Întâlnire oficială a șefilor autorităților de frontieră din statele membre ale Forumului Salzburg

În perioada 25-27.04.2018, la Sibiu, a avut loc Întâlnirea şefilor autorităţilor de frontieră din statele membre ale Forumului Salzburg. Reuniunea a fost organizată de către Poliţia de Frontieră Română în contextul deținerii de către Ministerul Afacerilor Interne a președinției rotative a acestui forum regional în primul semestru al anului 2018.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Direcţiei Generale de Siguranţă Publică din Republica Austria, Direcţiei Generale „Poliţia de Frontieră” din Republica Bulgaria, Direcţiei pentru Străini din cadrul Poliţiei Republicii Cehe, Direcţiei Poliţiei de Frontieră din Republica Croaţia, Gărzii de Frontieră din Republica Polonă, Biroului de Frontieră şi Străini din Republica Slovacă, Secţiei Poliţie de Frontieră din Republica Slovenia, Direcţiei Generale de Aplicare a Legii din cadrul Inspectoratului General al Poliției Ungare.

Cu ocazia întrevederii, șefii Polițiilor de Frontieră din statele membre ale Forumului Salzburg au revizuit ultimele tendinţe şi măsurile luate în domeniul migraţiei ilegale în Balcanii de Vest.

În cadrul activității s-au desfășurat trei sesiuni de discuții, care au abordat următoarele teme: implementarea conceptului de management integrat al frontierei, consolidarea securităţii frontierei externe şi a cooperării în regiune, precum și migraţia ilegală în Balcanii de Vest.

Delegaţia Poliției de Frontieră Română, condusă de către adjunctul inspectorului general al PFR, domnul comisar sef de politie Marin Turică, a prezentat masurile dispuse de PFR în ceea ce priveşte gestionarea fenomenului migraţiei, prin specificul poziţiei sale geografice şi în considerarea rutelor de migraţie ilegală existente în această regiune. Poliția de Frontieră Română monitorizează permanent evoluţiile fenomenului migraţiei, în special în zona de sud şi sud-est a Europei, pentru a asigura un răspuns adecvat şi eficient la eventuale situaţii de criză.

De asemenea, au fost identificate soluții concrete care să satisfacă obiectivele tuturor statelor membre și care să ia în considerare diferitele contribuții ale acestora la eforturile comune ale UE (participarea la activităţile agențiilor europene FRONTEX, EUROPOL și Biroul European de Sprijin în domeniul Azilului, susținerea acțiunilor externe ale UE în domeniul migrației şi a progreselor înregistrate în procesul de modificare a Regulamentului EUROSUR, în vederea adoptării unei strategii operaționale și tehnice de către Agenția Frontex, respectiv a implementării unor strategii naționale de management integrat al frontierei în fiecare stat membru ).

Totodată, s-a stabilit o abordare comună în ceea ce priveşte consolidarea securităţii şi cooperării la frontierele externe în regiune și au fost identificate noi metode de răspuns la adresa provocărilor generate de implementarea conceptului de gestionare a frontierelor.

Infomaţii de background

Forumul Salzburg reprezintă o formă de cooperare între Ministerele de Interne regionale ale statelor membre (Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Croaţia) şi se bazează pe iniţiativa austriacă din anul 2000, care se doreşte a fi o platformă pentru dialog multilateral şi cooperare privind problemele de securitate internă.

Președinția se asigură semestrial de către fiecare stat membru pe principiul rotației,  România preluând președinția pentru perioada 01.01-30.06.2018. Pentru îndeplinirea obiectivelor Forumului Salzburg, Preşedinţia Română se va concentra pe cele trei domenii prioritare, respectiv migraţia şi politica de azil, frontiera – Schengen şi nu în ultimul rând, securitatea internă.

  • Întâlnire oficială a șefilor autorităților de frontieră din statele membre ale Forumului Salzburg
  • Întâlnire oficială a șefilor autorităților de frontieră din statele membre ale Forumului Salzburg

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe