile ulterioare:
(1) Intrarea pe teritoriul României poate fi permisă străinilor care îndeplinesc următoarele condiţii:

  1. posedă un document valabil de trecere a frontierei de stat, care este acceptat de statul român;
  2. posedă viză sau permis de şedere acordate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă sau, după caz, posedă orice autorizaţie care conferă titularului drept de tranzit ori de şedere pe teritoriul României în baza actelor normative ale Uniunii Europene, obligatorii şi aplicabile pentru România, dacă prin înţelegeri internaţionale nu s-a stabilit altfel;
  3. prezintă, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, documente care justifică scopul şi condiţiile şederii lor şi care fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea;
  4. prezintă garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul străinilor aflaţi în tranzit;
  5. pe numele lor nu sunt introduse semnalări în Sistemul informatic naţional de semnalări în scopul refuzului intrării pe teritoriul statului român;
  6. pe numele lor nu sunt introduse semnalări în Sistemul de informaţii Schengen în scopul refuzului intrării;
  7. nu prezintă un pericol pentru apărarea şi securitatea naţională, ordinea, sănătatea ori morala publică.

(2) Cetăţenilor străini - membri de familie ai cetăţenilor români, precum şi străinilor titulari ai unui drept de şedere pe termen lung pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene li se permite intrarea pe teritoriul României fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d).

(2^1) Cetăţenilor străini titulari ai unui permis de mic trafic de frontieră li se permite intrarea pe teritoriul României fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).

  • Trei cărți de identitate false în P.T.F. Albița   

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe