Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus

Câinele poliţist de serviciu Athos (8 ani) a urcat pe podium şi în acest an, la Campionatul de Dresaj al Câinilor de Serviciu al Ministerului Afacerilor Interne, alături de agentul şef adjunct de poliţie Koman Toader (35 de ani) de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Vişeu de Sus – ITPF Sighetu Marmaţiei. Campionatul s-a desfăşurat în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2019, la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, iar Athos a luat Locul I la categoria  „Patrulare şi Intervenţie” şi tot Locul I la categoria „Disciplinizare” Şi în anul 2018, în cadrul aceluiaşi campionat de la Sibiu, Athos a luat locul I la categoria „Patrulare şi Intervenţie”.

Povestea celor doi a început în anul 2012, când poliţistul de frontieră l-a primit de la Centrul Chinologic din Sibiu pe Athos, pe atunci avea doar 5 luni. „Familia se aştepta să vin acasă cu un câine mare, dar când au văzut un puiuţ frumos, toţi membrii familiei s-au îndrăgostit pe loc de el. Cei mai încântaţi au fost copiii, dar şi soţia care este o iubitoare de animale ca şi mine”, a specificat agentul de poliţie.

Poliţistul de frontieră are o familie frumoasă, iar cei doi copii, Liviu de 12 ani, Tudor de 6 ani, precum şi soţia Brigitta sunt de-a dreptul încântaţi de faptul că îl au în mijlocul lor pe Athos. „Avea calităţi de când era micuţ. În dresaj câinii cărora nu le este frică de zgomote, obiecte şi persoane noi, sunt cei mai căutaţi. Athos s-a dovedit a fi foarte curajos, încă de la 5 luni. Curajul şi devotamentul lui, pasiunea mea pentru câini, dar şi dragostea care i-a fost oferită de familia mea, ne-au adus aici, pe podium” – a declarat Koman Toader.

 

Fugarul s-a rugat de poliţiştii de frontieră să nu-i dea drumul din lesă lui Athos

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, agentul Koman şi câinele de serviciu Ahtos au executat sute de misiuni, inclusiv pe Valea Vaserului şi în Munţii Maramureşului. „În anul 2015, îmi aduc aminte că am fost în misiune cu Athos, în post control pe raza localităţii Vişeu de Jos. Deşi am efectuat semnalele regulamentare de oprire la control, în trafic, a unui autoturism, şoferul nu s-a supus. Totuşi, după câţiva zeci de metri, conducătorul auto a oprit, a ieşit din maşină şi a încercat să fugă. În momentul în care l-am scos pe Athos din maşina noastră şi a început să latre, şoferul fugar s-a oprit şi a spus ca vine singur la noi, numai ne roagă frumos să nu-i dăm drumul câinelui din lesă. Aici, pot sa spun că datorită lui Athos am reţinut, într-un mod atât de simplu şi uşor, persoana care a încercat să fugă. Şoferul nu a oprit şi a încercat să fugă, deoarece maşină avea număr fals de înmatriculare”.

Koman Toader este foarte apreciat de colegii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei pentru pasiunea şi dragostea pe care le are în dresajul cu Athos, în acest sens poliţistul de frontieră are şi un certificat de atestare - Asistent instructor dresaj canin, pe care l-a obţinut de la Asociaţia Chinologica România, încă din anul 2017. De asemenea, a participat la numeroase seminarii de dresaj cu instructori din străinătate, Spania şi Ungaria. Totodată, pentru a avea rezultate cât mai bune şi pentru dezvoltarea abilităţilor lui Athos, şi aici mă refer la rapiditate şi control, poliţistul de frontieră are acasă amenajat un spaţiu pentru antrenament. „Aproape zilnic facem antrenament. Avem proba obstacolelor care constă în mersul de pelisadă (1,80 metri înălţime), scara, balansoarul, săritură garduri (80 cm înălţime), după care mersul la pas şi diferite comenzi pe care le execută cu foarte mare interes. De fiecare dată arată un devotament şi un interes extraordinar la antrenamente. Este un câine rapid şi foarte inteligent” ne mai povesteşte poliţistul de frontieră.

Soţia se îmbracă în costum de protecţie şi joacă rolul infractorului

Şi cum soţia Brigitta este şi ea iubitoare de câini, agentul ne povesteşte cum aceasta se implică activ şi participă la antrenamentele cu Athos, de cele mai multe ori soţia îmbrăcându-se în costumul de protecţie, punându-şi manşonul şi jucând rolul infractorului. „Am o soţie minunată care îmi împărtăşeşte această pasiune. Ea se echipează corespunzător şi joacă rolul infractorului. Iubeşte foarte mult câinii. Iar această dragoste faţă de animale le-a fost transmisă şi copiilor. Athos este foarte grijuliu şi protector cu ei. Iar copiii, nici nu am cuvinte, ei se laudă peste tot ce câine poliţist au ei acasă. Suntem fericiţi că Athos face parte din familie” – a încheiat poliţistul de frontieră.

 

Tasha şi Aramis, alţi doi câini ai poliţistului de frontieră, au fost premiaţi pentru dresaj şi frumuseţe

Poliţistul de frontieră mai are acasă încă doi câini din rasa ciobănesc belgian malinois, pe Tasha de 4 ani şi Aramis de 2 ani şi jumătate, cu care a participat la diferite competiţii şi cu care bineînţeles a luat premii şi medalii, urcând şi cu aceştia pe podium.

În anul 2017, lucrătorul nostru a participat cu Tasha şi Aramis la „Napoca Dog Show”, competiţie naţională şi internaţională de frumuseţe canină, din Cluj, unde Tasha a devenit „Campion România”, iar Aramis, „Campion juniori România” titluri oferite de Asociaţia Chinologicî Română. Şi în acest an, la ,,Cupa Mureş 2019” una dintre cele mai titrate competiţii de dresaj canin din România, desfăşurată la Târgu Mureş, Tasha a luat locul I la proba BH (dresaj de disciplinizare), acumulând 58 de puncte din 60, iar pe locul II s-a clasat Aramis cu 57 de puncte din 60. „Cei trei câini se înţeleg foarte bine, Athos fiind un câine foarte blând. Îmi aduc aminte când am adus-o acasă pe Tasha, era aşa micuţă, avea doar 3 luni, iar Athos avea foarte mare grijă de ea. Cel mai mult i-a plăcut să se joace cu ea şi să fie protector. Între ei există o relaţie de prietenie adevărată” – ne-a povestit poliţistul de frontieră.

Toader Koman îşi îngrijeşte câinii cu cea mai mare responsabilitate şi ne spune că igiena, deparazitarea, vaccinurile administrate conform vârstei sunt lucruri esenţiale pentru starea lor de sănătate.

Lucrătorul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei se declară fericit în prezenţa acestor celor trei campioni, la fel şi soţia, precum şi cei doi copilaşi.

  • Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus
  • Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus
  • Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus
  • Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus
  • Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus
  • Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus
  • Cel mai bun câine poliţist din MAI execută misiuni cu poliţistul de frontieră Toader Koman la SPF Vişeu de Sus

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe