Acțiuni desfășurate de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea în perioada sezonului estival 2024

În perioada sezonului estival, reprezentând perioada 01 iunie-15 septembrie ac, Poliția de Frontieră Oradea a continuat să aplice măsurile aflate în competenţa instituţiei, pentru asigurarea unui control operativ atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară.

Realizări în domeniul de competență:

  • Traficul de călători

 În perioada 01.06.2024-15.09.2024, prin punctele de trecere ale frontierei din cadrul ITPF Oradea, au tranzitat peste 11 milioane persoane; comparativ cu aceeași perioada a anului 2023, când au tranzitat 9,4 milioane persoane, s-a înregistrat o creștere cu 18,29%.

  • Traficul mijloacelor  de transport   

În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, în perioada supusă analizei,

 În  perioada analizată au tranzitat PTF-urile peste 4 milioane mijloace de transport; comparativ cu anului 2023, când au tranzitat 3,4 milioane mijloace de transport, se constată o creștere de aproximativ 18% a valorilor de trafic.

Cele mai aglomerate weekenduri din acestă perioadă au fost: 18/21.07. 2024 cu 530.800 persoane și 187.937 autovehicule; 26/28.07.2024 cu 483.100 persoane și 166.000 auto și 02/04.08.2024 cu 478.000 persoane/161.000 auto, care au tranzitat PTF -urile.

  • Urmăriți general descoperiți

În perioada analizată, au fost depistate la controlul de frontieră 62 persoane care figurau în bazele de date ca fiind căutate de autorități și nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 59 persoane, principalul motiv de refuz al intrării în ţară este fiind lipsa documentelor de călătorie valabile.

  • Fapte ilegale constatate

În perioada analizată, la nivelul inspectoratului, au fost constatate 1.169 fapte ilegale, din care 965 infracțiuni și 204 contravenții.

Migrația ilegală la frontiera României

În situația depistării în tentativă de trecere ilegală a frontierei a unor cetățeni străini intrați în țară în baza unei vize de lungă ședere, se dispune măsura anulării vizei si preluării acestora de către Inspectoratul General pentru Imigrări, aceasta fiind comunicată prin decizia de returnare sub escortă, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 194 din 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.

În perioada supusă analizei, la frontiera româno-ungară au fost reținuți în timp ce încercau să iasă ilegal din țară, 537 migranți, cu 84% mai puțini decât în aceeași perioadă a anului 2023, când au fost reținuți 3382 cetățeni străini.

Combaterea infracționalității transfrontaliere:

  • Traficul internațional cu autoturisme furate

Pe perioada sezonului estival, la nivelul ITPF Oradea au fost descoperite 34 vehicule și utilaje furate în valoare totală de peste 3.380.000 lei (aprox. 680.000 EURO). În peste 76% dintre cazurile înregistrate au fost implicați cetățeni români, iar în restul cazurilor au fost implicați atât cetățeni UE, din alte state, cât si cetățeni non UE.

Cazurile au fost înregistrate atât pe sensul de ieșire din România (24), cât și pe sensul de intrare (9), iar un autoturism a fost depistat în interiorul țării, în zona de competentă a ITPF Oradea.

Cele mai multe astfel de descoperiri au fost înregistrate în PTF Borș I (11 cazuri), PTF Borș II (9 cazuri) și PTF Nădlac II (6 cazuri).

Din datele existente în rapoartele de caz, au rezultat următoarele concluzii:

  • clasificare vehicule: 30 autoturisme, 2 dubițe transport marfă/persoane, un cap tractor și un excavator;
  • state de înmatriculare: predomină România (18), Germania (7), Italia (4), dar s-au înregistrat și cazuri cu auto înmatriculate în Belgia, Olanda, Slovacia, Suedia și Marea Britanie;
  • modalităţi de operare: predomină cazurile de furt brut (aprox 84%), dar se înregistrează şi cazuri de frauda la firmele de asigurări și un caz de falsificare a documentelor de înmatriculare;
  • modalităţi de descoperire: în toate cazurile vehiculele au fost descoperite în baza alertelor implementate în bazele de date naționale și internaționale

Remarcăm faptul că în perioada supusă analizei, numărul detecțiilor a crescut cu peste 47% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Prevenirea și combaterea criminalității contra mediului

În urma analizării datelor înregistrate, s-a constatat că în perioada supusă analizei nu s-a permis intrarea în țară a 94 transporturi, cumulând 1.494 tone deșeuri, cantitatea de deșeuri care a fost returnată fiind în creștere cu 85,42%, față de aceeași perioadă a anului 2023 (102 transporturi, cumulând 2.772 tone deșeuri).

Totodată, participanților la traficul transfrontalier le-au fost adresate o serie de recomandări, precum:

  • utilizarea tuturor puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa cu Ungaria.
  • pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate.
  • în ceea ce priveşte călătoria minorilor: părinţii, înainte de plecare, să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară. Aici facem precizarea că Poliția de Frontieră verifică amănunțit documentele fiecărui minor care se prezintă la ieșirea din țară, pentru a ne asigura că aceștia îndeplinesc toate condițiile de ieșire prevăzute de Legea 248/2005.
  • totodată, participanții la traficul transfrontalier au fost informați cu privire la faptul că au la dispoziție, pe pagina de internet  a Poliției de Frontieră Române,  aplicaţia Trafic On-line, care prezintă  situația traficului în punctele rutiere de trecere a frontierei, valorile afișate reprezentând o medie a timpului de aşteptare pentru anumite intervale de timp.

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră Oradea a cooperat cu toate structurile Ministerului Afacerilor Interne din zona de competență, dar și cu cele din statele vecine, măsurile adoptate la frontieră împortiva persoanelor aflate în atenția autorităților fiind luate în conformitate cu legislația europeană în materie.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe