Achiziții de autospeciale pentru controlul documentelor

Primul lot de autospeciale pentru controlul documentelor, achiziționat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă, a intrat la începutul lunii martie în dotarea Poliției de Frontieră Române. A fost efectuată recepția a trei din cele cinci autospeciale de control a documentelor pentru care sunt semnate contracte, urmând ca acestea să fie puse la dispoziția I.T.P.F. Giurgiu, I.T.P.F. Oradea și I.T.P.F. Sighetu-Marmației. Lotul face parte din contractul ROFSIB2017OS2A06P05 - Achiziție echipamente pentru controlul documentelor, în cadrul căruia Poliția de Frontieră Română recepționează echipamente pentru controlul documentelor - video-comparator spectral pentru depistarea documentelor de călătorie false/falsificate, echipament portabil compact de examinare documente și vize, lampă raze UV staționară pentru examinare documente, autospecială pentru controlul documentelor și efectuarea verificărilor în baze de date disponibile pentru linia I și a II-a de control. Valoarea unitară a unui autovehicul este de 412.000 lei fără TVA și beneficiază de 60 de luni de garanție, începând cu data recepției cantitative și calitative.

Autovehiculele sunt destinate realizării controlului la trecerea frontierei prin alte locuri decât punctele de trecere a frontierei sau în punctele de trecere a frontierei ocazionale/temporare, prin efectuarea verificărilor în bazele de date disponibile pe rețeaua internă și internet. Proiectul vizează îmbunătățirea dotării punctelor de trecere de la frontiera externă U.E. cu noi echipamente destinate examinării documentelor de călătorie, fapt ce va eficientiza activitatea de depistare și probare a falsurilor din documentele de călătorie și nivelul de control la frontierele externe ale Uniunii Europene. Totodată, autospecialele pun la dispoziția echipajului un cadru optim în ceea ce privește desfășurarea activităților operative, dar și condiții moderne de lucru, în conformitate cu recomandările UE. Una dintre condițiile de care depinde eficiența misiunilor noastre este asigurarea dotărilor tehnice adaptate realităților din teren și dinamicii fenomenului infracțional transfrontalier.

Autospeciala va fi utilă în activități privind: controlul documentelor de identitate/călătorie, accesul la aplicațiile și bazele de date disponibile pentru linia I și a II-a de control, disponibile pe rețeaua internă și internet, comunicațiile radio și comunicațiile mobile criptate de capacitate pentru transfer de date rapid, integrarea utilizării instrumentelor existente la nivel european/intenațional (SIS, VIS, AFIS, EURODAC), ridicarea de amprente, profiling, detectarea autoturismelor furate, intervenția rapidă în punctele de interes operativ, verificările la frontieră, la deschiderea unor puncte de trecere ocazionale/temporare.

Din punct de vedere operativ, achiziția de autospeciale este avantajoasă prin prisma următoarelor considerente:

  • Compatibilizarea dotării cu prevederile Catalogului Schengen actualizat;
  • Identificarea falsurilor din documentele de călătorie;
  • Prevenirea și combaterea migrației ilegale și criminalității transfrontaliere;
  • Asigurarea securității frontierelor externe ale Uniunii Europene;
  • Desfășurarea activităților în condiții optime și în conformitate cu recomandările UE;

Fiecare autovehicul este dotat cu două stații de lucru cu acces la bazele de date ale Poliției de Frontieră Române, un cititor electronic de documente, un echipament de detecție falsuri în documentele de călătorie și unul de comunicații pentru acces la bazele de date.

  • Achiziții de autospeciale pentru controlul documentelor
  • Achiziții de autospeciale pentru controlul documentelor
  • Achiziții de autospeciale pentru controlul documentelor

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe