Casa Regală a României în vizitã la poliţiştii de frontierã români detaşaţi la Agentia Frontex

La începutul lunii martie 2020, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, împreunã cu Alteţea Sa Regalã Principele Radu al României, au efectuat o vizitã de trei zile în Republica Polonã. Programul Majestãtii Sale a cuprins participarea la o serie de evenimente cu profil politic şi cultural, dar şi o întâlnire cu membri ai comunitãtii româneşti din Polonia precum şi militari români aflaţi în misiune în Polonia.

Experţii români din cadrul Poliţiei de Frontierã Române, precum şi din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, care sunt detaşaţi şi îi desfãşoarã activitatea în cadrul Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontierã şi Garda de Coastã au fost invitaţi de cãtre Ambasada României la Varşovia la recepţia organizatã cu ocazia vizitei familiei regale.

Festivitatea de la ambasadã a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, pentru ca, mai apoi, Excelenţa Sa, dl. ambasador Ovidiu Dranga, sã rosteascã un cuvânt de bun-venit. Principele Radu a transmis un mesaj de mulţumire din partea Majestãţii Sale în cadrul discursului ţinut atât reprezentanţei diplomatice în Polonia pentru sprijinirea evenimentului, cât şi românilor din cadrul MAI şi MApN care îşi desfãşoarã activitatea în mod profesionist în Polonia şi contribuie astfel la ridicarea prestigiului ţãrii noastre în cadrul proiectului european.şadar, în cursul serii de joi, 5 martie 2020, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu s-au întâlnit într-un cadru festiv, la sediul Ambasadei României din capitala Poloniei, cu membri ai comunitãţii româneşti din Varşovia, precum şi cu militari români aflaţi în misiune în Polonia, de la Detaşamentul de Apãrare Antiaerianã din cadrul Grupului de Luptã NATO şi colegii noştri din cadrul FRONTEX.

Custodele Coroanei a înmânat militarilor români din Polonia şi românilor din cadrul FRONTEX un cadou din partea Familiei Regale, o ramã foto purtând stema şi semnãtura Majestãţii Sale şi a Alteţei Sale Regale. La rândul lor, colegii noştri au oferit MS Margareta o plachetã cu însemnele Agenţiei Frontex. 

Recepţia a continuat cu vernisarea expoziţiei „Casa Regalã a României şi Polonia în fotografii de epocã” prezentatã de Mihaela Dranga, directorul ICR Varşovia. Expoziţia a cuprins fotografii din perioada interbelicã şi a fost realizatã în colaborare cu Asociaţia România Culturalã şi Arhivele Naţionale ale României.

La sfârşitul întâlnirii, Majestatea Sa şi Principele Radu au stat de vorbã cu membrii comunitãţii româneşti prezenţi şi cu diplomaţii şi personalul ambasadei.

ASR Principele Radu al României a vizitat în urmãtoarea zi, reprezentând pe Majestatea Sa, sediul Agenţiei Frontex - Agenţia Europenã pentru Poliţia de Frontierã şi Garda de Coastã (European Border and Coast Guard Agency) din Varşovia.

Cu ocazia vizitei, ASR Principele Radu a discutat cu Directorul Executiv al agenţiei, Fabrice Leggeri, diferite aspecte ale mandatului Frontex în plan european, precum rolul activ în sprijinirea statele membre ale UE şi ţãrile asociate spaţiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spaţiului de liberã circulaţie, dar şi responsabilitaţile sporite primite recent de cãtre Agenţie mulţumitã noului Regulament aprobat în timpul Preşedinţiei Române a Consiliului Uniunii Europene.

Directorul Executiv al Frontex a subliniat rolul important pe care România îl îndeplineşte prin participarea activã în cadrul operaţiunilor comune coordonate de cãtre Agenţie, cât şi rolul-cheie al grupului de experţi români care activeazã în cadrul sediului central al Frontex din Varşovia.

Întâlnirea a continuat cu o vizitã a noului Centru de Coordonare Operaţionalã Frontex, unde Alteţei Sale Regale i-a fost prezentatã imaginea integratã a prezenţei operative a Frontex la frontierele externe ale Uniunii Europene, cât şi modul practic în care se desfãşoarã cooperarea între diverse autoritãţi cu atribuţii de management la frontierã şi Frontex.

  • Casa Regalã a României în vizitã la poliţiştii de frontierã români detaşaţi la Agentia Frontex
  • Casa Regalã a României în vizitã la poliţiştii de frontierã români detaşaţi la Agentia Frontex
  • Casa Regalã a României în vizitã la poliţiştii de frontierã români detaşaţi la Agentia Frontex
  • Casa Regalã a României în vizitã la poliţiştii de frontierã români detaşaţi la Agentia Frontex
  • Casa Regalã a României în vizitã la poliţiştii de frontierã români detaşaţi la Agentia Frontex

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe