Traficul prin punctele de frontieră, în perioada Sărbătorilor Pascale

În urma măsurilor dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră, traficul călătorilor prin punctele de trecere ale frontierei, în perioada Sărbătorilor Pascale, s-a desfăşurat fluent şi nu au fost înregistrate aglomeraţii sau blocaje. Frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 778.000 de persoane, înregistrându-se o creştere cu 12% faţă de o perioadă asemănătoare din luna trecută şi o scădere cu 7% faţă de perioada Sărbătorilor Pascale a anului trecut. De la ridicarea restricţiilor pentru camioane pe teritoriul Ungariei, din data de 08.04.2018, ora 23.00, până astăzi, ora 12.00, prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru aproximativ 7.000 de automarfare, din care peste 4.000 pe sensul de ieşire din ţară.

În perioada Sărbătorilor Pascale (05.04-09.04.2018), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 778.000 de persoane, din care 378.000 pe sensul de intrare în ţară şi 400.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 205.000 mijloace de transport. Anul trecut, de Paşte, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 835.000 de persoane şi 222.000 mijloace de transport, înregistrandu-se astfel o scădere cu 7%.

Totodată, comparativ cu o perioadă similară a lunii trecute, s-a constatat o creştere a traficului cu 12%, atât la persoane, cât şi la mijloace de transport.

În acest an, cele mai tranzitate puncte de trecere ale frontierei au fost cele aeroportuare, unde au trecut graniţa peste 247.000 persoane.

De asemenea, la punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, au trecut graniţa peste 185.000 persoane, iar la frontiera româno-bulgară, au trecut graniţa 93.000 persoane, atât pe sensul de ieşire cât şi pe cel de intrare în ţară.

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

În urma măsurilor dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră, traficul călătorilor prin punctele de trecere ale frontierei, în perioada Sărbătorilor Pascale, s-a desfăşurat fluent şi nu au fost înregistrate aglomeraţii sau blocaje.

A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.

De asemenea, ca urmare a ridicării restricţiilor de circulaţie pe teritoriul Ungariei şi reluării traficului pentru autovehiculele de mare tonaj, în prezent se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă în punctele de trecere a frontierei, în special pe sensul de ieşire din ţară, la frontiera cu Ungaria.

De la ridicarea restrictiilor, din data de 08.04.2018, ora 23.00, până astăzi, ora 12.00, prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României, aflate pe raza judetelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru aproximativ 7.000 de automarfare, din care peste 4000 pe sensul de ieşire din ţară.

Menţionăm că timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de polițiștii de frontieră români, se păstrează în media de 2-5 minute/camion.

Şi pentru perioada următoare, Poliţia de Frontieră a luat toate măsurile necesare astfel încât traficul de persoane si autovehicule prin punctele de frontieră să se desfăşoare în condiţii normale, fluent şi civilizat. Sunt menţinute măsurile organizatorice de suplimentare a personalului repartizat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic. De asemenea, vor fi suplimentate arterele de control, pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Recomandări:

Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

În acest sens, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia on-line si pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe