Miercuri, 08.02.2022, în prezenţa domnului chestor de poliţie Victor Ştefan IVAŞCU, inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara s-a desfăşurat şedinţa de “Evaluare a activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara pe anul 2022”.
Pentru anul 2022 au fost stabilite prin Planul cu principalele activităţi un număr de 10 obiective generale, dintre care amintim:
- Gestionarea eficientă a activităţilor specifice pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere înregistrate în zona de competenţă la frontiera cu Republica Bulgaria, Republica Serbia şi Ungaria;
- Implementarea unui management organizatoric dinamic şi flexibil, care să permită modernizarea permanentă a inspectoratului teritorial, în acord cu cerinţele naţionale şi comunitare;
- Întărirea capacităţii de răspuns a inspectoratului teritorial în faţa unui aflux de imigranţi la frontiera cu R. Serbia.
REZULTATE OBŢINUTE ÎN ANUL 2022:
ÎN DOMENIUL OPERATIV
Date statistice privind traficul de călători şi mijloace de transport în P.T.F.-uri
În anul 2022, valorile traficului de călători înregistrate în punctele de control a trecerii frontierei de pe raza de competenţă a inspectoratului au fost de aproximativ 3.473.000 persoane, constatându-se o creștere semnificativă față de anul 2021, când au fost 1.664.200 de persoane.
Cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei a fost P.T.F. Cenad (aproximativ 419.000 treceri persoane), urmat de P.T.F. Porțile de Fier I (cu peste 410.000 treceri persoane), P.T.F Moraviţa (aprox. 400.000 persoane), P.T.F. Jimbolia (peste 250.000 persoane) şi P.T.F. Naidas (peste 71.000 persoane).
În perioada analizată, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de trecere a frontierei de stat au fost de 760.667 mijloace de transport, cu 33% mai mari comparativ cu anul 2021.
În vederea fluidizării traficului, concomitent cu asigurarea unui control eficient al documentelor de călătorie şi al bunurilor transportate de călători, au fost întreprinse măsuri pentru derularea unui control operativ şi civilizat, fiind dispuse suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi creşterea numărului arterelor de control de pe ambele sensuri de intrare/ieşire din ţară, atunci când situaţia a impus-o.
Acte ilegale
În perioada supusă evaluării, inspectoratul teritorial şi-a concentrat eforturile pe linia combaterii migraţiei ilegale, asigurarea suportului informativ–operativ, coordonarea, sprijinul şi îndrumarea activităţii structurilor subordonate pe linia cercetării penale cu respectarea cadrului incident în materie
Astfel, în anul 2022 au fost constatate un număr de 1022 de infracţiuni săvârşite de 2673 de persoane, în scădere cu 59 % comparativ cu anul 2021, când un număr de 6570 persoane au comis infracţiuni.
Fapte ilegale |
2021 |
2022 |
Tendințe |
Nr. infracţiuni constatate |
1952 |
1022 |
î 48% |
Nr. de persoane care au comis infracțiuni |
6570 |
2673 |
î 59% |
Număr de contravenţii constatate |
638 |
914 |
ì 43% |
Valoare amenzi aplicate (lei) |
170.652 |
482.793 |
ì 183% |
MIGRAŢIE ILEGALĂ
Prezentare generală a fenomenului migraţiei ilegale
Fenomenul migraţiei ilegale este unul dinamic, care determină schimbarea/adaptarea continuă a rutelor de migraţie ilegală şi o deplasare continuă (necontrolată) a populaţiei.
Situată la marginea rutei Balcanilor de Vest, România reprezintă o ţară de tranzit pentru puţinii migranţi care ajung în această zonă, unde rămân pentru perioade scurte de timp, solicită o formă de protecţie (azil) şi până la primirea unui răspuns definitiv din partea autorităţiilor, se organizează pentru a ajunge în ţările de destinaţie.
În acest context, municipiul Timişoara este un loc de transit, atât pentru migrant, cât şi pentru traficanţii de migranți, ca urmare a poziţiei sale geografice şi a existenţei Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Timişoara unde migranţii sunt cazaţi temporar până la clarificarea situaţiei juridice şi în apropierea Autostrăzii A1 Bucureşti-Nădlac- Szeged.
Astfel, la frontiera cu Serbia, poliţiştii de frontieră români, împreună cu poliţişti ai Agenţiei Frontex, acţionează pentru depistarea timpurie a migranţilor şi prevenirea intrării acestora în ţară.
Securizarea frontierei externe a Uninunii Europene a fost realizată în principal prin creşterea capacităţii de reacţie la observarea activităţilor pregătitoare desfăşurate de migranţi încă de pe teritoriul Serbiei, prin suplimentarea dispozitivului de supraveghere a frontierei, folosirea tehnicii de observare şi detecţie şi buna cooperare cu organele de frontieră ale statului vecin.
În cursul anului 2022, presiunea migraţionistă a fost în scădere, la nivelul frontierei cu R. Serbia fiind dipsuse măsuri de prevenire a intrarii ilegale în ţara noastră faţă de 27.469 persoane. Comparativ cu anul 2021, se constată o scădere semnificativă, cu aproximativ 64% când s-a acţionat preventiv faţă de peste 75.000 persoane.
Analizând evoluţia lunară a situaţiei se constată că, în trimestrul IV al anului 2022, au fost înregistrate cele mai scăzute date statistice din 2017 până în prezent.
Trecerea frauduloasă a frontierei de stat
Structurile I.T.P.F. Timişoara, împreună cu alte structuri ale M.A.I. au depistat, în anul 2022, în zona de competenţă a inspectoratului, un număr de 1.838 migranţi care au intrat în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, în scădere cu 67 % comparativ cu anul 2021 când au fost depistaţi 5.594 migranţi.
Majoritatea migranţilor au fost depistaţi în Municipiul Timişoara şi în apropierea frontierei de stat - zona de frontieră. Migranţii depistaţi au fost conduşi la sediile structurilor I.T.P.F. Timişoara şi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
În urma cercetărilor efectuate, a audierii făptuitorilor şi a conducerii în teren pentru o parte semnificativă a grupurilor depistate s-a stabilit locul trecerii şi metodele prin care migranţii au trecut ilegal frontiera, astfel încât, în baza analizelor de risc întocmite şi a analizelor de caz, dispozitivele de supraveghere şi verificare au fost adaptate în permananţă.
În anul 2022 dintre cei 1.838 de migranţi, care au intrat în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat şi au fost depistaţi de către structuri ale I.T.P.F. Timişoara, un număr de 1.652 migranţi au solicitat o formă de protecţie (azil) din partea statului român, la structurile poliţiei de frontieră, reprezentând 90 % din numărul migranților depistaţi.
În cursul anului 2022 au fost predaţi autorităţilor din R. Serbia în baza acordului de readmisie încheiat intre cele două ţări, 333 persoane care au trecut fraudulos frontiera din R. Serbia în România.
Combaterea infracţiunilor de trafic de migranţi
În scopul combaterii fenomenului migraţiei ilegale în zona de competenţă, lucrătorii structurilor de poliţie judiciară din cadrul I.T.P.F. Timişoara acţionează pentru destructurarea reţelelor organizate de trafic de migranţi, reţinerea persoanelor implicate, probarea activităţii infracţionale şi prezentarea acestora în faţa procurorilor şi a instanţelor de judecată.
Depistarea traficanţilor şi destructurarea reţelelor organizate constituie un obiectiv prioritar al inspectoratului şi o modalitate de a descuraja fenomenul migraţiei ilegale în zona de competenţă. Traficanţii au fost depistaţi ca urmare a măsurilor poliţieneşti adoptate în aliniamentul 2 de supraveghere la frontieră, cât şi a lucrului calificat în dosarele de cercetare penală sub supravegherea procurorului.
În anul 2022, au fost înregistrate 234 dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, faţă de 493 dosare penale în anul 2021, sens în care se constată o scădere cu 53%.
Au fost identificate un număr de 85 de persoane care au săvârşit infracţiuni de trafic de migranţi faţă de care au fost dispuse următoarele măsuri preventive:
- 28 arestaţi preventiv - (39 în anul 2021)
- 29 s-a instituit măsura control judiciar - (63 în anul 2021)
- 1 persoană reţinută pentru 24 de ore
- 27 au fost cercetate în liberate sau sunt în curs de cercetare
La nivelul inspectoratului territorial, în urma cercetărilor efectuate în dosarele penale pentru infracţiunea de trafic de migrant, au fost reţinute în vederea cercetării/confiscării un număr de 35 autovehicule, în valoare de 490.100 lei.
Conform datelor Frontex, în primele 11 luni ale anului 2022, ruta de migrație via Balcanii de Vest, se menține în topul rutelor de migrație ilegală. Datele oferite de autoritățile sârbe înregistrează creșteri ale migrației ilegale față de anul 2021. România, în schimb, înregistrează, în anul 2022, o scădere a presiunii migraționiste la frontiera cu Serbia.
Scăderea presiunii migraționiste se datorează măsurilor luate la nivelul I.T.P.F. Timișoara, prin cooperare, atât cu autorități ale statului român (Poliție, Jandarmerie, I.G.I.), pe cele 3 aliniamente, cât și prin cooperare internațională cu autoritățile sârbe (monitorizare prefrontalieră) și Agenția Frontex care a participat la securizarea frontierei prin operațiunea Terra Land 2022.
INFRACŢIONALITATEA TRANSFRONTALIERĂ
Traficul cu produse accizabile - contrabandă
Traficul cu produse din tutun reprezintă una dintre amenințările infracţionalităţii transfrontaliere aflată în atenţia I.T.P.F. Timişoara. Acest aspect vine ca urmare a accizelor și a faptului că aceste produse se comercializează la prețuri mai mici în Serbia, Macedonia sau Albania (țări tranzitate de cetățenii români), fapt care încurajează valorificarea acestora pe piața neagră din România.
În anul 2022, la nivelul I.T.P.F. Timișoara au fost descoperite şi reţinute în vederea confiscării 569.245 pachete de ţigări (1.388 baxuri) și aproximativ 13 kg tutun, în valoare de 11.580.780 lei.
Cu toate acestea, amploarea fenomenului este în scădere, aspect datorat în mod semnificativ întăririi măsurilor de supraveghere şi control a frontierei, precum şi posibil faptului că, și în Republica Serbia prețurile țigaretelor au crescut, diferența față de prețurile din România fiind mai mică decât anterior.
În anul 2022 au fost constatate un număr de 10 infracţiuni de contrabandă, în care au fost implicate 20 de persoane, în scădere cu 60 % comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost constatate 25 de infracţiuni în care au fost implicate 30 persoane.
Au fost ridicate în vedere confiscării 11.300.040 țigarete, 9 litri alcool, 2 autovehicule şi o remorcă, în valoare totală de aproximativ 11.580.780 lei.
Caz semnificativ - S.T.P.F. Mehedinţi
În data de 26.11.2022, poliţişti de frontieră din cadrul S.T.P.F. Mehedinţi, aflandu-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, executând misiunea de post-control pe raza localităţii Malovat, judeţul Mehedinţi au procedat la oprirea în trafic a unui ansamblu de vehicule format din cap tractor şi semiremorca condus de un cetăţean bulgar. A fost efectuat un control sumar asupra semiremorcii ocazie cu care s-a observat faptul că în interiorul acesteia se afla o cantitate mare de ţigări fără marcaje fiscale.
S-a organizat conducerea ansamblului de vehicule format din cap tractor si semiremorca şi a cetăţeanului bulgar la sediul serviciului teritorial în vederea efectuării unui control amanunţit.
În urma controlului amanunţit efectuat asupra autocamionului, a fost descoperită cantitatea de 1.110 baxuri (555.000 pachete) cu tigări.
În cauza a fost întocmită lucrare penala în care se fac cercetari sub aspectul săvârşirii infractiunii de ,,contrabandă,, faptă prevazută de art.270, alin.3 din legea 86/2006, privind Codul Vamal al României.
Întreaga cantitate de tigari si ansamblul format din cap tractor si remorca au fost reţinute în vederea confiscării. Faţă de cetaţeanul bulgar s-a dispus masura reţinerii pentru 24 de ore şi a fost prezentat judecatorului de drepturi si libertăţi din cadrul Judecatoriei Drobeta Turnu Severin cu propunerea de arestare preventivă.
Cooperare interinstituțională
La nivelul inspectoratului teritorial cooperarea interistituţională se desfăşoară în cadrul unor actiuni comune derulate cu celelalte instituţii ale MAI şi autorităţi publice locale în cadrul unor grupuri de lucru:
-Centrul Zonal de Conducere Integrată a Acțiunilor Timișoara
-Colegiului Prefectural
-Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
-Managementul Integrat al Frontierei de Stat
-Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (A.T.O.P.)
Resurse umane
Conform dinamicii de personal realizată la data de 31.12.2022, procentul de încadrare, raportat la numărul posturilor prevăzute, este de 82,60%. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, procentul de încadrare cu personal a crescut.
Priorităţi / provocări instituţionale în anul 2023
Pentru anul 2023, prin Planul anual cu principalele activități al I.T.P.F. Timişoara au fost stabilite obiective care vizează în principal măsuri pentru:
- Securizarea frontierei externe a Uniunii Europene, în vederea combaterii migraţiei ilegale, traficului de persoane, contrabandei cu produse accizabile sau contrafăcute şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale
- Asigurarea şi menţinerea unui nivel înalt de supraveghere şi control la frontieră, inclusiv prin accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea unor programe de pregătire la nivelul standardelor europene şi achiziţionarea unor echipamente şi tehnologii moderne.
- Consolidarea capacităţilor de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale şi a criminalităţii transfrontaliere
- Implementarea unui management organizatoric dinamic şi flexibil, care să permită modernizarea permanentă a inspectoratului teritorial, în acord cu cerinţele naţionale şi comunitare;
CONCLUZII
Considerăm că, prin activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2022, obiectivele şi indicatorii de performanţă asumaţi au fost îndepliniţi.
Măsurile dispuse la frontieră în cooperare cu reprezentanţii Agenţiei Frontex în cadrul operaţiunii TERRA 2022-2023, misiunile executate în sistem integrat cu celelalte structuri ale M.A.I. de pe raza judeţului Timiş, au determinat o descurajare a fenomenului şi o scădere semnificativă a indicatorilor pe linie de migraţie.
S-a redus semnificativ numărul migranţilor solicitanţi de azil care părăsesc centrele de cazare din ţară şi care se deplasează în Timişoara pentru organizarea trecerii frauduloase a frontierei în state Schengen.
Remarcăm continuitatea în buna cooperare cu structurile Poliției Naționale, Jandarmeriei, I.G.I., Direcției regionale de informații, Serviciului Județean de Protecție Internă, serviciilor județene anticorupție pentru gestionarea situației operative, la frontiera cu Serbia.
Apreciem coordonarea și sprijinul acordat de către unitățile de parchet în activitatea de cercetare penală desfășurată la nivelul instituției noastre, de natură a descuraja infracționalitatea transfrontalieră sub toate formele ei.