Condiții cetățeni terți care au depășit termenul legal de ședere pe teritoriul României

La intrarea în România, resortisanții statelor terțe sunt obligați să îndeplinească condițiile generale de intrare prevăzute de art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 399/2016 referitor la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), cu modificările și completările ulterioare.

Perioada de 180 de zile se calculează invers cronologic, începând cu data efectuării verificării în punctul de trecere a frontierei. În intervalul de timp rezultat, dacă o persoană a stat deja 90 de zile pe teritoriul României, nu mai are dreptul de a intra în România. În situația în care numărul zilelor de ședere este mai mic de 90, persoana are dreptul de intra pe teritoriul României și de a rămâne pe teritoriul național numărul de zile rămase până la 90, luând în considerare ultima perioadă de 180 de zile precedentă fiecărei zile de ședere pentru care se efectuează calculul.

În acest context, i se poate permite intrarea în țară numai dacă șederea pe teritoriul României, în perioada de 180 de zile precedentă datei la care se prezintă în punctul de trecere a frontierei, este mai mică de 90 de zile.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe