Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări,  destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni


Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. -  Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul tehnic de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. - Biroul de Operaţiuni Speciale Iaşi, au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi. În data de 23 noiembrie a.c. au fost desfăşurate 30 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, la care au participat poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, lucrători vamali din cadrul D.R.V. Iaşi şi poliţişti ai unor secţii de poliţie rurale din cadrul I.P.J. Iaşi. Faţă de doi membri ai grupului a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Monitorizarea membrilor grupării şi modus-operandi

În urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate în perioada iunie 2016-noiembrie 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari şi Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. - Biroului de Operaţiuni Speciale Iaşi, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup, cu denumirea generică "gruparea HUJA", ce desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări din R. Moldova.

În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, peste râul Prut, prin achiziţionarea de cantităţi însemnate de ţigarete provenite din fapte de contrabandă, de la cetăţeni moldoveni.

Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct în scopul obţinerii de beneficii financiare. Membrii acesteia aveau legături bine închegate între ei pe segmente relaţionale şi momente acţionale, cu aport diferit adus la îndeplinirea rezoluţiilor infracţionale în funcţie de posibilităţile de acţiune ale fiecăruia în cadrul grupului.

Astfel, urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, au fost identificaţi membrii grupului infracţional organizat, format din cetăţeni români şi moldoveni, iar până la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea următoarelor persoane:

  • H.I., cetăţean român, identificat ca fiind liderul grupului infracţional organizat, fiind cel care relaţiona cu diverşi cetăţeni moldoveni, în vederea stabilirii datei, orei şi locului pe unde urmau să fie trecute ţigaretele peste râul Prut. De asemenea, H.I. a organizat comiterea fiecărui act de contrabandă, relaţionând cu beneficiarii ţigărilor de pe teritoriul României, cu privire la cantităţile ce urmau a le fi livrate şi sumele de bani pe care le primea de la aceştia.
  • C.F., cetăţean român, alt lider al grupului infracţional organizat, a organizat comiterea fiecărui act de contrabandă, relaţionând cu beneficiarii ţigărilor de pe teritoriul României cu privire la cantităţile ce urmau a le fi livrate şi sumele de bani pe care le primeau de la aceştia. C.F. a acţionat pe zone distincte situate la frontiera cu R. Moldova, stabilind relaţii cu cetăţeni români care domiciliază în apropierea râului Prut pentru comiterea constantă de acte de contrabandă.
  • B.C., cetăţean român, identificat ca fiind alt lider al grupului infractional organizat, împreună cu ceilalţi doi lideri, H.I. şi C.F., coordona activităţile infracţionale de contrabandă cu ţigări  pe raza comunei Bivolari.

Nivelul al doilea era constituit din persoane destinatare şi beneficiare ale cantităţilor de ţigări, pe care le achiziţionau de la H.I. şi C.F., în urma înţelegerii prealabile, şi le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din municipiul Iaşi sau în oraşul Podul Iloaiei, urmărind obţinerea ilicită de beneficii financiare.

Nivelul al treilea era constituit din cetăţeni români care domiciliază în zona de frontieră a României cu R. Moldova şi care relaţionau direct cu H.I. şi C.F. şi acţionau pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă. Aceştia primeau personal coletele cu ţigări, după ce erau trecute peste râul Prut, din R. Moldova, de către  cetăţeni moldoveni, ulterior le transportau la domiciliul lui H.I. sau în alte locaţii, de unde H.I. şi C.F. le transportau către beneficiari.

Nivelul al patrulea era constituit din persoane racolate de membrii grupării pentru a transporta în municipiul Iaşi ţigările provenite din contrabandă sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor sume de bani, 15 dintre acestea fiind prinse în flagrant de poliţiştii de frontieră ieşeni.

În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de 237.920 ţigarete, diferite mărci, au fost indisponibilizate cinci autovehicule, în valoare totală de aproximativ 75.800 lei, un binoclu marca Jason, precum şi suma de 547 lei si 45 lire sterline.

Percheziţiile

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 23 noiembrie a.c., când poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, D.R.V. Iaşi şi poliţişti ai unor secţii de poliţie rurale din cadrul I.P.J. Iaşi, au  desfăşurat de  30 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate 14 persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 27.240 ţigarete de diferite mărci, în valoare de 12.748 lei, 44 telefoane mobile de diferite mărci şi 31 cartele SIM, un binoclu, 3.000 bucăţi produse pirotehnice diferite mărci, patru spray-uri iritant lacrimogene, cinci carduri de memorie, trei staţii emisie recepţie, o rozetă tip box metalică, un baston metalic tip telescop, suma de 209.770 lei, 85 lire sterline, 3.900 Euro, 610 litri motorină în valoare de 3.416 lei, precum şi diferite înscrisuri utile cauzei.

În cauză, sunt efectuate cercetări față de 14 persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă. Totodată,  faţă de doi membri ai grupării, procurorii D.I.I.C.O.T - S.T. Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

Facem menţiunea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovaţie.

  • Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări,  destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni
  • Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări,  destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni
  • Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări,  destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni
  • Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări,  destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni
  • Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări,  destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni
  • Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări,  destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe