Codul de etică și deontologie al polițistului de frontieră

Politistul de frontiera este functionarul public, cu statut special, inarmat, care poarta, de regula, uniforma si exercita atributiile stabilite prin lege in sarcina Politiei de Frontiera Romane. Fiind o profesie de mare importanta pentru societate, profesia de politist de frontiera poate fi efectuata numai de acele persoane care dispun de calitati fizice, psihice si morale adecvate cerintelor societatii.

Multe profesii implica respectarea si indeplinirea datoriilor morale de catre cei care le exercita (deontologia medicului, avocatului, magistratului, preotului, a functionarului public). Politistul de frontiera, avand statutul de functionar public trebuie sa actioneze respectand deontologia profesionala, care cuprinde reguli specifice derivate din particularitatile si exigentele profesiei sale.

Deontologia politieneasca este morala profesiunii de politist, reflectata prin prisma datoriilor profesionale si cuprinde totalitatea normelor, regulilor si principiilor privind atitudinea politistului fata de cetateni, societate si colegi, manifestata in exercitarea atributiilor prevazute de lege.
Codul de etica si deontologie al politistului grupeaza intreaga problematica a moralei profesiei de politist si in consecinta prevederile sale trebuie cunoscute si insusite de catre toti politistii de frontiera. Opinia publica solicita functionarului public si in special politistului o comportare mult mai corecta si demna decat celorlalti cetateni ai societatii.

Prin tot ceea ce fac, politistii de frontiera sunt chemati sa combata si sa previna acele actiuni rau intentionate, starile de pericol la adresa Romaniei, sa aplaneze evolutia unor stari conflictuale, pentru ca stabilitatea, starea de liniste si ordine a oricarei comunitati reclama in permanenta acest lucru.

Codul de etica si deontologie al politistului a fost elaborat cu intentia de a reglementa oficial conduita politistilor in relatiile cu membrii comunitatii fiind structurat in 26 de articole, in care sunt cuprinse normele morale pe care trebuie sa le respecte politistul in activitatea sa cat si in viata particulara.

 

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe