Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informații privind Pasagerii

 

 

Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informații privind Pasagerii

 

În data de 19 septembrie 2018, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a avut loc Conferința de deschidere a Proiectului “Dezvoltarea Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP)” , proiect finanțat din Fondul pentru Securitate Internă – componenta pentru cooperare polițienească. La activitate au fost invitați reprezentanți ai unităților de informații privind pasagerii din statele membre și ai Europol, dar şi reprezentanți ai autorităților naționale competente, în calitate de beneficiari direcți ai registrului cu numele pasagerilor (PNR). Prin acest proiect, IGPF - UNIP își propune optimizarea soluției IT, crearea unui centru de recuperare a datelor, pregătirea personalului, dar și asigurarea unor condiții optime de lucru pentru desfășurarea activității specifice.

Evenimentul, deschis oficial de comisar şef de poliţie Adrian Popescu, împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră şi domnul colonel Gherghe Nucu MARIN, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a reunit reprezentanți ai Unităților de Informații privind Pasagerii din Statele Membre (Marea Britanie, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Germania, Spania, Franţa, Luxemburg şi Slovenia) și ai Europol, dar şi reprezentanți ai autorităților naționale competente, în calitate de beneficiari direcți ai prelucrării datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR).

De la începutul acestui an, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este beneficiarul proiectului “ROFSIP2018OS5A17P01 - Dezvoltarea Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP)” care are ca obiectiv general îmbunătățirea schimbului de informații în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor de terorism, crimă organizată, și a infracțiunilor grave, în conformitate cu prevederile Directivei UE 681/2016 a Parlamentului European și a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR).

Prin acest proiect, IGPF-UNIP își propune modernizarea soluției informatice (extindere soluție procesare și analiză date PNR, soluție DMZ – demilitarized zone, soluție de back-up), împreună cu realizarea unei soluții de Disaster Recovery a datelor, pregătirea personalului în domeniul analizării și prelucrării datelor PNR (implementarea conceptului de targeting), dar și asigurarea unor condiții optime de lucru pentru desfășurarea activității specifice, atât pentru personalul Poliției de Frontieră Române, cât și pentru reprezentanții autorităților naționale.

În acest context, eficiența sistemului depinde de buna cooperare între companiile aeriene, autoritățile competente naționale, agențiile europene/internaționale, dar și de interoperabilitatea Unităților de Informații privind Pasagerii.

Evenimentul reprezintă o oportunitate de expunere a abordărilor generate de implementarea Directivei UE 681/2016, stadiul transpunerii acesteia în legislația națională, utilizarea în mod practic a datelor PNR și reprezintă, totodată, o oportunitate pentru statele membre cu o vastă experiență în domeniu, de a împărtăși din practica lor sau din problemele întâmpinate de-a lungul timpului.

Contextul internațional reafirmă convingerea că registrul cu numele pasagerilor  reprezintă un instrument important pentru prevenirea amenințărilor la adresa securității, utilizând datele PNR în procesul de identificare a călătorilor cu profiluri de risc.

Informații de background

În baza O.G. nr.13 din 8 iulie 2015, începând cu luna noiembrie 2015, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a fost creată Unitatea Națională de Informații Privind Pasagerii (UNIP), ca fiind structura responsabilă cu procesarea datelor despre pasageri (datele PNR), de la transportatorii aerieni, în scopul prevenirii și combaterii actelor de terorism, infracțiunilor conexe și la adresa securității naționale, precum și prevenirii și înlăturării amenințărilor la adresa securității naționale. În Europa, România a fost cel de-al treilea stat, după Marea Britanie şi Franţa, care a operaţionalizat o astfel de unitate.

UNIP este singura structură naţională care are competenţă în ceea ce priveşte stocarea şi procesarea datelor PNR, activităţile fiind desfăşurate în cooperare cu alte autorităţi competente stabilite de legislaţie, precum: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informații Externe, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcția Generală de Protecţiei Internă, Direcția Generală de Informații a Apărării, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție etc. Procesarea și stocarea datelor se face cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind protecția datelor personale.

UNIP este operațională de la 01 ianuarie 2016 și până în momentul de față au fost conectaţi peste 100 de transportatori, fiind procesate date atât pentru  zboruri către intra UE, cât şi  extra UE.

Bugetul total al proiectului este de aproximativ 5,2 milioane de euro, finanţat prin Fondul de Securitate Internă, din care contribuţia Uniunii Europene de 3,9 milioane de euro, iar  contribuţia naţională este de 1,3 milioane de  euro și se derulează pe o perioadă de patru ani.

Proiect finanțat prin Fondul pentru Securitate Internă - componenta pentru cooperare polițienească

  • Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informații privind Pasagerii
  • Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informații privind Pasagerii
  • Dezvoltarea Unităţii Naţionale de Informații privind Pasagerii

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe