Semnarea la 24 iulie 1864 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a Decretului 892 a devenit un moment istoric important pentru Poliția de Frontieră, fiind data de recunoaștere a identității instituționale și temelia organizării moderne de astăzi.
Pentru a sărbători această zi de o importanţă deosebită pentru fiecare poliţist de frontieră, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi a structurilor subordonate a fost organizată o suită de activităţi.
Astfel, în data de 19 iulie a.c., la Cercul Militar Iași, s-a desfăşurat şedinţa festivă, la care au participat prefectul judeţului Iași - domnul Marian Şerbescu, reprezentanţii autorităţilor publice locale, şefii celorlalte instituţii cu care Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi colaborează sau cooperează şi nu în ultimul rând foşti comandanţi ai acestei instituţii.
Evenimentul a debutat cu transmiterea mesajelor de felicitare adresate poliţiştilor de frontieră şi a continuat cu citirea dispoziţiilor de avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad, a poliţiştilor de frontieră care au avut rezultate deosebite în activitate.
În semn de preţuire pentru devotamentul, sacrificiul şi profesionalismul dovedit la hotarele țării au fost acordate Diplome de onoare poliţiştilor de frontieră cărora le-au încetat raporturile de serviciu cu instituţia, cu drept de pensie, în perioada 01.01-24.07.2019.
De asemenea, au fost înmânate diplome poliţiştilor de frontieră care au reprezentat cu onoare I.T.P.F. Iaşi, la competiţiile sportive organizate la nivelul M.A.I.
În acelaşi cadru festiv, câştigătorii competiţiilor organizate cu prilejul Zilei de 24 Iulie au fost premiaţi, primind cupe, medalii şi diplome.
Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontiera Iaşi felicită poliţiştii de frontieră pentru îndeplinirea cu profesionalism a atribuţiilor conferite de lege şi le transmite un sincer La mulţi ani!
Informaţii de background:
La data de 24 iulie 1864, domnitorului Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc nr. 893, prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov” şi integrarea lor în cadrul armatei sub autoritatea nemijlocită a Ministerului de Război. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 104 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică (24 iulie) a fost desemnată ca sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.
Ziua de 24 iulie 2019, împlinim 20 de ani de la data înființării Poliției de Frontieră prin unificarea trupelor grănicerești cu cele de control trecere frontieră, astfel cum s-a stabilit prin Hotărărea C.S.A.T 113 din 16 decembrie privind Programul M.I. de restructurarea forțelor cu competențe la frontiera de stat. Dispoziție îndeplinită prin O.U.G nr.80 din 4 iunie 1999 de înființare a Poliției de Frontieră Române.