MAI 0201 s-a întors acasă

În perioada 11.08.2021-01.12.2021, nava maritimă de supraveghere MAI 0201 „Ștefan cel Mare”, nava amiral a Poliției de Frontieră Române a participat la Operațiunea Comună „THEMIS”, organizată de Agenția Europeană FRONTEX (Agenția Europeană pentru Managementul Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfășurat la frontierele maritime externe ale U.E.

Nava a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare și salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forțele de poliție și de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.

S-a avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraționiste la frontierele maritime ale spațiului comunitar, creșterea operativității schimbului de date și informații între autoritățile de aplicare a legii din aceste țări, precum și un schimb eficient de experiență între polițiștii de frontieră europeni.

Polițiștii de frontieră români au executat 20 misiuni, cu un total de 56 zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 11.478 mile marine.

Echipajul navei a fost apreciat de către parteneri datorită profesionalismului cu care au acționat pe timpul misiunilor, seriozității și implicării în munca susținută depusă. Chiar dacă condițiile hidrometeorologice au fost de multe ori neprielnice, toate persoanele salvate au ajuns în siguranță la mal, nefiind înregistrate probleme de niciun fel.

Obiectivul principal al Operațiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de asistarea autorităților italiene în supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.

Activitatea este o continuare a operațiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și din punctul de vedere al numărului, al profilurilor și al profesionalismului experților detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților italiene, cât și din partea Agenției Frontex. Operațiunea a fost finanțată de către Agenția Frontex.

Va prezentam câteva din cazurile semnificative din timpul misiunii:

  • În data de 03.11.2021, ora 18.20, nava MAI 0201 este solicitată de către Centrul International de Comanda Roma, prin reprezentantul național, să detecteze și să intercepteze două veliere cu migranți care se îndreaptă spre coasta Italiană.
    În data de 04.11.2021, ora 10.00, nava Poliției de Frontieră Române detectează cele două veliere la o distanță de peste 120 Mm de coasta Italiei și începe activitatea de supraveghere de la distanță a țintelor. În seara aceleași zile, având în vedere înrăutățirea bruscă a vremii, MRCC Roma declară evenimentul ca fiind unul SAR, (search and rescue) iar nava MAI 0201 este nominalizată Coordonator la fața locului (OSC). Comandantul navei MAI 0201 solicită ajutorul unei nave comerciale aflată în apropiere pentru a asigura adăpost împotriva valurilor și vântului foarte puternic, însă după mai multe încercări și datorită faptului că starea mării la acel moment putea pune în pericol ambarcațiunile și viața migranților pe timpul unei transbordări, acesta decide oprirea activităților SAR. La solicitarea comandantului navei PFR și asigurând protecție împotriva valurilor și vântului, cele două veliere își continuă drumul însoțite de către nava MAI 0201 către coasta Italiei.
    În data de 05.11.2021, începând cu ora 08.20, au fost salvați și luați la bordul navei MAI 0201 un număr de  93 de migranți (62 bărbați, 18 femei și 13 copii), aceștia fiind debarcați în siguranță în portul Crotone în seara aceleași zile, operațiunea fiind una deosebit de dificilă.
    Pe timpul deplasării către portul Crotone, polițistii de frontieră de pe nava MAI 0201, au acordat îngrijiri medicale unei femei, care, datorită stadiului avansat de epuizare ( fără mâncare și apă de 6 zile), a suferit o criza de spasmofilie și a leșinat de mai multe ori.
  • În data de 27.11.2021, ora 08.25, nava MAI 0201 este solicitată de către ICC Roma, prin reprezentantul național din Centrul Internațional de Coordonare, să detecteze și să intercepteze, o țintă, cu aproximativ 200 de persoane la bord, aflata la 100 Mm de coasta italiană, despre care exista informații ca are o femeie însărcinată la bord.
    La ora 14.35, nava Poliției de Frontieră Române detectează ținta ca fiind o navă de pescuit cu un număr ridicat de persoane la bord.  În desfășurarea activității de salvare a fost trimisă și o navă a Gărzii de Coastă italiene.
    La ora 17:10 o șalupă a Garzii de Coasta italiene interceptează nava cu migranți și comunică navei Poliției de Frontieră că la bord sunt aproximativ 200 de persoane, iar starea de sănătate a femeii care, între timp a născut, este bună (precum și a copilului).
    La ora 17:35 este declarată activitate SAR (la bord sunt peste 200 de persoane, iar starea de sănătate a femeii care între timp a născut, este bună, precum și a nou născutului), este solicitat ajutorul unei comerciale pentru a asigura condiții optime în vederea transbordării migraților de la bordul pescadorului, la bordul navei Poliției de Frontieră, având în vedere condițiile hidrometeorologice nefavorabile. După multe ore și încercări repetate sunt transbordate la bordul navei MAI 0201 de către șalupa Garzii de Coasta italiene un număr de 162 persoane. S-au distribuit persoanelor în nevoie ambarcate la bord la bord pături termoizolante, apă și hrană. Femeia și nou născutul au fost duse la mal de către șalupa Garzii de Coasta italiene împreună cu alte 80 persoane însoțiți de către o navă comercială.
    La ora 07:05, în data de 28.11.2021, nava Poliției de Frontieră acostează în port și debarcă în siguranță cele 162 persoane.
  • MAI 0201 s-a întors acasă
  • MAI 0201 s-a întors acasă
  • MAI 0201 s-a întors acasă
  • MAI 0201 s-a întors acasă
  • MAI 0201 s-a întors acasă
  • MAI 0201 s-a întors acasă
  • MAI 0201 s-a întors acasă
  • MAI 0201 s-a întors acasă

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe