Restricții impuse de autoritățile maghiare pentru automarfare pe teritoriul Ungariei

Ca urmare a restricțiilor impuse de autoritățile maghiare cu privire la circulația vehiculelor de transport marfă pe teritoriul Ungariei, în data de 23.10.2020, care a fost declarată zi de sărbătoare naţională în ţara vecină, în cursul zilei de ieri s-a constatat o creştere a numărului de automarfare care s-a prezentat în punctele de trecere a frontierei pe sensul de ieşire din ţară la graniţa comună. Acest fapt  a determinat o creştere a timpului de asteptare pentru acest tip de mijloace de transport, în mod special la PTF Nădlac II .

De asemenea, în intervalul cuprins între 24.10.(ora 23.00) – 25.10.2020 (ora 23.00), autoritățile ungare își mențin, ca în fiecare sfârșit de săptămână, restricțiile care vizează traficul pentru vehiculele de transport marfă, fapt care preconizează noi creșteri ale valorilor de trafic în ceea ce privește această categorie de mijloace de transport, cu precădere pe sensul de ieșire din țară, începând cu după amiaza zilei de azi.

Precizăm că, în ultimele 24 de ore,  cât au fost ridicate restricțiile, prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad şi Bihor, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru aproximativ 7.000 automarfare, dintre care aproximativ 4.000 numai pe sensul de ieşire din ţară, iar prin P.T.F. Nadlac II au fost aproximativ 3.000 de astfel de mijloace de transport.

Menţionăm că timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de polițiștii de frontieră români, se păstrează în media de 2-3 minute/camion.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare. Menţionăm faptul că la frontiera cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care Poliția de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de artere care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară.

Astfel, a fost mărit numărul arterelor de control la automarfare, pe sensul de ieşire, astfel în P.T.F. Nădlac II au fost deschise cinci artere de control, iar în PTF Nădlac  două artere de control pentru acest tip de mijloace de transport

Menţionăm faptul că traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane s-a  desfăşurat în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

În continuare, pentru evitarea timpilor de așteptare ridicați, care s-ar putea forma la ridicarea restricțiilor și reluarea traficului pentru autovehiculele de mare tonaj, conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus măsuri pentru suplimentarea personalului şi folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei deschise pentru aceste mijloace de transport. Astfel, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, pentru ca formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Recomandări:

Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

De asemenea, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic on-line care este disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

 

  • Restrictii la automarfare pe teritoriul Ungariei

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe