Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontiera Giurgiu, în vederea îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin, colaborează și cooperează atât cu structurile instituțiilor statului care desfășoară activități în zona de frontiera, cât și cu instituțiile de frontieră ale Republicii Bulgaria și Serbia prin structurile subordonate: 5 Servicii Teritoriale și 15 Sectoare ale Poliției de Frontieră, cu 9 Puncte ale Poliției de Frontieră.

Este organizat, în plan intern, pe servicii, birouri și compartimente, specializate pe domenii de activitate, având rolul de:

  • coordonare, control și răspundere pentru întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii si combaterii migrației ilegale, a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat;
  • implementarea unitară a Concepției Poliției de Frontieră Române cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, a prevederilor Instrucțiunilor de aplicare a Regulamentului C.E. nr. 399/2016 și a celorlalte acte normative incidente naționale și europene;
  • dispunerea eficientă a forțelor, echipamentelor si mijloacelor de mobilitate deținute, în funcție de situația operativă existentă de la nivelul unei frontiere și analizele de risc;
  • cooperarea eficientă cu instituția similară din statul vecin, în baza documentelor bilaterale de colaborare încheiate;
  • gestionarea, din punct de vedere al resurselor umane, logistic si financiar, a activitatii structurii.

Cazuri semnificative:

  • De la începutul anului și până în prezent, printre celelalte atribuții, polițiștii de frontieră au dus o luptă continuă împotriva celor care au ca preocupare traficul ilicit cu produse contrafăcute, aur sau țigări, desfășurând acțiuni ample de depistare și acționând cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar și în zona de frontieră.
    În luna ianuarie a.c, polițiștii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Giurgiu cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul P.T.F. Giurgiu au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autoturism, ascunse în compartimentul motor, mai multe pachete ce conțineau bijuterii din metal de culoare galben și alb, pe care șoferul, un cetățean turc în vârstă de 50 ani, intenționa să le introducă în țară fără documente legale.
    La control, polițiștii de frontieră au descoperit, disimulate în compartimentul motor al autoturismului, mai multe pachete cu bijuterii ce păreau a fi din aur galben și alb, în cantitate totala de 5,016 kilograme, estimate la o valoare de 1.254.000 lei.
    Persoana în cauză nu deținea documente de proveniență pentru bunurile sus-menționate, acestea fiind reținute în vederea expertizării și continuării cercetărilor. Față de cetățeanul turc, se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale  prin unitatea de parchet.

 

  • Un alt caz notabil este cel al colegilor din cadrul P.T.F. Calafat, care în data de 26 mai a.c. au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autocamion condus de un cetățean bulgar, mai multe cutii de carton ce conțineau 21.510 articole de îmbrăcăminte și marochinărie, toate purtând însemnele unor branduri de lux și care prezentau suspiciuni de contrafacere. Dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, acestea ar fi valorat aproximativ 38.159.000 lei (aproape 8 milioane de euro). Conform documentelor prezentate, șoferul transporta marfă în regim de coletărie, pe ruta Grecia-Ungaria.
    Cu ocazia efectuării controlului mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul marfă al autocamionului, mai multe cutii de carton ce conțineau articole de îmbrăcăminte și marochinărie, șoferul autocamionului declarând că bunurile îi aparțin.
    Bunurile, au fost ridicate de către polițiști în vederea continuării cercetărilor, iar față de cetățeanul bulgar, se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale  prin unitatea de parchet. 

 

  • Și colegii din cadrul P.T.F Giurgiu s-au evidențiat de-a lungul timpului prin numeroasele descoperiri, dar în data de 10 iunie, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui tir, un cetățean bulgar, în vârstă de 53 de ani. Șoferul transporta, conform documentelor prezentate, recipiente din sticlă din Bulgaria  în Cehia.
    În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra încărcăturii acestuia. Astfel, în compartimentul pentru marfă, au fost descoperite ascunse, prin metoda capac, 900 de baxuri ce conțineau 9.000.000 de țigarete.
    Țigările, în valoare totală de aproximativ 11.250.000 de lei, au fost indisponibilizate, iar în continuare polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu.
    Totodată, față de persoana în cauză a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 zile.
    Rezultatele obținute de-a lungul timpului de polițiștii de frontieră au reflectat și reflectă în continuare că activitatea acestora nu înseamnă doar îndeplinirea îndatoririlor prevăzute în fișa postului ci și o dovadă de implicare și dedicare în această profesie pentru a putea răspunde cu promptitudine, tuturor provocărilor pe care le primesc în fiecare zi.

Mesajul inspectorului șef al I.T.P.F. Giurgiu, comisar-șef de poliție Viorel Vlăsceanu

Cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la înființarea Poliției de Frontieră Române, sunt onorat să adresez felicitări și să-mi exprim aprecierea pentru rezultatele profesionale foarte bune întregului colectiv din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontierei Giurgiu.

Aceste rezultate sunt rodul îndeplinirii cu profesionalism și responsabilitate a misiunilor specifice, a cooperării permanente cu partenerii de lucru, precum și a devotamentului de care polițiștii de frontieră dau dovadă în fiecare zi.

Misiunea noastră este de a securiza frontiera de sud a României, manifestând vigilență și fermitate în aplicarea legii, dar și respect, cinste și onestitate față de toți participanții la trafic.

Dragi colegi, vă mulțumesc pentru profesionalismul și determinarea de care dați dovadă și vă transmit gândurile cele mai bune, sănătate și împliniri profesionale!

La mulți ani!

  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu
  • Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe