Se pot afectua călătorii în străinătate pe baza paşaportului eliberat pe numele anterior căsătoriei?

Răspuns: DA

Conform prevederilor art. 6 și 6^1 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, printre documentele pe baza cărora cetățenii români îşi pot exercita dreptul la libera circulație se numără pașaportul valabil sau cartea de identitate valabilă. Astfel, până la eliberarea noii cărți de identitate, se pot efectua călătorii în străinătate pe baza pașaportului valabil emis pe numele anterior căsătoriei.

În ceea ce privește folosirea pașaportului mai sus menţionat după eliberarea noii cărți de identitate, precizăm faptul că, potrivit art. 27 alin. (4) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează conform art. 47 din același act normativ, nerespectarea de către titular a obligației de a nu folosi documentul de călătorie în situația când au intervenit modificări privind datele de identificare.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe